стрічка

Вмиваються своєю кров’ю. Куди везуть поранених загарбників з «Поліського фронту»

01 Березня 2022, 03:59
Санітарні пазіки ЗС РФ їздять заштореними ФОТО, ВІДЕО 20222
Санітарні пазіки ЗС РФ їздять заштореними

Основні білоруські міста, що приймають поранених та вбитих, – Гомель та Мозир. Але вони вже не поміщаються і покалічених загарбників вантажать у потяги на Росію. Тим часом білоруські медики відмовляються надавати допомогу окупантам. 

Як висловився одеський журналіст Олександр Коваленко у своєму телеграм-блозі «Злой одесит», «з Білорусі в Україну йдуть колони техніки та військових злочинців, з України в Білорусь йдуть колони з трупами та пораненими військовими злочинцями». Матеріал буде саме про це.

Редакція Район.in.ua моніторила телеграм-канали незалежних і заборонених медіа упродовж трьох діб 26-28 лютого.

 У ці дні телеграм заполонили відео і фото матеріали із санітарним транспортом, які підпільно і дуже обережно знімають очевидці та діляться з журналістами. Завдяки небайдужій позиції свідомих білоруських громадян і журналістів, ми публікуємо цей віртуальний репортаж. 

Нагадаємо, білоруські опозиційні медіа зараз ведуть свою інформаційну діяльність переважно в телеграмі, більшість з них є заборонені у Білорусі як екстремістські ресурси.

Так, 26 лютого у 2-гу міську клінічну лікарню Мінська терміново почали відмивати відділення від прийому ковідних хворих та переходити у чистий режим роботи. 

На базі цієї лікарні працює кафедра військово-польової хірургії. На той момент уже ходили чутки, що медзаклад можуть звільняти для прийому постраждалих із прикордонних зон. 

Читайте також: Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 26 лютого

Очікуваний прийом пацієнтів мав розпочатися з 8.00 до 27.02.2022. Офіційно в жодних документах це не значиться, але кулуарно відомо всім: місця звільняються для поранених. 

Але схоже на те, що до Мінська довозити вантаж 300 не встигають. Білоруси фіксують і зливають журналістам близько від кордону санітарні машини Збройних Сил Російської Федерації з розпізнавальними знаками Z, V, O, що і наступальна техніка, яка вбиває мирних громадян України.

Удень 26 лютого в Гомелі зняли колону з не менше ніж десятком санітарних автобусів «ПАЗ» ЗС РФ. На відео можна помітити, що всередині автобусів розміщуються ноші в два яруси.

27 і 28 лютого телеграм-канали стали все частіше публікувати повідомлення про медичні колони.

Гомель, 27 лютого

«Інформація з ГУ «Республіканський науково-практичний центр радіаційної медицини та екології людини» у Гомелі за 30 км від кордону з Україною.  Там знову бачили військовослужбовців ЗС РФ та їхню техніку».

«Три відділення віддано під поранених солдатів РФ. Лікарі та персонал, який їх лікує – з РФ. Наш персонал їх не стосується. Розмовляти з солдатами заборонено і солдатам теж. Вся техніка стоїть у лісі на території центру. Періодично до солдатів приїжджає хтось важливий на чорній БМВ і передає якісь пакети та розмовляє із солдатами. На автобусі центру були привезені персонал молоді дівчата та хлопці у солдатській формі». 

Гомельське видання Флагшток опублікувало матеріал «Гомельські медики: у ліс, у в'язницю, або на площу, але не на допомогу загарбникам», який цитуємо дослівно:

«Багато поранених військових РФ, багато померлих, із гомельських лікарів формують мобільні бригади для допомоги спеціалістам РФ.

1. Наразі в закладах медицини Гомельщини ведеться попередня підготовка мобільних груп із хірургів, анестезіологів для надання допомоги російським лікарям у Мозирі.

2. Мозирська центральна районна лікарня стала основною базою для надання медичної допомоги військам РФ. Для обслуговування трьохсот, що надійшли з українського фронту, там працює російський персонал. Лікарі не справляються з наданням допомоги.

3. Гомельський РНПЦ (частково переведений на медичні потреби РФ) багато поранених військових, багато померлих. Моргу немає, везуть у морг лікарні №3.

3. Офіційних документів або наказів на формування «мобільних бригад» з медперсоналу поки що не надійшло.

4. Настрої у багатьох лікарів такі: або в ліс, або в тюрму, або на площу, але не в мобільну групу на допомогу загарбникам».

Мозир, 28 лютого

Найбільше поранених військових РФ зараз приймає Мозирська ЦРЛ

Це прикордонне місто за 10 км від кордону з Україною стало плацдармом  для наступу російської армії, і містом її останньої надії. У райлікарні розташували Центр прийому поранених окупантів.

Читайте також: Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 лютого

 «Зараз в Мозир привезли військових, дітей 2003 року народження, осіннього призиву.  Хто без очей, хто без вух, хто з вивернутими кишками. Автобус, на якому їх привезли, мили шлангом від крові. Голодні, кажуть, тиждень не їли. Люди вночі їздили на заправку за дошираками. В лікарні всі в шоці»

* «Доширак» — торгова марка продуктів швидкого приготування, продається в Росії. Аналог української мівіни.

У Мозирі помітили автобус із червоним хрестом та знаком V
У Мозирі помітили автобус із червоним хрестом та знаком V

«Мозирська міська лікарня. Сюди приїжджало багато автобусів (російських медичних ПАЗів). Приймальню оточили ДАІ та люди в цивільному. На подвір’ї щось розвантажили».

«Поки були автобуси, людей не пускали до приймальні. Потім автобуси поїхали в бік села Прудок. Їх супроводжує сріблястий Geely в білих номерах».

«17.57 (мінський час). Не менше 5 санітарних автобусів "ПАЗ" ЗС РФ рухаються у бік Мозира».

На виїзді з Мозира очевидці зафіксували не менше 8 санітарних автобусів «ПАЗ» ЗС РФ.

«18.30 (мінський час). На залізничну станцію в Мозирі прибула колона санітарних автобусів «ПАЗ» ЗС РФ (імовірно – з міської лікарні). Схоже місць на всіх не вистачає, бо багаьох поранених вантажать прямо на потяг в Росію». 

 «На станції у Мозирі дуже багато автобусів. Можливо, приїхав мобільний шпиталь (або вивозитимуть поранених), бо носять носилки по двоє. V – значить вагон плацкартний для поранених. Поранених військових завантажують у вагони, які не відрізняються від звичайних плацкартних вагонів РЗ».

На фото та відео проїзд швидких-катафалків у Мозирському районі та залізнична станція «Мозир».
На фото та відео проїзд швидких-катафалків у Мозирському районі та залізнична станція «Мозир».

Трасою Р-31 у напрямку Мозиря від кордону помічена колона медичної техніки ЗС РФ, 26 лютого
Трасою Р-31 у напрямку Мозиря від кордону помічена колона медичної техніки ЗС РФ, 26 лютого

 

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний попереджав ще у перший день наступу 24 лютого: 

«Вмиються власною кров’ю! За нами правда. З нами Бог. І Перемога буде за нами!».

Читайте такожЗа перший день війни окупанти втратили понад сто БМП та десятки танків, – головнокомандувач ЗСУ

Читайте такожСитуація щодо російського вторгнення в Україну 1 березня

ДОПОВНЕНО

8:55 за мінським часом

У Мінську сьогодні з ранку очевидці помітили подібні «медичні» автомобілі окупантів. Ймовірно, не вистачає ліжок у Єльську, Мозирі та Гомелі, що перевозять вже до Мінського шпиталю. Це свідчить про великі про втрати російської армії.

***

Огляд підготовлений на основі матеріалів білоруських незалежних і заборонених в РБ телеграм-каналів Флагшток, Гомельская вясна, Беларускі Гаюн, Мотолько помоги, Зеркало та інші.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024