стрічка

Пожежники без зарплати: як на Гощанщині працює бригада добровольців

12 Грудня 2019, 19:50
7182

Протягом кількох років команда пожежників-добровольців із Бугринської ОТГ, що в Гощанському районі Рівненщини бореться із пожежами. Два десятки бійців працюють абсолютно безкоштовно. У них є свій спецавтомобіль та все необхідне обмундирування.

З чого все почалося та як вдалося реалізувати цей проєкт, дізнавалася журналістка інтернет-видання Район.in.ua.

Бригада пожежників-добровольців з’явилася у цій громаді близько трьох років тому. Головний пожежник, 20-річний Василь Федорчук, розповідає, що потреба у власному загоні назрівала давно. Оскільки колгоспна пожежна машина постійно була поломана, а до найближчої пожежної частини, яка розташована у райцентрі Гоща, близько тридцяти кілометрів. Донедавна дорога була розбитою, тож пожежники не завжди вчасно приїздили на виклики.


 

Реалізувати задум селянам вдалося завдяки програмі «Польська допомога». Це комплексна програма підтримки економічного розвитку та добробуту в країнах, що розвиваються.

Проєкт реалізовують через підтримку побудови сучасних і вправних державних установ, а також направлені на поліпшення стану професійної кваліфікації населення.


 

Читайте також: Пожежна самодіяльність: як найбільша громада Волині дбає про безпеку

В сусідній Польщі добровольці складають 70% від загальної кількості пожежників країни. Саме тому координування польської сторони в цій справі було надзвичайно важливим і доречним.


 

Суть проєктy полягала в тому, що три сторони брали на себе певні зобов’язання. Перша сторона – громада – мала надати приміщення для пожежного автомобіля та сформувати команду добровольців. Друга сторона – обласне управління держслужби з надзвичайних ситуацій – зобов’язувалась надати спецавтомобіль. Третя ж, волонтери програми «Польська допомога», проводила професійну підготовку добровольців та забезпечувала їх певним обладнанням.

«В команду набирали всіх охочих, які не мають проблем зі здоров’ям. Було два відбори. В першому поїхав мій тато, а в другому я. Нам провели кількаденний теоретично-практичний курс бійця», – розповідає Василь Федорчук.

За час перебування в Польщі добровольців ознайомили з пожежно-рятувальною технікою, показали, як правильно гасити пожежі, а також навчили надавати першу долікарську та психологічну допомогу.

Читайте також: Громада чи орендарі: хто і як на Волині рятує державні ставки

Щойно добровольці повернулися із навчання, в Управлінні ГУ ДСНС у Рівненській області їм виділили пожежного автомобіля. Місцева влада надала гаражне приміщення.


 

Читайте також: Всевидяче око: як на Волині стережуть ліси від пожеж і браконьєрів

Очільник Бугринької ОТГ Сергій Пилипчук розповідає, що сільська лікарня мала три гаражі, два з яких не використовували. Тож, відремонтувавши один із занедбаних ангарів, облаштували там пожежну частину.

Польська сторона, у свою чергу, подарувала добровольцям мотопомпу, ноші та медичну сумки зі всім необхідним.

Наразі у команді  пожежників два десятки добровольців, серед яких – кілька дівчат. Бійці різного віку та професій. Серед них є лікар «швидкої» допомоги, водій маршрутного таксі, автомеханік… Василь Федорчук, разом із напарником, працевлаштовані офіційно, тож щодня приходять до пожежної частини.  Робочий день триває з 8 до 17 години. Хлопець розповідає, вони стежить, аби спецавтомобіль та інше пожежне обладнання завжди були в належному стані.

«Коли надходить повідомлення про пожежу, намагаюся обдзвонити якомога більше людей. Зазвичай на виклик виїздить не більше чотирьох людей. Цього достатньо, аби приборкати вогонь. Більшість добровольців – із Бугрина, ще кілька – із навколишніх сіл. Наша бригада обслуговує всю ОТГ, до якої входить 12 населених пунктів», – продовжує Василь.

Керівник добровольців додає, що від гаража до місці пожежі вони доїжджають в середньому за п’ять хвилин, тоді як пожежникам із району до центрального села громади їхати понад пів години.

Жителька громади Анна Макарець розповідає, що місцеву бригаду добровольців вона викликала двічі. Серед ночі невідомі підпалили нежитловий будинок, який належить її родині.

«Першого разу горіти почало близько 23 години. Подзвонила Василю Федорчуку. Місцеві пожежники приїхали хвилин за п'ять. Хлопці працювали злагоджено, оперативно. Правда, в них не було насоса, щоб воду набирати. Тож коли вона закінчилася, приїхали пожежники з Гощі й подавали їм воду. Згодом цей будинок підпалили вдруге. Цього разу близько першої години ночі. Сільська бригада добровольців приїхала на виклик менш ніж за 10 хвилин. А пожежники з району, які приїхали пізніше,  в двір не змогли заїхати, бо велика машина не пройшла у ворота. Тож промто подавали воду місцевій бригаді», – каже Анна.

Василь Фкдорчук зізнається, коли ініціативу тільки-но запроваджували, люди реагували на це з недовірою. Постійно питали, як це функціонуватиме далі? Чи не «затихне», бо працюватимуть на самому лише ентузіазмі…


 

Нині ж, каже, селяни охоче підставляють плече допомоги добровольцям у потрібну хвилину.

«Один чоловік допомагав пожежну машину ремонтувати. Провозився з поломкою цілий день. Коли запитав, скільки йому заплатити за роботу, він відповів: «Я зробив це для людей, а не за ради заробітку», – розповідає Василь.

Добровольці кажуть, що охоче діляться досвідом із тими, хто має намір створити подібні пожежні дружини у своїй ОТГ. В Управлінні ГУ ДСНС у Рівненські області додали, що готові надати пожежну машину тим, хто зважиться організувати добровольчий загін у своєму населеному пункті.

«Добровольчий пожежний загін працює на рівні з професійними пожежниками. Нашій бригаді з району на виклик їхати не близько, тож місцева команда завжди оперативніше реагує на повідомлення. До приїзду професійних рятувальників добровольці встигають локалізувати пожежу, за потреби – евакуювати людей. Якщо загоряння не значне, селяни справляються із ним самостійно», – розповідає начальник ГУ ДСНС у Рівненські області Сергій Крук

Марія МАРТИНЮК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024