стрічка

Релокація своєї душі: як ведеться харківському бренду-переселенцю «520»

17 Червня 2022, 18:17
Бренд одягу «520» заснований у Харкові 4349
Бренд одягу «520» заснований у Харкові

Ранок 24-го лютого. 

Дзвінок: «Ти це чув?». Так. Харків обстріляли. В Україні розпочалася повномасштабна війна.

6 днів в укритті. Миттєве прийняття рішення та збори. Маршрут Харків-Сарни

Тимчасове закриття «520»-их по Україні. А згодом старт їхньої роботи у нових містах – Луцьку та Рівному. Не лише люди, а й бізнеси стали переселенцями. 

Про минуле, теперішнє та майбутнє українського, народженого в Харкові бренду «520» та їхнього власника Євгена Борисенка – читайте у нашому матеріалі.

Читайте також: Операція – релокація: юридичні нюанси для переїзду бізнесу із зони бойових дій

Хто ми?

На Рівненщину релокували бізнес із Харкова. Український бренд одягу «520» відтепер можна знайти в ТРЦ «Злата Плаза». А також у луцькому ТРЦ «ПортCity».

Бренд заснований в Харкові у 2016 році. До початку повномасштабного вторгнення він налічував 8 магазинів на сході та півдні України.

Основний вид діяльності бізнесу – жіночий одяг в стилі кежуал. Підібрати для себе сукню, спідницю, костюм тощо можна було як  онлайн на сайті чи на сторінці бренду в Instagram, а також офлайн у крамницях.

Історія

Назва бренду народилася з назви 520-го мікрорайону міста Харкова. Виробник одягу спочатку іменувався «MR520», а згодом букви із назви прибрали.

У цьому районі, 520-му, зросли творці бренду. Час там назавжди залишиться в пам’яті як період свободи, можливостей, відкритості, активної життєвої позиції, виходу за рамки правил.

Тепер ці теплі спогади посічені осколками від російських боєприпасів, адже мікрорайон є частиною харківської «Салтівки», яку стабільно обстрілюють росіяни.

Читайте такожЕкономіка їде на захід: досвід переїзду підприємства з-під куль у Харкові до Рівного

Роботу призупинили, але згодом відновили

Бренд активно позиціонує себе у соцмережах. Крайня перед вторгненням публікація на сторінці харківського «520» була 23 лютого і звучала вона так:

«Ми закликаємо відчувати життя кожною клітиною, відкинути все зайве, жити у моменті, фокусуватися на важливому та не поспішати».

Слова наче були пророчими, бо вже 24 лютого звичне життя українців зруйнувала росія. І постійна біганина в укриття замінила нам походеньки по магазинах.

Тоді Євген, як і багато власників бізнесу, почував себе розгублено. Про наближення війни говорили усі, ця застигла у повітрі тема впала на голову градами, ракетами, мінометами та бомбами. І треба було вирішувати, що робити. Не втрачаючи віри в краще, вирішив релокувати свій бізнес.

І тому вже 13 квітня на своїй офіційній сторінці у соцмережі Instagram @520__official з’явилися довгоочікувані для команди та прихильників бренду слова:

«Відновлюємо роботу! Наше виробництво у Харкові понад місяць було призупинене через бойові дії. На сьогодні нам вдалося вирішити питання виробництва та продажу, тому ми продовжуємо займатися улюбленою справою, щоб підтримати економіку нашої держави! Як ми працюємо: приймаємо замовлення через дірект та доставляємо поштою! А також чекаємо в офлайн-магазині у Луцьку, ТРЦ ПортCity».

Географія роботи «520-го»

Після 24 лютого у двох українських містах з’явився новий мікрорайон – 520-й: у Рівному та Луцьку бренд відкрив свої магазини.

Напередодні війни підприємці також відчинили двері свого «дітища» у Миколаєві. Не пропрацювавши і декількох днів, миколаївський «520» був змушений зачинитися через війну...

Також чотири магазини у самому Харкові припинили свою роботу. Власник бренду сподівається, що тимчасово.

«У центрі Харкова наш «520» найбільше пошкоджений. Склад з тканинами був затоплений, там просто по коліна води, а офіс – це суцільні руїни. У торгових центрах бутики частково пошкоджені, але не дуже сильно. З усіх магазинів, які у нас працювали до 24 лютого, залишився робочим лише в Одесі. Зачиняли його на деякий час, але згодом вирішили відновити роботу. Разом з рівненським та луцьким магазинами загалом наразі функціонує три «520-х», – розповідає власник бренду Євген Борисенко.

Які плани в Рівному

У Рівне бренд переїхав не з просту. «520-й» сюди релокували цілеспрямовано. У підприємця на Рівненщині є друзі, то ж евакуйовувати бізнес вирішив саме в Рівненську область. Тому й перевезли обладнання та тканини. Вивозили це все під обстрілами.

Спочатку планували відчинити магазин лише в Рівному. Завдяки підтримці керівництва ТРЦ «Злата Плаза» усе вийшло успішно. Хороші умови також запропонували і в Луцьку. Тож весною бренд зайшов одразуу дві області.

До речі, у сусідньому Луцьку старт роботи «520-го» відбувся на декілька тижнів раніше. У планах також відкриття магазинів і в інших українських містах.

А наразі бренд займається організацією остаточного виробництва речей у Рівному.

«Клієнти часто запитують, чи ми тут надовго. «Назавжди», – відповідаємо. У Рівному ми плануємо залишитися працювати на постійній основі».

Філософія роботи

Все йде від душі. Хочемо більше людей зробити щасливими. Тому робимо якісно, як для себе. Ми шиємо лише із натуральних тканин. Купуємо матеріали у Туреччині, Італії. Самостійно їздимо на виставки, обираємо найкраще. Крайнє замовлення було перед війною. Більшу частину тканин встигли вивезти в Рівне.

Взагалі історія бренду почалася з усвідомлення потреби у довговічному, стильному та базовому одязі, який би ідеально вписувався у життя дівчат. 

«Переймаючи досвід європейських колег, ми вважаємо за краще створювати вироби в тих моделях та відтінках, які найкраще підходять саме українкам, підкреслюючи їхню натуральну красу.  Ми не женемося за трендами, але впроваджуємо та адаптуємо у свої колекції ті елементи одягу, які були, є та будуть актуальними завжди», – додає він.

5.2.0 та 4.5.0. Мова цифр

Українці з приходом війни дізналися про сленг українських військових, на якому шифр «4.5.0» означає «все спокійно», або «все пучком». Сенси та коди закладені і у назву бренду. 

Відтак, цифра 5 закликає людей відчувати життя кожною клітиною тіла та всіма фібрами душі; 2 – символ рівноваги, а 0 означає початок всього і вказує на прихований потенціал створення об'єктів і явищ.

Тепер у «520» жартують, що цифри з назви бренду стали такими собі «заспокійливими», які говорять про те, що все вдасться. Бо вийшло не лише призупинити ведення бізнесу, а й врятувати та відновити роботу:

«Проводимо тепер таку паралель: 520-й – це мікрорайон, який відстоїть і відродиться. Ми змогли віднайти сили і почати все з початку. І у Харкова вийде».

Іншим бізнесам-переселенцям харків’яни, а точніше – вже нинішні рівняни, радять вірити в свої сили, і щодня працювати. Адже тільки плідна робота над справою, яку справді любиш, принесе плоди.

Влада закликає купувати у релокованого бізнесу

Робити покупки у рівненському магазині харківського бренду «520»закликав начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль:

«Друзі, заходьте в релоковані магазини. Купуйте українське! Для області відкриття магазину – це нові робочі місця та додаткові надходження в бюджет. А також розміщення замовлень з пошиття наступних колекцій одягу на місцевих швейних виробництвах».

Також очільник області ознайомився з роботою бізнесу, який нещодавно переїхав до нас. Тому каже: важливо, аби українські бренди розвивалися.

«Релокація такого бізнесу дозволить в співпраці з місцевими виробниками розробляти ще більш популярний одяг. Це ще один поштовх для розвитку кластеру легкої промисловості Рівненщини».

Харків’яни жартома зізнаються, що візит начальника Рівненської ОВА Віталія Коваля підштовхнув багатьох клієнтів завітати у нововідкритий магазин. Також сили та мотивації працювати далі додають щотижневі зустрічі влади та бізнесу.

Читайте також: Релокація бізнесу із зони бойових дій на Рівненщину: що потрібно знати

Про плани

Тепер не фокусуємося на майбутньому. Живемо теперішнім.

Та творчі плани на майбутні колекції у підприємців таки є: «Ймовірно, що додамо у наші речі патріотичні елементи. І, звісно ж, дякуємо ЗСУ! Віримо в перемогу України!».

Читайте також: Підприємства-переселенці: як на Рівненщині працює релокований зі столиці бізнес «Димне м’ясо від Тараса»

***

Матеріал створено за підтримки Української Асоціації Медіа Бізнесу

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром