стрічка

Заповідні території під час війни. Відновити міста буде простіше, ніж природу

17 Травня 2022, 16:47
Заповідні території під час війни. Відновити міста буде простіше, ніж природу 22935
Заповідні території під час війни. Відновити міста буде простіше, ніж природу

Сьогодні 44% площ усіх заповідників та національних парків України знаходяться на тимчасово окупованих територіях або у зоні бойових дій. Вести природоохоронну діяльність тут практично неможливо ні державним органам влади, ні громадським організаціям.

За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, до 900 природоохоронних територій сьогодні окуповані або ж на їхній території ведуться бойові дії. Один із найбільших і найвідоміших з них —  Асканія-Нова. Разом із Чорноморським біосферним заповідником, який також сьогодні охоплений війною, у 1988 році він став першим українським природоохоронним об'єктом, занесеним до списку ЮНЕСКО. Сьогодні вони обоє можуть зникнути через війну, розпочату вторгненням росії.

Ми поговорили з Олексієм Василюком, головою та співзасновником «Української природоохоронної групи», про те, що відбувається в заповідниках, розташованих на окупованих територіях та територіях, на яких ведуться бойові дії.

Інфраструктура зруйнована, проте працівники, що залишилися, продовжують як можуть займатися природоохоронною діяльністю

Як зазначив Олексій, військові дії в основному зосередилися в містах. Самих природних територій війна торкнулася менше, хоча, звичайно, масове переміщення техніки природоохоронними територіями було зафіксовано і для заповідників це неприпустимо. Це території, які спеціально охороняються від будь-якого впливу людини.

Найбільше постраждали адміністрації та інфраструктура заповідників. Декому з них довелося евакуюватись під обстрілами. Будинки ряду адміністрацій національних парків зруйновані або розграбовані. А це означає, що всю наукову та дослідницьку роботу на цих заповідних територіях вести тепер не можна. Що є катастрофа для природоохоронної діяльності, оскільки це безперервний процес, який не може бути поставлений на паузу. Все що було зроблене за десятиліття наукової роботи – повністю знищено.

Читайте також: Екоцид: наслідки і ціна російської агресії

Заповідник Асканія-Нова
Заповідник Асканія-Нова

Як розповів Олексій Василюк, те, що сьогодні  відбувається на території захоплених заповідників та національних парків, є найгіршим становищем за весь час їхнього існування. Пожежна техніка анексована. У разі виникнення пожеж їх просто нема кому гасити. Працівникам не вистачає палива, щоб здійснювати обходи. З початку війни вони не отримують зарплату. Багато хто змушений був евакуюватися, а ті, хто залишився, зіткнулися з необхідністю більше думати про збереження власних життів, ніж природи. Та й працювати на замінованій території, або там де тривають бойові дії – навряд є виправданим ризиком.

«Українська природоохоронна група» організувала відкритий збір коштів для того, щоби покрити хоча б мінімальні витрати працівників заповідників. Коли ми говоримо, наприклад, про Асканію-Нову, то мова йде про 269 людей, які продовжують працювати на 33 тисячах гектарів, з яких 11 тисяч – це незаймана степова зона, на території якої діяльність людини має бути зведена до мінімуму.

Щоб проводити моніторинг цих територій, потрібно паливо, люди повинні бути здорові та ситі, готові продовжувати роботу. Тварини мають бути забезпечені кормами та ліками. Для цього потрібні гроші. Проте держава не може їм допомогти, адже переказ бюджетних коштів на тимчасово окуповані території заборонено. Тому громадським організаціям доводиться шукати можливість  підтримати працівників.

Європейські та міжнародні природоохоронні організації хочуть допомогти, однак часто мають не повне уявлення про те, як це зробити. Олексій Василюк, наприклад, розповів про те, що найчастіше пропонують допомогу у купівлі кормів. Однак найважливіше сьогодні для заповідників, розташованих на тимчасово окупованих територіях – захистити людей, без яких тварини не будуть у безпеці. 

Багато хто з них продовжує роботу на свій страх і ризик. Наприклад, працівники національних парків в очах зазомбованих пропагандою росіян підпадають під хвилю «денацифікації» (вони ж працюють у нац.парках!). Вимушені ховатися ті, хто воював у АТО. Загарбники розшукуються тих, хто працював у поліції, службі надзвичайних ситуацій, а вже після ранньої пенсії – пішов у службу охорони національного парку. 

Читайте також: Екологічний тероризм російської армії в Україні

Вороги всюди шукають сліди підривної та партизанської діяльності, а тому переслідуються лісники, мисливствознавці, люди, які добре знають ліси та степи. А це, власне, і є працівники заповідників та національних парків. У останні тижні в Херсонській області розпочались масові підпали лісів з метою не допустити появу партизанського руху. Вогонь поширюється на територію унікального Чорноморського біосферного заповідника.

Можливі наслідки екоциду
Можливі наслідки екоциду

«Українська природоохоронна група» намагається підтримувати зв'язок із тими, хто залишився у заповідниках та національних парках на тимчасово окупованих територіях, з тими, хто у тяжких умовах і з ризиком для життя продовжує природоохоронну. Тому що від їхньої роботи сьогодні залежить, чи вдасться зберегти природний фонд та багатство України.

Там, де проходить лінія фронту, природа знищується. Йде справжній екоцид

Частина заповідників та національних парків сьогодні перебуває на лінії фронту, яка також не стоїть на місці та зміщується по ходу бойових дій. Внаслідок боїв та масових обстрілів знищуються не лише міста, а й заповідні території.

На жаль Олексій Василюк визнає, що з високою ймовірністю ми втратимо національний парк Святі гори, розташований вздовж річки  Сіверський Донець. Основну його площу займають соснові бори, які сьогодні активно горять. Найближчим часом може вигоріти до 70% території. Бойові дії тут продовжуються, тому зупинити поширення вогню неможливо. Частину національного парку займають штучні соснові насадження на пісках, пожежа через які проходить особливо швидко. 

Читайте також: Через ракетний обстріл нафтобази на Рівненщині розпочали розслідування за фактом екоциду

Наслідки екоциду
Наслідки екоциду

Значно постраждав і продовжує страждати від війни Чорноморський біосферний заповідник, що з'являється унікальною надморською територією. Близько 86% території заповідника знаходиться в акваторії Чорного моря, яка також зазнає негативних наслідків війни.

Унікальність цього заповідника в тому, що він з'являється територією гніздування для великої кількості видів птахів. Саме для їхньої охорони він і був створений у 1927 році. Заповідник не тільки значний пункт на шляху міграції, але й місце гніздування для таких унікальних видів, як дрохва, орлан-білохвіст і навіть хохітва.

Сьогодні територія Чорноморського біосферного заповідника також страждає від пожеж, що впливає на гніздуванні птахів. Саме тут російські війська  умисно підпалюють ліси та очерет, в страху від того що там можуть ховатись партизани або спеціальні підрозділи ЗСУ. У диму та вогні пташенят не заведеш. Птахи змушені шукати інші місця для проживання, а це призводить до суттєвих екосистемних змін. На відновлення яких може знадобитися десятиліття.

Читайте також: Атомні електростанції під час війни. Недопустима небезпека

Війна в Україні проведе межу між тим, що було до неї та що буде. Ми віримо, що країна переможе, відновиться і стане ще краще. Про те, як буде проходити відновлення багато говорять в останні дні. Але є території, які не можна буде відбудувати. Це заповідники та національні парки. Зруйновані екосистеми можуть відновитися тільки самі та для цього знадобиться роки та десятиліття. 

Сьогодні на тимчасово окупованих територіях і навіть на лінії фронту вчені та працівники заповідників та національних парків продовжують робити все, щоб звести руйнування до мінімуму. Щоб зберегти природу, охороні якої вони присвятили своє життя. Поки наші збройні сили продовжують бити ворога, ми можемо підтримати тих, хто в умовах війни намагається зберегти наші ліси, степи, річки та моря.

Заповідник Асканія-Нова
Заповідник Асканія-Нова

Як правильно зазначив Олексій Василюк: «Ці люди і є самі заповідники». Підтримати їх можна, зробивши добровільну пожертву на сайті «Української природоохоронної групи» або взяти участь в інших ініціативах. Наприклад, у благодійних ярмарках, які організовують вчені для збирання коштів своїм колегам.

***

Матеріал підготували за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

Читайте також: Ядерний тероризм: Кремль готує черговий фейк про Запорізьку АЕС

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024