стрічка

Смарагдова павутина: які природні об'єкти Волині посилено охоронятимуть

13 Вересня 2019, 20:48
річка Стохід 6251
річка Стохід

На Волині понад 248 тисяч гектарів увійшли до Смарагдової мережі України.

В Україні хочуть змінити підхід до управління природоохоронними територіями з «охорони» до «збереження окремих видів  флори і фауни та природних оселищ», аби зберегти дику природу в Україні. Для цього об’єкти відносять до Смарагдової мережі (в Європі таку мережу називають Emerald Network).

Створення Смарагдової мережі, як частини всеєвропейської екологічної мережі, впроваджується в рамках виконання положень Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі, яку Україна ратифікувала. Мережа Емеральд – перший щабель, аби приєднати нашу природоохоронну мережу до мережі Європи.

Що ж таке Смарагдова мережа та які об’єкти Волині віднесли до неї, журналісти Район.in.ua дізнавалися в начальника управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Дмитра Новохатського.

Дмитро Новохатський
Дмитро Новохатський

Весняні береги ріки Турія
Весняні береги ріки Турія

Світязь
Світязь

Косуля в Цуманській пущі
Косуля в Цуманській пущі

Олені в Цуманській пущі
Олені в Цуманській пущі

Читайте також: Відповідальність має обличчя: інтерв’ю з новим начальником Держекоінспекції на Волині

НАБЛИЖЕНІ ДО ЄВРОСОЮЗУ

Дмитро Новохатський зазначив, що Смарагдова мережа – це території особливого природоохоронного значення на загальноєвропейському рівні. В Україні таких об’єктів є 271, на Волині – поки лише 13.

У 2019 році оприлюднили проект Закону «Про території Смарагдової мережі». Його метою є виділити і взяти під охорону місця проживання рідкісних видів тваринного і рослинного світу, що підлягають особливій охороні в Європі.

Читайте також: Болото на вагу золота: чому важливо зберегти Прип'ятське Полісся

Керівник правління екології каже, що для України створення мережі Емеральд є також частиною євроінтеграційного процесу – підготовкою нашої держави до переходу на європейське екологічне законодавство. Угода про асоціацію між Україною та ЄС передбачає, що законодавство України буде наближене до законодавства Євросоюзу.

«Коли Україна підписала Угоду, то зобов’язалася до 1 вересня 2021 року завершити проектувати Смарагдову мережу та впровадити заходи щодо захисту та управління територіями, які включать до її складу», – наголосив Дмитро Новохатський.

Осінь на Світязі
Осінь на Світязі

Річка Прип
Річка Прип

Річка Прип
Річка Прип

Річка Стохід
Річка Стохід

Вважається, що Смарагдову мережу так назвали, тому що зелений колір асоціюється з природою. Щоб не називати банально, то назвали Смарагдовою мережею. Це означає цінні природоохоронні території.

Щоб включити територію до Смарагдової мережі, потрібно оцінити, чи мешкають на ній види рослин і тварин, яким загрожує зникнення, чи є вона важливим пунктом зупинки на шляхах міграції тварин, чи відрізняється високим рівнем біорізноманіття, чи трапляється тут унікальне місце проживання.

«Отож, створення мережі Емеральд є одним із основних інструментів для виконання зобов’язань державами щодо збереження видів і оселищ, визначених Бернською конвенцією. Таким чином, до Смарагдової мережі не можна включити будь-яку територію, навіть, якщо вона вже має природоохоронний статус», – пояснив Новохатський.

Дмитро Новохатський розповів, що для кожної території Смарагдової мережі у майбутньому розроблять менеджмент-план з метою збереження кожного з присутніх на його території видів і оселищ. Керівник управління екології додав, що згідно з Законом «Про території Смарагдової мережі», розробку цих планів покладуть на територіальні підрозділи обласних державних адміністрацій в сфері екології.

Старий садок на Світязі
Старий садок на Світязі

Стохід
Стохід

Стохід
Стохід

Розроблятимуть плани не пізніше 10 років після визначення території Смарагдової мережі. Менеджмент-пани розроблятимуть для окремої території або декількох територій, які є географічно пов’язаними або мають подібні природні характеристики.

Читайте такожЧому Волинське болото врятує світ. ЦИТАТНИК

СМАРАГДОВА МЕРЕЖА ВОЛИНІ: ЯКА ВОНА

На сьогодні у Волинській області 13 територій визначили об’єктами Смарагдової мережі України загальною площею понад 248 тисяч гектарів – це 12,3% від площі області.

Дмитро Новохатський каже, що визначали їх на основі аналізу інформації, що міститься в базі даних країн, які створюють Смарагдову мережу і складають попередній список особливо важливих природоохоронних територій. Далі його узгоджують експерти і подають на розгляд Постійному комітету Бернської конвенції для затвердження.

Стохід
Стохід

Стохід
Стохід

Холодний ранок на Турії
Холодний ранок на Турії

Отож, об’єктами Смарагдової мережі на Волині є територія національних природних парків «Шацький», «Прип’ять – Стохід» та «Цуманська пуща», а також природний заповідник «Черемський». Окрім того, основну частину територій мережі Емеральд на Волині складають заказники у Любомльському, Володимир-Волинському, Маневицькому, Турійському, Камінь-Каширському, Ратнівському та Луцькому районах.

«Сьогодні на території Волинської області також проводять дослідження в рамках проєкту «Полісся – дика природа без кордонів: охорона одного з найбільших природних районів у Європі». Одним із пріоритетів реалізації проєкту є збереження рідкісного біорізноманіття. Зокрема шляхом створення нових і розширення вже існуючої мережі територій природно заповідного фонду, ідентифікація серед існуючих територій ПЗФ об’єктів Смарагдової мережі за відповідними міжнародними критеріями», – зауважив Дмитро Новохатський.

За словами Дмитра Новохатського, такі заходи проводитимуть у Маневицькому, Любешівському та Ратнівському районах області.

Читайте також: Болото під охороною: як заплава річки Стир потрапила у Смарагдову мережу Європи

Анна МАНЮХІНА

ФОТО з Facebook-сторінки Сергія ПАЛЬКО

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024