стрічка

Екологічний тероризм російської армії в Україні

08 Квітня 2022, 06:32
Пожежа після ракетного удару по нафтобазі на Рівненщині 16285
Пожежа після ракетного удару по нафтобазі на Рівненщині

Війна вже стала найбільшою екологічною катастрофою в Україні, наслідки якої поки що складно оцінити.

На експертній дискусії «Злочини проти довкілля під час війни», яка пройшла 29 березня, представники українських екологічних ГО та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів обговорили, як підрахувати екологічну школу завдану військовою агресією Росії.

Збір інформації ведеться, але повноцінну оцінку поки що давати рано

Євгенія Засядко, керівниця кліматичного відділу громадської організації Ecoaction (ГО «Екодія»), після початку війни мусила залишити місто Харків. Сьогодні вона разом з іншими представниками екологічних організацій займається збором даних про злочини проти довкiлля, спричинені військовою агресією з боку Росії.

Як зазначила Євгенія під час виступу, за час бойових дій вже було випущено понад 1100 ракет, знищено понад 4000 одиниць бойової техніки. Все це призводить до забруднення ґрунтових вод паливом, до потрапляння до них канцерогенних речовин, які негативно впливають на живу природу.

Знищення інфраструктури України вже призвело до множини екологічних катастроф. Так, наприклад, порушення подачі електрики спричинило затоплення шахти «Золоте» у Луганській області. Було обстріляно «Градами» Авдіївський Коксохімічний завод. 

Продовжують горіти нафтобази у Луганській, Рівненській, Волинській, Львівській та інших областях.

Читайте також: Як спіцца беларускім пажарнікам?

Усі ці події сьогодні фіксуються як злочини проти довкілля України. З початку війни станом на 23 березня представники екологічної організації «Екодія» зафіксували вже 87 злочинів проти довкілля. Найбільше у Київській області (14), Харківській (11) та Миколаївській (10).

Оскільки удари агресором завдаються по інфраструктурі, більшість злочинів пов'язані з пошкодженням промислових об'єктів. Сюди можна віднести і пожежі на нафтобазах, і руйнування промислових комплексів, таких як «Сумихімпром», коли стався витік аміаку.

Інший учасник дискусії Олексій Василюк, керівник громадської організації «Українська природоохоронна група», зазначив, що ще на початку цього року однією з найбільших екологічних катастроф в Україні вважалася пожежа на нафтобазі БРСМ під Києвом, яка сталася влітку 2015 року. 

Її називали мало що не другою за важливістю після Чорнобиля. Те, що сталося за останній місяць уже в десятки разів перевищило ту аварію за негативними наслідками.

Військові дії призводять до серйозних збоїв у енергетичній мережі України. Також було зафіксовано шість військових злочинів проти ядерної безпеки. Не так багато говорять про негативний вплив на морські екосистеми, які мають транскордонний характер (Екодія зафіксувала вже сім).

Читайте також: Ядерна безпека: на Запорізькій АЕС перебуває до 500 окупантів і 50 одиниць важкої техніки. ОНОВЛЕНО

Варто не забувати і про те, що на 44% природоохоронних територіях України сьогодні ведуться бойові дії, багато з яких, зокрема знаменита Асканія-Нова, втратили інфраструктурну підтримку.

«Сьогодні промисловий хаб України, який знаходиться на сході країни, опинився під великим тиском і це може призвести до катастрофічних негативних наслідків не лише для нашого довкілля, а й для всієї Європи», – зазначила Євгенія Засядько.

Щоб оцінити наслідки та почати реалізовувати програми з відновлення, необхідно насамперед припинити війну та повернути окуповані території.

Один із способів економічного тиску є запровадження ембарго на купівлю російського викопного палива, про що в один голос заявляють українські та міжнародні екологічні організації. 

Близько 40% військового бюджету поповнюється коштом продажу нафти та газу. Зупинивши фінансові потоки, ми також можемо зупинити агресію.

Як збирається інформація про екологічні злочини

Для збору інформації використовуються відкриті вільні джерела, такі як медіа, заяви офіційних служб та осіб. Однак часто вони не дають повноцінної картини.

Щоб до аналізу злочинів проти довкілля могли приєднатися і громадяни, Міністерства довкілля та природних ресурсів, ГО «Екодiя» та ГО «SaveDnipro» розвивають  проєкт Save Eco Bot.

Про його роботу розповіла Ірина Черниш, керівниця громадської організації SaveDnipro.

Сьогодні Save Eco Bot це не лише зручний інструмент для незалежного моніторингу рівня радіаційного фону, забруднення повітря та лісових пожеж, а й платформа збору інформації про злочини проти довкілля.

Щоб подати заявку необхідно через Telegram або Viber на спеціально виділеному каналі вибрати категорію, розповісти про місце, час і характер злочину, приєднати матеріали (фото або відеознімання) і відправити в бот.

Чим раніше ви зафіксуєте негативний вплив війни на довкілля, тим повнішу інформацію про злочин вдасться зібрати.

Як розповіла Ірина, поки що повідомлень передано було не так багато — близько сімдесяти. Вона пов'язує це з тим фактом, що люди поки що більше стурбовані забезпеченням безпеки своїх близьких, ніж документацією злочинів проти довкілля.

Проте екологи розраховують, що незабаром почне надходити більше інформації, а громадяни активніше приєднаються до аналізу катастрофічних наслідків, які принесло Україні вторгнення.

Що дасть збір інформації про злочини проти довкілля?

Усі зібрані дані будуть по можливості перевірені та стануть підставою для порушення кримінальних справ проти агресора в ICJ (International court of Justice) та ICC (International Criminal Court), заявив Роман Шахматенко, заступник Міністра охорони навколишнього середовища.

«Сьогодні ми займаємося розробкою інструментарію та методології аналізу негативних наслідків для навколишнього середовища внаслідок війни. Ситуація є безпрецедентною як для нас, так і для Європи. Тому важливо не лише зібрати інформацію, а й розробити успішні механізми її обробки та презентації. У цьому напрямку Міністерство охорони навколишнього природного середовища рухається спільно з українськими та міжнародними екологічними організаціями», – зазначив Роман Шахматенко.

Експерт також підкреслив, що вже сьогодні екосистемам завдано колосальної шкоди. Так, він звернув увагу на те, що постраждали природоохоронні території, зокрема Рамсарські угіддя. Це означає, що військове вторгнення вдарило не лише по довкіллю України, а й по всій природі Європи.

По-справжньому оцінити наслідки війни ми зможемо лише через кілька років після закінчення

Такого висновку дійшов Олексій Василюк, керівник громадської організації «Українська природоохоронна група».

Він також сказав, що ведення бойових дій на початку весни може негативно позначитися на міграції птахів, які зараз летять через Україну. Запуск ракет, лісові пожежі, обстріл міст та інфраструктури призводять до того, що птахи змінюють свої маршрути, розпадаються зграї.

Це матиме безпосередні екосистемні наслідки для країн, у які вони мігрують. А це не лише Україна, а і Європа, і Білорусь, і навіть Росія.

Наприклад, можливе неконтрольоване зростання чисельності комах або евтрофікація водойм внаслідок заростання їх водоростями.

На думку експерта, те, чим займається сьогодні агресор — це «екологічний тероризм». Руйнуються екосистеми, гинуть тисячі людей, звірів, птахів та рослин.

«Ми не можемо навіть приблизно уявити наслідки війни для живого світу», – зазначає Олексій.

Читайте також: Через ракетний обстріл нафтобази на Рівненщині розпочали розслідування за фактом екоциду

Хоча війна ведеться переважно у населених пунктах, страждають також і ліси, і степи, і моря, і річки.

Так, експерт зазначив, що за даними «Української природоохоронної групи», російські війська обстрілювали ліси в Зоні відчуження в той час, коли вітер дув у бік Києва. Робилося це для того, щоб підпалити їх і тим самим значно погіршити якість повітря у столиці України, негативно вплинув на населення міста.

Олексій Василюк звернув увагу на те, що сьогодні повністю порушено інфраструктуру природоохоронних територій, багато з яких розташовані у східній частині України. 

Люди не отримують зарплати, звірі позбавлені належного захисту, екосистеми руйнуються через постійні бойові дії. Ситуація у найстарішому заповіднику Східної Європи Асканія-Нова на межі катастрофи.

Щоб знайти гроші на підтримку заповідників, «Українська природоохоронна група» організувала збір на своєму сайті. Завдяки небайдужим людям з усього світу вдалося продовжити роботу на природоохоронних теренах, зберегти надію на відновлення Дикої природи України.

Щоб провести детальний аналіз наслідків, розробити план відновлення та розпочати його реалізації необхідно насамперед зупинити війну та повернути контроль над окупованими територіями. З цим згодні всі експерти.

Найбільш дієвим способом є економічна блокада Росії, яка зробить війну невигідною. Тому «Українська природоохоронна група» закликає не лише відмовитися від постачання викопного палива, а й бойкотувати російські морепродукти, запровадити ембарго на деревину та продукти деревообробки з Росії.

Те, що відбувається сьогодні в Україні, — це і екологічна, і гуманітарна катастрофа. Так, близько третини полів України може бути визнано непридатними для сільськогосподарської діяльності цього року через забруднення паливом та інші наслідки бойових дій.

Експерти все частіше говорять про проблеми продуктової безпеки, що може призвести до голоду. Як зазначають екологи, навіть після пожеж, навіть після забруднення ґрунтових вод природа відновиться, проте для цього може знадобитися близько десятка років. 

Весь цей час суспільству доведеться відчувати на собі такі наслідки безглуздої та необґрунтованої військової агресії як нездорове довкілля, голод, забруднені ліси, поля, річки та моря.

Причому наслідки війни відчують і в Україні, і в Білорусі, і в Європі, і навіть у Росії.

Запис дискусії:

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром