стрічка

Відеокурс, який рятує: у «Волонтерському VolWest Hub» створили 12 роликів з тактичної медицини

20 Червня 2022, 18:00
У «Волонтерському VolWest Hub» створили 12 роликів з тактичної медицини 5014
У «Волонтерському VolWest Hub» створили 12 роликів з тактичної медицини

Волинські волонтери, яких об’єднала інвестиційна група VolWest Group, продовжують працювати у різних сферах, допомагаючи українцям. Разом вони організували «Волонтерський VolWest Hub». Одним із базових напрямків є навчання з тактичної медицини.

У спортивно-розважальному комплексі «Адреналін Сіті», що в Луцьку, у офлайн-режимі навчання пройшли уже понад 9 000 людей: усі вони тепер знають, як швидко і якісно допомогти при пораненнях на полі бою або й у побутових ситуаціях. Також волонтери видрукували кілька тисяч посібників з тактичної медицини, які поширили серед українських захисників.

Однак і на цьому команда не зупинилася. За ініціативи голова Ради директорів VolWest Group, доктора економічних та кандидата медичних наук, хірурга Віктора Корсака у Луцьку створили цикл із 12 відеофільмів, які висвітлили ключові аспекти тактичної медицини. З допомогою цих роликів кожен зможе навчитися надавати медичну допомогу.

Потребу у такому відеокурсі у «Волонтерському VolWest Hub» зрозуміли, коли короткий навчальний ролик з тактичної медицини блискавично набрав понад 24 тисячі переглядів. Цикл відеофільмів створила команда громадської організації «Центр медичних інновацій» за понад тиждень.

«У процесі навчання і з метою підвищення його ефективності ми створили короткий відеоролик «Тактична медицина: MARCH», який за невеликий проміжок часу набрав понад 24 тисячі переглядів. Тоді ми зрозуміли, що існує потреба у створенні повноцінного відеокурсу.

Впродовж декількох тижнів наша команда ГО «Центру медичних інновацій» реалізувала цей проєкт та створила цикл із 12 відеофільмів, які висвітлили ключові аспекти тактичної медицини.

Доступ до відеокурсу є вільним, тому кожен охочий може легко отримати систематизовану інформацію із цієї затребуваної дисципліни. QR-код із посиланням на відеокурс ми вкладаємо у кожну аптечку і тактичний медичний наплічник, які ми формуємо тисячами та безкоштовно відправляємо на фронт. 

Ми переконані, що знання, які отримають наші славні воїни із відеокурсу, у синергії із медичними засобами, які входять до аптечок і тактичних медичних наплічників, дозволять врятувати не одне життя», – розповідає ідейний натхненник та автор курсу Віктор Корсак.

Аби опанувати знання з надання медичної допомоги не обов’язково мати спеціалізовану освіту. Головне – бажання та доступні матеріали. Інструкторка з тактичної медицини Катерина Футрук розповідає, що потребу у таких знаннях зрозуміла дуже швидко.

«Зізнаюсь чесно, спеціальної медичної освіти у мене немає, але з початком війни прийшло розуміння того, що цих навичок нам доведеться навчитися, бо від того, як правильно людина надасть першу домедичну допомогу пораненому, без перебільшення, залежатиме його життя. За лічені дні довелось освоїти усі ці навички під час відеоуроків, курсів, які проводили фахівці, а ще – під час навчань, які організували у VolWest Group. 

Почали з того, що навчали основ тактичної медицини звичайних людей, потім в процесі стикнулися з тим, що у військових немає належного медичного забезпечення, індивідуальних аптечок для військовослужбовців та медичних наплічників для санітарних інструкторів. Почали їх формувати та передавати на передову. І от коли вже почали безпосередньо спілкуватися з військовими, вони, подивившись наш відеокурс з тактичної медицини, почали запрошувати нас до себе у військові частини, у формування тероборони на навчання.

Ми почали їздити з цими навчальними курсами, тривали вони 3-4 години, протягом яких ми намагалися дати бійцям ази тактичної медицини. Моїм завданням було навчити різних варіантів переміщення пораненого з поля бою, переведення у стабільне бокове положення, перевертання потерпілого з живота на спину, – ділиться Катерина Футрук.

Лікар-хірург мережі клінік «Біхелсі» Сергій Васильков каже, що найперша цінність курсу в його доступності. Він долучився до створення відеоматеріалів практичними консультаціями та безпосередньо демонстрацією навичок.

«Я переконаний, що кожен, хто перегляне ці 12 відеороликів, здобуде дуже цінні практичні знання, які можуть врятувати не одне життя. Проте я б дуже рекомендував поєднувати перегляд нашого циклу відеоуроків із тренуванням практичних навичок. Ось побачили, як робить фахівець на відео, і спробуйте застосувати ці знання на тому, хто біля вас поруч. Бажано кілька разів повторити. Тоді, потрапивши в екстремальну ситуацію із реальними пораненнями, ваші руки вже самі знатимуть, що і як робити, і ви зможете надати кваліфіковану допомогу», – ділиться медик.

Відеокурс складається із таких тематичних блоків:

  • Ураження серцево-судинної системи, перша медична допомога;
  • Ураження легеневої та опорно-рухової системи, перша медична допомога;
  • Комбіновані ураження, ураження отруйними та радіоактивними речовинами;
  • Надання допомоги залежно від знаходження в зоні обстрілу чи укриття;
  • Гігієна – профілактика ускладнень, больовий стрес;
  • Механічні засоби зупинки кровотечі. Накладання турнікета, джгута Есмарха та імпровізованого джгута;
  • Тампонада рани та накладання «Ізраїльського бандажа»;
  • Накладання кровозупинних тиснучих пов’язок;
  • Переміщення пораненого та переведення у стабільне положення;
  • Серцево-легенева реанімація;
  • Алгоритм надання домедичної допомоги в бойових умовах – MARCH PAWS;
  • Індивідуальна медична аптечка військовослужбовця.

Усі відео об’єднали у єдиному списку відтворення на ютуб-каналі Бізнес-академії практичного менеджменту PMBA. 

Очільниця академії Тетяна Репницька розповідає, що створення відеокурсу не стало викликом, адже команда VolWest Group уміє ефективно виконувати навіть найскладніші завдання. Курс вдалося відзняти за трохи більше, аніж тиждень. Дещо вдавалося з першого разу, дещо перезнімали. Усе задля того, щоб кінцевий результат був перфектним і корисним.

«Після багатьох запитів військових і просто зацікавлених людей, які не могли приїхати на наш одноденний офлайн-курс і які оцінили друкований посібник, ми зрозуміли, що бракує такого циклу відеоуроків. Знімали в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків та в Бізнес-академії PMBA. Можна сказати, що цей курс став третім об’ємним етапом великої роботи з тактичної медицини», – ділиться Тетяна Репницька.

До створення відео долучилася команда із п’яти фахівців. Це – Віктор Корсак, Тетяна Репницька, Катерина Футрук, Сергій Васильков та Катерина Михайлюк

«Дуже важливо усвідомлювати, наскільки потрібну й корисну роботу ми зараз робимо. Надзвичайно приємно отримувати коментарі та відгуки про те, що наші матеріали допомогли врятувати людське життя. Без перебільшення, це – відеокурс, який рятує. Переконана, що завдяки відданій роботі та професіоналізму кожного члена команди вдалося стати ще на щабель ближче до нашої спільної Перемоги», – каже наостанок Тетяна Репницька. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024