стрічка

Хто такий Кирило Лукаріс, якого визнали святим

28 Січня 2022, 18:00
Хто такий Кирило Лукаріс, якого визнали святим 5999
Хто такий Кирило Лукаріс, якого визнали святим

На початку цього року Синод Вселенського Патріархату зарахував до лику святих Константинопольського Патріарха Кирила Лукаріса. Цей виданий діяч не лише викладав й очолював Острозьку академію, а й вів перемовини з європейськими ієрархами й правителями держав, втручався в міжнародну політику Франції, Англії, Османської Імперії та інших країн, звинувачувався у шпигунстві на користь то турків, то козаків.

Кирила Лукаріса найбільше – аж п’ять разів обирали Вселенським Константинопольським Патріархом! Така біографія варта того, щоб на неї звернути увагу і детальніше вивчити пригоди цього активного грека. 

Читайте також: Багаті теж плачуть, або Історія про любов найбагатшої нареченої XVI століття з Острога

Кирило Лукаріс
Кирило Лукаріс

Церковні війни в Європі та мусульмани, які підтримують православних

Народився Кирило в 1572 році на острові Крит, який в той час був під владою Венеційської республіки. Італійці, які тоді керували цими землями, були католиками й до місцевого населення, яке в основному було православним, ставились досить зверхньо.

Останніх це, м’яко кажучи, дратувало, а тому вони знаходили підтримку і розуміння у…турків-османів. Хоча ті були мусульманами, проте до християнських громад почасти ставились краще, аніж їх католицькі колеги. Лукаріс не став винятком. 

Спочатку він отримав освіту в італійських вишах, а пізніше повернувся додому і став настоятелем одного з православних монастирів. Можливо, він і не отримав би такої високої посади, якби не його дядько Мелетій Пігас, який на той момент був Патріархом Александрійським!

Читайте також: Найдовший костел світу в Гданську очолював абат з Торчина

Мелетій Пігас
Мелетій Пігас

Останнього можна зрозуміти: кого варто підтримувати, як не свого племінника, та ще й такого розумного. Ось з кого вийде чудовий спадкоємець і продовжувач його нелегкої боротьби з католицизмом.

На той момент Європа була розділена на три великих релігійних напрямки: буквально як за півстоліття до цього з лона католицької церкви вийшла майже вся Північна Європа, яка прийняла протестантизм. А Східна Європа продовжувала боротьбу за збереження своїх православних традицій.

Православні ієрархи, які мешкали в величезній мусульманській Османській Імперії, не почували себе обділеними і підтримували турецьких султанів, але паралельно цьому шукали нових союзників. Це могли бути або протестантські країни, або землі Речі Посполитої зокрема.

Читайте також: На службі у князів: як захищали та чим допомагали волинські татари

Варфоломіївська ніч, або бій між католиками і протестантами
Варфоломіївська ніч, або бій між католиками і протестантами

Саме в Річ Посполиту і відправив Мелетій Пігас свого племінника, коли некоронований король Русі князь Василь-Костянтин Острозький попросив у нього гарних грецьких вчителів. Так, у 1594 році разом з посланням від Патріарха в Острозі й опинився молодий Кирило Лукаріс.

Пригоди греків в українських землях 400 років тому

На цих землях він пробув майже шість років. З перервами до 1600 року Лукаріс був ректором Острозької Академії, викладав грецьку мову і давав приватні лекції обдарованим місцевим учням. 

Мало того, в ці ж роки він встиг повикладати грецьку мову в братській школі у Вільно ( сучасний Вільнюс) і подискутувати з місцевими католиками.

А через два роки разом з «колегами» з Константинопольського Патріархату в 1596 році Кирило Лукаріс прийняв участь в Брестському соборі, коли було проголошено офіційне створення нової уніатської греко-католицької церкви.

Читайте також: Галшка Гулевичівна – волинська меценатка і ...свята!

Полотно «Проповідь Скарги», де католик Скарга пропагандує католицизм
Полотно «Проповідь Скарги», де католик Скарга пропагандує католицизм

На цьому з’їзді Лукаріса згадують не просто як православного церковного діяча, а як повноправного представника патріарха – «александрійського екзарха і потрібного соратника». 

Чи через те, що екзарх був ще не дуже відомий, чи через його захист могутнім острозьким князем, але він зміг уникнути переслідувань польського короля. Саме останній був ініціатором і активним учасником Берестейської унії. Та й могутня католицька община впливала на ситуацію. 

А от представника Константинопольського Патріарха на цьому з’їзді Никифора Параскіса-Кантакузина звинуватили у шпигунстві на користь турецького султана, арештували і кинули до в’язниці, де той від голоду пізніше помер.

Читайте також: Самійло Корецький, або Як волинський князь втік з турецької в’язниці

Лукаріс, подивившись на всю цю ситуацію, згадує, що у нього є й інші термінові справи та залишає Річ Посполиту. Він вирушив до інших потенційних союзників вже в Західній Європі – протестантських центрів у Вітенберзі та Женеві

Через кілька років, коли релігійна ситуація в переважно православних українських і білоруських землях не вгамувалась, польський король звернувся до патріарха Пігаса, аби той вмовив впливових волинських і не тільки магнатів заспокоїтись і не чинити опір католицизму. 

Вибір патріарха на свого посланця в ці землі був зрозумілий – Кирило Лукаріс, який вже тут був і ситуацію добре знає.

Польський король Сигізмунд ІІІ Ваза був ініціатором Берестейської унії
Польський король Сигізмунд ІІІ Ваза був ініціатором Берестейської унії

Патріарх – дипломат, політик і шпигун?

Екзарх прибув до Речі Посполитої з цілою купою послань від свого дядьки до різних князів і магнатів. Проте католицька курія і її прихильник серед впливових аристократів були налаштовані кардинально. Королю натякають на те, що Лукаріс насправді турецький шпигун, який тільки нашкодить державі. 

Останній розуміє, що навіть князь Острозький не захистить його. А тому пише листа до львівського католицького архієпископа Димитрій Соліковського, що він за мир у всьому світі, дружбу між церквами й що ні з ким він сперечатися тут не збирається, і з протестантами йому не по дорозі.

Читайте також: Волинський емір бедуїнів, або Як ковельські старости володіли Підгорецьким і Олеським замками

Колишній православний єпископ Іпатій Потій добився домашнього арешту Лукаріса
Колишній православний єпископ Іпатій Потій добився домашнього арешту Лукаріса

Напевно, це листування і врятувало його життя. Лукаріса після домашнього арешту відпускають і він швиденько залишає українські землі. Залишає, щоб вже ніколи їх не відвідати. Проте подальша біографія Кирила була дуже бурхливою.

Вже через два роки після від’їзду з Речі Посполитої помирає його дядько і Лукаріс стає Патріархом Александрійським в 30 років. Ще через 10 років він стає Патріархом Константинопольським і з перервами править там 26 років! Саме Лукаріса найчастіше в історії цієї церкви обирали вселенським патріархом – п’ять разів!

До наших днів збереглися документи і його листування з різними впливовими людьми по всій Європі. Так, у боротьбі проти католицької династії Габсбургів і Франції він тісно сходиться з протестантськими країнами – Нідерландами, Англією і Швецією. 

З їхніми послами в Стамбулі у нього був тісний контакт і там вони організовували змови проти католицького лобі, яке, в свою чергу, скаржилось і намагалося знищити православного патріарха руками турецького султана.

Читайте також: В гостях у Роксолани: волинський рукопис про посольство до Стамбула

Англійський король, козаки і турецький султан

За активну підтримку на знак подяки саме Кирило Лукаріс подарував англійському королю Александрійський кодекс – один з чотирьох великих біблійних кодексів V століття, один з найбільш ранніх і найповніших рукописів Біблії. Зараз цей манускрипт зберігається в Британській бібліотеці в Лондоні.

Александрійський кодекс
Александрійський кодекс

Швидше за все, слідкував Лукаріс і за справами в українських землях. Так, він висловлював свою підтримку культурно-освітньому центру в Дерманському монастирі. Організатором останнього був відомий церковний діяч Ісакій Борискович, який в 1617 році став організатором створення Луцького Хрестовоздвиженського братства.

У 1637 році запорізькі й донські козаки захопили турецьку фортецю Азов. Недоброзичливці в оточенні молодого султана Мурада IV заявили, що козаки захопили Азов за підбурювання патріарха, який чекає тільки на прибуття цих своїх одновірців до Константинополя, щоб підняти греків проти турків.

Читайте також: Волинський князь Дмитро Вишневецький – на службі у султана Сулеймана та Роксолани

Останній, щоб заспокоїти розгнівані війська яничар звинуватив Лукаріса у зраді й підтримці козаків. За наказом султана, Кирила Лукаріса задушили 28 червня 1638 року, а його тіло викинули в море.

Султан Мурад IV
Султан Мурад IV

Так закінчилося бурхливе життя одного з найяскравіших представників своєї епохи. Проте суперечки про його діяльність, релігійні й політичні погляди не затихають до нашого часу. У 2009 році його канонізувала Александрійська церква, а 11 січня 2022 року до лику святих зарахував Константинопольський Патріархат.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024