стрічка

Втрати серед журналістів за 47 днів війни

12 Квітня 2022, 20:11
Росіяни чинять геноцид – убивають усіх підряд, незалежно від віку, статі, національності чи професії. 6923
Росіяни чинять геноцид – убивають усіх підряд, незалежно від віку, статі, національності чи професії.

Ця війна не щадить нікого: вона забирає життя вояків, мирних жителів, працівників ЗМІ… Росіяни чинять геноцид – убивають усіх підряд, незалежно від віку, статі, національності чи професії. 

Лише за офіційними даними Офісу Генерального прокурора, з початку повномасштабного вторгнення російських окупантів загинули 18 медійників (станом на 3 квітня). Серед них є також представники іноземних ЗМІ. Восьмого квітня стало відомо про загибель журналіста й письменника Євгена Баля, а 12 квітня – про розстріл співробітника популярного в Чернігові телеканалу «Дитинець», відеоінженера Романа Нежиборця. Це вже 20 смерть.  

Список уклала Національна спілка журналістів України.

Раніше редакція Район.in.ua публікувала матеріал Втрати серед журналістів за 20 днів війни, який підготував Lviv Media Forum.

Список убитих журналістів (медійників):

1. П’єр Закжевськи

2. Олександра Кувшинова

3. Олександр Литкін

4. Павло Лі

5. Сергій Пущенко

6. Євген Сакун

7. Брент Ентоні Рено

8. Оксана Бауліна

9. Ділєрбек Шакіров

10. Віктор Дєдов

11. Віктор Дудар

12. Лілія Гумянова

13. Юрій Олійник

14. Олег Якунін

15. Максим Левін

16. Мантас Кведаравічус

17. Сергій Заїковський

18. Денис Котенко

19. Євген Баль

20. Роман Нежиборець

Журналісти, які до останнього виконували професійні обов’язки

Євгеній Сакун
Євгеній Сакун

Серед перших полеглих медійників після повномасштабного вторгнення окупантів – оператор телеканалу LIVE Євгеній Сакун. 1 березня загарбники спробували знищити телевежу в Києві. Під час ракетного обстрілу медійник перебував неподалік споруди. «Сумна іронія життя… Снаряд, який влучив у головну телевежу Києва, забрав життя українського медіапрацівника», – зазначили в НСЖУ. За словами Руслани Пахалюк, керівниці служби персоналу холдингу «NEWS Network», до складу якого входить телеканал LIVE, оператор Євген Сакун був залучений до створення спільного інформаційного національного телеконтенту в межах загальнонаціонального телемарафону.

Віктор Дєдов
Віктор Дєдов

11 березня трагічно загинув ще один український телеоператор Віктор Дєдов. Смерть знайшла співробітника телеканалу «Сигма» у власній квартирі в Маріуполі. Туди влучили дві міни. «Жахлива новина. Оператор від Бога! Кращого оператора не зустрічала», – так маріупольська журналістка Айна Чагір прокоментувала НСЖУ загибель Віктора Дєдова.

14 березня в селі Горенка, що на Київщині, загинула українська журналістка Олександра Кувшинова. Авто, в якому вона їхала разом з іноземними колегами на редакційне завдання, потрапило під артилерійський обстріл. Окрім Кувшинової, у розстріляному авто загинув оператор телеканалу FoxNews, громадянин Ірландії П’єр Закжевськи. Третього колегу з цієї команди FoxNews – кореспондента Бенджаміна Холла – госпіталізували з тяжким пораненням.

Лілія Гумянова
Лілія Гумянова

Росіяни вбили й викладачку журналістики Лілію Гумянову, яка загинула внаслідок ворожого ракетного обстрілу 19 березня в Маріуполі. У місті вона завідувала художнім відділом Лівобережного районного будинку дитячої та юнацької творчості. Лілію Гумянову добре знав секретар Національної спілки журналістів Гліб Головченко. Адже вона координувала шкільну газету при місцевому будинку творчості (і торік ця газета перемогла в конкурсі).

 «Вона з тих, хто за будь-яких обставин залишився б із людьми до останнього. Це величезна втрата для всієї нашої журналістики. Багато її випускників стали справжніми професіоналами. Пані Лілія свідомо займала принципову патріотичну позицію. Насправді таких видатних педагогів, які б любили свою справу, дітей, не так багато. Вона була однією з найкращих», – висловився про загиблу колегу Гліб Головченко.

Макс Левін
Макс Левін

Під час виконання професійних обов’язків загинув фотограф і документаліст Максим Левін. 13 березня він поїхав на Київщину документувати наслідки російської агресії, а відтак перестав виходити на зв’язок. Першого квітня поліція знайшла тіло медійника в районі села Гута Межигірська. За даними Офісу Генерального прокурора, Левін зазнав двох смертельних поранень, у нього стріляли зі зброї військовиків російської армії.

Читайте також: Десять днів війни фотографа Макса Левіна

2 квітня пішов з життя журналіст, письменник, волонтер, член Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України Євген Баль. За даними НСЖУ, його смерть стала наслідком катувань, яким піддали 78-річного Євгена Миколайовича російські окупанти. 18 березня чоловіка незаконно арештували російські військовики в нього вдома – у приморському Мелекіному під Маріуполем. Подробиці інциденту розповіла перша секретар НСЖУ Ліна Кущ: «Приводом для затримання начебто стали «компрометувальні» фото з українськими військовиками. Окупанти перевернули шкереберть будинок, а самого господаря забрали «на підвал». За три дні його, жорстоко побитого, відпустили». Утім травми, завдані росіянами, стали для журналіста смертельними. За кілька тижнів після побиття Євген Баль помер.

До списку вбитих росіянами українських медійників потрапив і громадський журналіст інформаційного тижневика «Навколо тебе» Ділєрбек Шакіров. Про його смерть повідомила Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова. З її слів, росіяни розстріляли Шакірова з автоматичної зброї 26 лютого. Трагедія сталася в селі Зеленівка Херсонської області.

Також стало відомо про загибель відеоінжнера телеканалу «Дитинець», що в Чернігові, Романа Нежиборця. Він разом із дружиною та дитиною перебували в селищі Ягідне під Черніговом. Окупанти загнали мешканців у підвали. У якийсь момент Роман вийшов з укриття і більше не повернувся. Пізніше стало відомо, що Романа та його приятеля розстріляли.

Журналісти, що загинули зі зброєю в руках

Є жертви й серед журналістів, які під час війни вирішили добровільно взяти до рук зброю – стали до лав Збройних сил України чи територіальної оборони. З-поміж таких – член Національної спілки журналістів, заслужений діяч мистецтв України, автор проєкту «Фронтового Кобзаря», лауреат Премії ім. Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва Сергій Пущенко. Життя харківського митця обірвалося в місті Василькові на Київщині вночі проти 2 березня, коли вступили в бій з групою диверсантів добровольці тероборони. 

«Вони прийняли бій і ціною власного життя врятували життя людей, які перебували в бомбосховищі. Ви – сини свого народу! Слава вам, Герої України!» – написав про трьох полеглих бойових побратимів вояк-доброволець Роман Коваль. «Сергій Пущенко – це багатогранний природний талант, пасіонарна творча особистість і щирий патріот України, – сказав про полеглого митця письменник-публіцист, секретар НСЖУ Сергій Шевченко. – Наш спілчанин-журналіст – автор сотень картин козацької тематики, він створив унікальну серію живописних портретів українських добровольців на війні. Бойові побратими називали його «Друг Художник»… У царині мистецтва імена таких людей – незабутні».

Паша Лі
Паша Лі

За кілька днів схожа доля спіткала й актора дубляжу та ведучого телеканалу «Дом» Пашу Лі. За даними НСЖУ, «він з перших днів війни пішов воювати за Україну і загинув в Ірпені». Пізніше стали відомі подробиці загибелі 33-річного актора. Він записався в тероборону Ірпеня. Під час обстрілу міста 6 березня він зняв свій бронежилет, аби захистити ним дітей, і після цього зазнав поранень, несумісних з життям…

Віктор Дудар
Віктор Дудар

Наступного дня війна забрала життя львівського журналіста Віктора Дударя. Він загинув 7 березня під час боїв з російськими загарбниками поблизу Миколаєва. Як пише НСЖУ, «у 2014-2015 роках Віктор Дудар пішов добровольцем воювати на передову на Донбас. Пізніше став резервістом і працював у газеті «Експрес», де до останнього займався журналістськими розслідуваннями та висвітлював військову тематику».

Якунін Олег
Якунін Олег

18 березня війна забрала життя запорізького журналіста, головного редактора Afisha.zp та misto.zp.ua Олега Якуніна, який так само з перший днів війни вирішив захищати країну зі зброєю в руках. За два дні до загибелі він спілкувався з дружиною, обіцяв повернутися з фронту й повезти її на море, але не судилося… Ось як відгукується про Олега Якуніна відповідальний секретар Запорізької обласної організації НСЖУ Валентина Манжура: «Він був дуже творчою людиною, трохи богемною. Адже очолював «Афішу», видання про культурні події, про моду…».

23 березня у боях біля Попасної (Луганська область) загинув оператор 24 каналу Юрій Олійник. Як повідомив сайт телеканалу, чоловік пішов на війну вдруге. Уперше медійник вирішив взяти до рук автомат замість камери 2014-го, коли загарбники окупували частину районів Донеччини й Луганщини. Не втримався Юрій і після повномасштабного вторгнення росіян 2022 року. Але друга проба захисти країну на фронті виявилася для оператора смертельною.

24 березня не стало одразу двох медійників, які одягли військову форму. У бою проти російських окупантів під Києвом загинули публіцист, історик, перекладач Сергій Заїковський і працівник пресслужби Міністерства у справах ветеранів Денис Котенко. Чоловіки воювали у складі протитанкового взводу 1-го батальйону ОПСП ЗСУ «Азов».

Загадкова смерть українського журналіста Олександра Литкіна

Олександр Литкін – це ще одне ім’я зі списку 18 вбитих журналістів, яке повідомив НСЖУ Офіс Генерального прокурора. Утім інформації про цю людину обмаль у відкритих джерелах. Єдине, що відомо, чоловік свого часу працював кореспондентом dtp.kiev.ua. У сервісі моніторингу реєстраційних даних українських компаній Опендатабот Олександр Литкін зазначений як засновник громадської організації «ДТП Київ ЮА». Згідно з інформацією правоохоронних органів, також відомо, що він співпрацював з інформаційним порталом КНК Медіа. Наразі НСЖУ з’ясовує обставини смерті медійника.

Іноземці, які загинули від рук російських окупантів


Брент Рено
Брент Рено

Не можна не згадати й убитих росіянами представників іноземних медіа. Колеги приїхали в Україну розповісти правду про війну. І це неабияк розлютило окупантів. Росія не хоче, щоб світ дізнався правду про її так звану «спецоперацію», тому мішенями стають і ті, хто носить бронежилети з написом «press». Загарбники, яким «закон не писаний», зухвало порушують міжнародне право, зокрема Женевську конвенцію, яка гарантує безпеку журналістам. Від рук росіян загинув у районі Ірпеня, що під Києвом, американський журналіст і режисер Брент Рено, який раніше співпрацював з New York Times. 13 березня про смерть 51-річного іноземця повідомив начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов. Наступного дня стало відомо про загибель уже згаданого нами оператора телеканалу FoxNews, громадянина Ірландії П’єра Закжевськи. 14 березня машину, в якій він їхав разом з колегою, обстріляли на Київщині в селі Горенка. Як повідомляла НСЖУ, П’єр Закжевськи був журналістом, який тривалий час висвітлював міжнародні новини для Fox News від Іраку до Афганістану та Сирії.

П’єр Закжевськи
П’єр Закжевськи

23 березня в Києві росіяни вбили російську журналістку Оксану Бауліну. Дівчина працювала в російському опозиційному виданні The Insider. Загинула під час виконання редакційного завдання. Про обставини смерті медійниці написала НСЖУ: «Вона знімала руйнування після обстрілу російськими військами Подільського району столиці України і потрапила під новий ракетний вогонь».

Мантас Кведаравічус
Мантас Кведаравічус

На початку квітня стало відомо про страшну смерть литовського режисера й документаліста Мантаса Кведаравічуса. Він загинув від рук окупантів у блокованому Маріуполі. Як повідомила омбудсмен Людмила Денісова, рашисти взяли іноземця в полон, розстріляли та викинули тіло на вулицю.

Національна спілка журналістів України висловлює глибокі щирі співчуття рідним і близьким загиблих журналістів. НСЖУ перебуває на постійному контакті з нашими міжнародними партнерами – Європейською федерацією журналістів і різноманітними асоціаціями журналістів та правозахисників. Спілка вимагає утворити Міжнародний трибунал щодо воєнних злочинів росії проти журналістів.

 

Коментар