стрічка

Лікарню доєднали, а гроші не дали: чому працівникам Волинської обласної психлікарні боргують зарплату

04 Лютого 2022, 10:40
Працівникам Волинської обласної психлікарні боргують зарплату 4499
Працівникам Волинської обласної психлікарні боргують зарплату

Працівникам комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня міста Луцька» знову боргують виплату заробітної плати. Цього разу – за два місяці.

Про це журналістам Район.Медицина розповів один із працівників медичного закладу Петро Янчук.

«Затримка в зарплаті всьому персоналу лікарні – два місяці – за грудень та за січень. Керівництво каже, що недостатнє фінансування. Основне те, що зараз в лікарні перебуває багато хворих на ковід, і не тільки в «ковідному» відділенні, а й інших. Натомість ми не маємо необхідних індивідуальних засобів захисту: одноразових рукавичок, щитків для обличчя, халат видають один на добу (норма – можна ходити 4 години)», – зазначає медпрацівник.  

За словами медпрацівника, кожному хворому треба поставити крапельницю, щоразу наглядати за цим, робити інєкції, для чого працівники лікарні мають почувати себе в безпеці. Окрім того, працівники «ковідного» відділення мають доплати за догляд за ковідними хворими, в інших відділеннях таких виплат немає, хоча хворі з коронавірусом там теж є, зазначає чоловік.

Нагадаємо читачам, що така ситуація із заборгованістю виплати зарплати у закладі відбувається не вперше. У серпні 2020 року працівники влаштували акцію протесту, яка відбулася під стінами медичного закладу,  та навіть писали скаргу до Волинської обласної ради. За втручання Волинської ОДА та облради ситуацію тоді вдалося врегулювати.

Тоді заступниця голови Волинської ОДА зазначила, що, на жаль, проблема недофінансування психіатричних закладів не обласна. Це загальнодержавна проблема, над вирішенням якої працює влада на всіх рівнях, Усе через те, що ті послуги, які законтрактувала НСЗУ не покривають реальних потреб таких медичних закладів. А це і заробітна плата, і харчування пацієнтів, і комунальні платежі. 

Чому ж сьогодні знову виникла заборгованість, яка ситуація загалом із фінансуванням закладу  та чи вистачає засобів індивідуального захисту – коментує керівниця Луцької обласної психіатричної лікарні Людмила Юрко.

«Ця епопея почалася ще з 2020 року, коли до нашої лікарні півтора роки тому приєднали Олицьку психіатричну лікарню з її боргами по зарплаті. Про це всі знають, неодноразово писали про це. Але приєднали її, не давши фінансування. Кошти ж були розраховані на одну лікарню, де працювало 400 працівників, з доєднанням закладу працівників стало 830. Аби вистачило коштів на функціонування двох закладів, довелося скоротити майже 300 людей, зараз знову скорочуємо ще 80. Бо коштів, отриманих від Нацслужби здоровя, не вистачає. Так, на виплату зарплати потрібно було 4,7 мільйона гривень  в місяць, НСЗУ давало лише 2 мільйона. Місцевий бюджет теж не гумовий, хоча в 2020 році, коли працівникам боргували зарплату за два місяці, з обласного бюджету дали 3,5 мільйона гривень на погашення заборгованості. Хоча на той час вона становила більше 11 мільйонів», – розповідає Людмила Юрко.

За її словами, причин виникнення заборгованості декілька. Зокрема, на сьогодні НСЗУ ще не уклало договір з лікарнями вторинної та третинної ланки на 2022 рік. Ті медзаклади, які мали залишки коштів з 2021 року, використали на виплату зарплати.

Негативно вплинуло на фінансовий стан і підвищення зарплат лікарям та медсестрам, який уряд анонсував з 1 січня цього року. Фактично місячний фонд заробітної плати збільшився удвічі. А тарифи по психіатричній допомозі у 2022 році підвищаться тільки на 45%. Тобто ці кошти з НСЗУ не покривають потреби збільшеної заробітної плати.

«Окрім того, маємо й іншу проблему – виплату пільгових пенсій працівникам Олицької лікарні, які доєдналися до нас. Коли раніше сума становила до 100 тисяч в місяць, то з доєднанням Олицької лікарні вона збільшилася до 300 тисяч. Тобто ці кошти ми маємо щомісяця сплачувати у Пенсійний фонд для виплати пільгових пенсій. А взяти їх нема де, бо не вистачає навіть на виплату заробітної плати. Маємо вже позов від Пенсійного Фонду, коли є кошти – потрохи виплачуємо», – розповіла Людмила Михайлівна.

За словами лікарки, перші кошти, які отримаємо з НСЗУ, будуть спрямовані на погашення заборгованості за грудень та видачу авансу за січень. 

«В цьому році очікуємо підписання з НСЗУ договору за 7 пакетами послуг, коли у 2020 році ми мали тільки два пакети послуг. Сподіваюся, що скорочення посад та збільшення суми коштів, отриманих з НСЗУ, дасть можливість погасити заборгованість», – повідомила керівниця лікарні.

Стосовно нестачі засобів індивідуального захисту для працівників, то Людмила Михайлівна спростовує цю інформацію та зазначає: усього мають достатньо – і рукавичок, і халатів, і костюмів, адже закуповують їх за «ковідні» кошти та ще мають чималий запас. Інше питання – те, що працівники не користуються цим.

Щодо доплати працівникам, які працюють у «ковідному» відділенні, то, за словами керівниці лікарні, вони їх отримують, як того вимагає законодавство. Буває, що «ковідне» відділення переповнене, і хворих тимчасово розподіляють в інші відділення, зокрема, в окремі обсервативні палати. Там вони можуть перебувати лише два-три дні, допоки не звільниться місце у «ковідному» відділенні. Працівники, які тимчасово декілька днів доглядають за ними, «ковідні» доплати не отримують.

«В обсервативні палати розподіляємо хворих, які не мають клінічних ознак захворювання. Працівники мають усі засоби індивідуального захисту, аби доглядати за ними. Тобто всі протиепідемічні заходи дотримані, а в лікарні вакциновано 99% працівників. Окрім того, наші пацієнти – не мобільні, вони постійно перебувають у відділенні. То звідки вони можуть інфікуватись ковідом? Звісно, що спочатку починає хворіти персонал, а потім – наші пацієнти. Тепер же персонал починає скаржитись на те, що змушені доглядати за хворими пацієнтами, яким вони той же ковід і принесли», – каже Людмила Юрко.

Лікарка сподівається, що за попередніми розрахунками, в цьому році отримають більше коштів від НСЗУ, але поки не можуть передбачити, на скільки часу їх вистачить, зважаючи на усі фактори.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024