стрічка

На відкритому вогні та з любов'ю: у луцькому кафе готують безплатні обіди для переселенців

22 Квітня 2022, 19:06
Луцьке подружжя годує безкоштовними обідами переселенців 6368
Луцьке подружжя годує безкоштовними обідами переселенців

Ми завітали до кафе «Легенда» в обідню пору саме тоді коли тут чекають на гостей. Цього дня пригощають смачним безкоштовним пловом переселенців з різних міст України.  

Подружжя Окладних,  яке володіє двома закладами харчування у Луцьку, вирішило допомагати смачними безплатними обідами людям, що втратили дім. За півтора місяця повномасштабної війни у кафе «Легенда» вже встигли похарчуватися понад 650 переселенців. Кожного дня заклад відвідують від 15 до 60 людей.

Ні дня не шкодували, що переїхали до Луцька

Власники кафе подружжя Окладних – Володимир та Вікторія теж переїхали до Луцька з Києва у 2016 році. Тоді шукали комфортніше місто для своєї сім'ї. 

Обирали між столицею, звідки родом чоловік, Кривим Рогом, звідки походить дружина, та Луцьком - там проживали дідусь з бабусею Володимира. 

Подружжя Окладних
Подружжя Окладних

«Однозначну перемогу у цьому рейтингу здобув Луцьк. Чисте місто, не таке гамірне та велике, як Київ. Ще жодного дня за шість років не пошкодували, що оселилися саме тут», – каже Вікторія.

Для них тут все ідеально. Місто компактне, поруч школа і садочок для доньки, улюблена робота. Хоча Вікторія жартує, що кафе «Легенда» – це не робота, а хобі. Мовляв, не можна називати роботою те, що ти дуже любиш і від чого отримуєш задоволення.

Перший заклад на новому місці сім'я відкрила у 2019-му на пішохідній вулиці - яскраву «пончикарню», що швидко стала популярною серед містян. У вітрині на прилавку приваблювали відвідувачів чотири види пончиків «з діркою»: звичайні з пудрою, з начинкою, глазур’ю та шоколадом.

Згодом, у 2020 році, подружжя відкрило на ще один заклад – сімейну піцерію «Легенда», на  місці справді легендарного закладу, де ще у 1998 році з'явилася перша у Луцьку піцерія. 

З початком повномасштабного вторгнення російських військ на територію України заклади Окладних якийсь час не працювали. 

«Війна дуже позначилася на нашій роботі. Перші дні взагалі не працювали. Потім відкрилися і почали потрохи щось робити. Звичайно, наразі людей значно менше, ніж було у цей період торік. Пончикарня у нас працює декілька днів на тиждень. У «Легенді» трошки стабільніша ситуація.  Порівняно з минулим роком дохід впав щонайменше вдвічі. Дуже важко зараз тримати бізнес на плаву», – розповідає Володимир.

Попри це на початку березня вони почали готувати безплатні обіди для переселенців.

Читайте також:  Громада спокійного сну: волонтери з Нововолинська роблять ліжка і шиють подушки для ЗСУ і переселенців

«Спочатку були люди, а потім – «ідея»

Вікторія каже: не було такого, що з початком великої війни не знали, чим зайнятися чи як бути корисними. Робили те, що можуть.

Володимир включився у волонтерський рух, займався збором та розподілом гуманітарної допомогти.

Вікторія вирішила, що буде заробляти й допомагати фінансово.

Але ситуація змінилася другого березня, коли до закладу завітала група людей з Харківської області. З'ясувалося, що їм потрібно було знайти на пару ночей житло, і вже чотири дні вони не мали нормальної їжі. З житлом Окладні зарадити не могли, проте нагодувати гарячим бульйоном – запросто.

Інтер
Інтер

«Багато наших друзів та знайомих з Києва, Бучі, Ірпеня постраждали від війни. У моєї подруги загинули в Ірпені батьки. До Луцька почали приїжджати люди, які вже не мали житла, залишилися лише з сумкою речей, яким потрібна підтримка.  Все, чим ми могли допомогти – нагодувати», – каже Вікторія.

Тож з 2 березня щодня з 12.00 до 20.00 люди, які змушені були покинути домівки через російську агресію, можуть поїсти у кафе «Легенда» на одній з улюблених вулиць лучан – Лесі Українки.

«Не всі розуміють, хто такі переселенці. Ці люди можливо мають заощадження, але вони швидко закінчуються. А люди  втратили роботу та дім, поїхали з рідного міста, можливо втратили когось із близьких. Їм не вистачає засобів для існування, їх потрібно підтримувати  морально і матеріально. Їм дуже незручно просити про допомогу», – каже Вікторія.

Тож у «Легенді» усі охочі переселенці можуть з’їсти гарячий обід. Хтось дивується такому і з вдячністю приймає, адже грошей у багатьох залишилося обмаль. Хтось платить -  і ці гроші у закладі приймають з вдячністю, адже вони підуть на продукти, щоб ще хтось міг смачно пообідати.  

«Приходила мама з двома дітками -  у них вже немає будинку. Від нас вони поїхали до Нововолинська, там поселилися у гуртожитку. Але у неї немає нічого - ні каструлі, ні ложки, ні виделки. Але є двоє дітей, їх треба вдягнути, взути. Ми їм допомогли, чим змогли – погодували гарячим смачним обідом», – каже Вікторія. 

Готують у «Легенді» страви, виходячи з наявності продуктів та можливостей у той чи інший день. На самому початку об’єднаний координаційний центр дав багато рису та макаронів, тому спільно щодня придумували страви, в яких вони є.

Шеф-кухар закладу Тарас готував дуже смачний плов, а Вікторія – ризотто з куркою. У меню була рибна юшка, картопля в сметані з куркою. З макаронами, кажуть, придумати страви було складніше, адже їх не так багато. Робили макарони з соусом болоньєзе, з рибою на овочевій подушці, з м’ясною підливкою.

Запорука успіху – страви готуються  на відкритому вогні та з любов’ю.

Вікторія Окладна
ВІторія Окладна

Читайте також: Перемога буде за нами: луцький виробник крісел-мішків забезпечує військо аптечками

Щодня у «Легенді» пропонують одну страву, але вона ситна та має велику порцію. Якщо це борщ, то 500 грамів зі шматком м’яса. 

«Для нас дуже важливо, щоб людина не просто прийшла і наїлася, а отримала задоволення від смаку. Інколи приходять відвідувачі з інших закладів, де також безкоштовно готують біженців, і кажуть, що їм давали прозорий суп, котлету з хліба. Все, що було смачне – це чай з булочкою. Дуже прикро таке чути. Переселенці такі ж люди, як всі. Не можна економити й нагодувати їх будь-чим, їжа має бути смачною», – переконана Вікторія. 

Інколи до процесу доєднуються й самі переселенці, чистять овочі чи миють картоплю – допомагають, чим можуть. 

У закладі наразі є значна потреба у м'ясних чи рибних продуктах, з яких можна було би компонувати страви.

«Хочу подякувати тим, хто нам допомагає все це робити. Хто  платить за безкоштовні обіди, допомагає продуктами. Також власнику іншого кафе, який дав нам цей казан, у якому ми готуємо їжу. Радо приймаємо будь-яку допомогу: фінансову, продуктами. Чи навіть коли хтось прийде допомогти начистити картоплі та нарізати овочів», – каже Володимир.

Усі, хто хоче допомогти кафе готувати ще більше смачних обідів, може пожертвувати кошти на картку 5168 7422 2170 7148 (Володимир Окладний) з приміткою «на продукти для переселенців».

Кожен може зробити свій внесок
Кожен може зробити свій внесок

 

Цей заклад у Луцьку вже став легендою, люди передають інформацію з вуст в уста, тож охочих пообідати стає дедалі більше.

***

Поради від «Легенди» тим підприємцям, що хочуть годувати переселенців.

  • Знайдіть продукти. Це можуть бути ваші запаси, волонтерська допомога чи будь-який інший варіант. Можна звернутися у Єдиний координаційний центр, там могли б допомогти. Перший крок – знайти базовий набір продуктів, а потім дати інформацію, що вам потрібна волонтерська допомога.
  • Поясніть колективу свого закладу, для чого ви це робите. Так уникнете непорозумінь.
  • Перевіряйте дані ваших гостей, щоб не було зловживань. У “Легенді”є спеціальний зошит, де вони реєструються, вказуючи дані та звідки прибули.

Казан, у якому готують обіди
Казан, у якому готують обіди

Кафе Легенда на вулиці Лесі Українки
Кафе Легенда на вулиці Лесі Українки

ФОТО: Анастасія БОРЩ

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024