стрічка

Волинський досвід: як у громадах почали діяти соціальні таксі

13 Грудня 2019, 16:35
Соціальне таксі у Любешівській громаді 7271
Соціальне таксі у Любешівській громаді

Завдяки спеціально облаштованому транспорту жителі Прилісненської, Зимнівської, Любешівської та Турійської ОТГ можуть доїхати до медичних закладів, соціальних, банківських чи адміністративних установ та вирішити особисті питання. А ще таксі дає змогу людям з інвалідністю відвідувати різноманітні заходи та брати активну участь у житті громади.

У Волинській області є чотири спецавтомобілі, що надійшли в громади завдяки успішним проєктам, які підтримали у Міністерстві соціальної політики України. Вартість кожного – 1,2 мільйона гривень. Авто придбали за державні кошти, а їх подальше обслуговування здійснюють за гроші ОТГ.

Читайте також: Громада чи орендарі: хто і як на Волині рятує державні ставки

Всевидяче око: як на Волині стережуть ліси від пожеж і браконьєрів

Журналістка Район.in.ua дізнавалася, що потрібно для того, аби в кожній громаді Волині була можливість скористатися соціальним таксі, хто має право на спецтранспорт та яке його призначення.

Соціальне таксі
Соціальне таксі

З ВОЛИНІ БУЛИ ОДНІ Й ВИГРАЛИ

14 березня 2018 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову про підтримку громад і міських рад по соціальному таксі. Закупівлю спецтранспорту поклали на Фонд соціального захисту інвалідів. Перевага і можливість взяти участь у проєкті першочергово надавалася новоствореним громадам.

У документі чітко прописані умови забезпечення спеціально обладнаними автомобілями. Зокрема, на території громади має проживати не менше  25 осіб із інвалідністю, в тому числі і дітей із інвалідністю, які мають порушення саме опорно-рухового апарату. Вони не отримували від держави в користування легкові автомобілів. Потрібно створити службу з перевезення або заснувати її при якомусь відділі апарату ОТГ. Передбачити у місцевому бюджеті кошти на паливно-мастильні матеріали, зарплати диспетчеру та водієві. Укласти Меморандум щодо роботи служби перевезення між виконавчим органом рад та громадським об’єднанням, ініціативною групою осіб із інвалідністю та батьками дітей із інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату.

У Прилісненській громаді Маневицького району 1 квітня цього року для 35 людей з інвалідністю запрацювало соціальне таксі. Спеціально обладнаним автомобілем місцевих жителів безплатно возять не лише в межах ОТГ чи району, а й на лікування та реабілітацію в обласний центр.

«Прилісненська громада перша на Волині скористалася можливістю отримати соціальне таксі. Менш ніж за місяць її представники виконали всі умови Постанови, зібрали необхідний пакет документів і стали власниками одного із 25 спецавтомобілів, які роз'їхалися у різні куточки України. Вже три громади області наслідували досвід Прилісненської і за сприяння Міністерства соціальної політики запустили соціальне таксі», – розповіла директорка Департаменту соціального захисту населення ОДА Оксана Гобод.

За словами заступника голови Прилісненської ОТГ Олексія Гнатюка, у громаді давно мріяли про авто для перевезення людей з інвалідністю, але коштів на його придбання не було. Тому, як тільки з'явилася можливість, вирішили брати участь у проєкті.

Заступник голови Прилісненської ОТГ Олексій Гнатюк
Заступник голови Прилісненської ОТГ Олексій Гнатюк

«Ми потрапили в число першопрохідців. Не було в кого запитати, як і що, та й часу на підготовку документів мали зовсім небагато. Почали зі створення своєї служби перевезень при гуманітарному відділі Прилісненської сільської ради. У Положенні прописали 100 тисяч гривень видатків на утримання цієї служби, ввели посади диспетчера і водія. Словом, встигли вскочити в останній вагон потяга», – пригадує Олексій Гнатюк.

Їм казали, що можуть і не пройти, бо вже був попередній розгляд комісіями. Представники Прилісненської громади просили звернути увагу на те, що їхні села Прилісне та Галузія – єдині на Волині, які до 2006 року відносилися до другої зони обов'язкового відселення.

«Чорнобиль не минув безслідно для жителів двох населених пунктів Прилісненської громади. У людей дійсно багато проблем з опорно-руховим апаратом, значна кількість мешканців потребує заміни суглобів. Можливо, цей агрумент допоміг нам отримати спецавто», – додає заступник голови ОТГ.

Подавши документи до 1 травня, лише в липні Прилісненська громада дізналася, що в числі переможців. Поки надійшли гроші, тендер закупівлі провели в кінці року. Потім чекали, коли фірма, яка виграла торги, привезе спецтранспорт. Так і затягнулося все в часі. Тільки майже через рік, з 1 квітня, започаткували виклики, журнал реєстрації, як того вимагає закон, все обліковується. Нарешті люди, які до цього часу були обмежені в пересуванні, можуть приїхати в ЦНАП чи відвідати якийсь культурний захід.

Соціальне таксі
Соціальне таксі

СОЦІАЛЬНЕ ТАКСІ В ДІЇ

Представники Прилісненської ОТГ разом із соціальним працівниками та лікарями склали список людей з інвалідністю, стан здоров’я яких підпадає під Положення на право користуватися спецтранспортом.

«Ми виїжджали і перевіряли на місцях документи. Відібрали 35 осіб, надіслали їм повідомлення з номером телефону диспетчера, переліком послуг, які можуть їм надати. У Положенні чітко прописали, що люди з інвалідністю, в яких є проблеми з опорно-руховим апаратом, мають змогу раз у тиждень користуватися спецтранспортом в особистих цілях та необмежено, якщо потрібно у медзаклад», – розповідає Олексій Гнатюк.

За словами заступника голови Прилісненської ОТГ, ліміт на кілометраж вони не встановлюють. Якщо є потреба важкохворим жителям громади поїхати в обласний медзаклад, їх туди везуть. Навіть, коли й у Київ потрібно буде, то виділять із місцевого бюджету гроші на пальне. До речі, користувачі соціального таксі можуть контролювати службу перевезень. Їм видають картку обліку, в якій вони вписують, скільки годин надавалася послуга та який кілометраж проїхали.

Спецтранспорт обладнаний автоматичним підйомником для інвалідних візків, яким можна керувати з допомогою пульта та спеціальними системами кріплення, що відповідають усім європейським нормам безпеки, кондиціонером, обігрівачем. У салоні передбачені місця для двох людей на візках і супроводжуючих.

Соціальне таксі
Соціальне таксі

Соціальне таксі у Любешівській громаді
Соціальне таксі у Любешівській громаді

Соціальне таксі у Прилісненській громаді
Соціальне таксі у Прилісненській громаді

Підйомник у соціальному таксі
Підйомник у соціальному таксі

Паски безпеки у соціальному таксі
Паски безпеки у соціальному таксі

Про зручність та доцільність служби перевезень уже говорять ті, хто підписав меморандум і неодноразово користувався її послугами. Однією з перших клієнток соцтаксі стала Валентина Гаврилюк. Жінка родом із Закарпаття, на Волинь переїхала давно, нині проживає в селі Прилісне.

«У лютому в обласній лікарні мені зробили операцію із заміни суглоба. Щоб дістатися в Луцьк і повернутися додому, наймала машину, бо автобусом не заїдеш. А на пенсії – це справжня розкіш. Після операції потрібно було в легковій машині підмощувати під ногу, аби витягнутою її тримати. Як їхала на реабілітацію в обласний центр на соціальному таксі, таких незручностей не було. Машина завезла безкоштовно і через 10 днів привезла додому. Дуже задоволена, що в Прилісному є таке комфортне спецавто», – розповідає Валентина Гаврилюк.

Валентина Гаврилюк із Прилісного
Валентина Гаврилюк із Прилісного

Аби скористатися соціальним таксі, за день до поїздки потрібно зателефонувати диспетчеру і домовитися про маршрут. Служба перевезень працює з понеділка по четвер із 8:00 до 17:15, у п’ятницю – з 8:00 до 16:00.

Читайте також: Пожежна самодіяльність: як найбільша громада Волині дбає про безпеку

Пожежники без зарплати: як на Гощанщині працює бригада добровольців

ДОСВІД, ЯКИЙ УЖЕ ПОВТОРИЛИ ТРИЧІ

Слідом за Прилісненською громадою захотіли запустити соціальне таксі у Зимнівській, Любешівській та Турійській ОТГ, де значно більше людей з інвалідністю, ніж передбачених 25, потребують послуг спецтранспорту.

На території Зимнівської громади проживає 348 дітей та людей з інвалідністю, 52 з них мають порушення опорно-рухового апарату. Отримати автомобіль вдалося завдяки наполегливості та ініціативності команди ОТГ та підтримки і консультування працівників облдержадміністрації.

«Коли я був звичайним жителем громади, не помічав людей з інвалідністю, які живуть зовсім поруч. Ставши очільником, перейнявся проблемами і труднощами, з якими вони щодня стикаються. Дізнавшись про Програму Міністерства соціальної політики, вирішив, що маємо й ми отримати спецавто. Подали заявку, яку нам кілька разів повертали на доопрацювання. Та ми не здавалися і зробили все можливе, аби її затвердили», – розповідає голова Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик.

Голова Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик
Голова Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик

Соціальне таксі У Зимнівській громаді
Соціальне таксі У Зимнівській громаді

На початку вересня соціальне таксі отримала й Любешівська громада. На її території проживає 230 людей-візочників, у тому числі 45 дітей.

«Ми ставимо за мету надавати рівні можливості та доступ до отримання якісних послуг всім жителям нашої громади, в тому числі й людям з інвалідністю. Соціальне таксі – це один із кроків до створення таких умов. Перебуватиме спецтранспорт на балансі комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування», – повідомив секретар Любешівської селищної ради Володимир Сергійчук.

Перший день роботи соціального таксі у Любешівській громаді
Перший день роботи соціального таксі у Любешівській громаді

Люди з інвалідністю випробовують спецавто
Люди з інвалідністю випробовують спецавто

У листопаді транспортний парк і Турійського територіального центру соціального обслуговування поповнився спецавтомобілем. У громаді проживає 29 людей, які пересуваються на візках. Багато батьків дітей з інвалідністю звертаються з проханням допомогти організувати доїзд із сіл в інклюзивно-ресурсний центр, що діє в ОТГ. До речі, Турійська громада підписала відповідний меморандум із сусідньою Луківською на користування соціальним таксі їхніми мешканцями та жителями сіл району. Така співпраця можлива й в інших ОТГ.

Заявки на придбання спецавтівок розглядатимуть у порядку черговості їх надходження. Докладніше умови фінансування та їх змінами можна завантажити за посиланням.

Читайте також: Село полуничників і капусників: чому хорохоринці не хочуть на заробітки за кордон

«Очі» Княгининівської ОТГ: як громада взяла під контроль трасу міжнародного значення

У Турійській громаді проживає 29 людей, які пересуваються на візках.
У Турійській громаді проживає 29 людей, які пересуваються на візках.

Соціальне таксі у Любешівській громаді
Соціальне таксі у Любешівській громаді

Соціальне таксі
Соціальне таксі

Соціальне таксі
Соціальне таксі

Підйомник у соціальному таксі
Підйомник у соціальному таксі

Анна КАРАСЬ

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024