стрічка

Чистота й порядок: як Любешівська ОТГ приборкає сміття

11 Вересня 2019, 16:34
Контейнери для сміття в Любешеві 1831
Контейнери для сміття в Любешеві

Любешівська ОТГ за підтримки Євросоюзу готує план дій щодо управління побутовими відходами.

Восени минулого року на вулицях Любешева з’явилися контейнери для окремого збирання твердих побутових відходів. Це стало початком нового, європейського підходу до вирішення проблем зі сміттям у громаді. Про те, що в Любешівській ОТГ до цієї справи взялися не задля «галочки», а всерйоз, свідчить і перемога громади в конкурсі «Покращення якості послуг у сфері управління відходами на муніципальному рівні в ОТГ» програми «U-LEAD з Європою», яку втілюватимуть спільно з Кластером сталого економічного розвитку GIZ.

Ця міжнародна програма фінансується Європейським Союзом і реалізують її до 2020 року. ЇЇ мета – сприяти реформі децентралізації в Україні та розширювати можливості місцевих громад.


Ось такі контейнери з'явилися в Любешеві
Ось такі контейнери з'явилися в Любешеві

Читайте також: Любешівська ОТГ візьме участь у міжнародній програмі

Усього таких громад-переможців конкурсу відібрали по Україні 30 – по десять із Дніпропетровської, Житомирської та Волинської областей. У листопаді 2019 року представники Любешівської селищної ради підписали в Луцьку угоду про співпрацю з «U-LEAD з Європою».

Євросоюз співфінансуватиме п'ять проектів із Волині. У п’ятірку фіналістів конкурсу в області, окрім Любешівської, також увійшли Боратинська, Княгининівська, Дубівська та Литовезька громади.

«У рамках програми навесні цього року розпочалися навчання (семінари, тренінги) для представників громад-переможців, результатом яких має бути сформований і затверджений селищною радою план дій поводження з відходами. На тренінгах аналізували становище зі сміттям в ОТГ, оцінювали ресурси, необхідні для розвитку, вчилися конкретному плануванню дій. Аналіз ми вже зробили повністю. Поки що вивезення відходів централізовано здійснюється лише в Любешеві, але маємо завдання запровадити це на всю громаду – в усіх 37 селах. У комунальників є технічні можливості для цього – принаймні для охоплення найближчих до Любешева сіл. Нині ми перебуваємо на етапі оцінювання вигоди від роботи комунгоспу в цьому плані та залучення приватних підприємців до збору сміття», – розповідає головна спеціалістка відділу регіонального розвитку, інвестицій та проектної діяльності Любешівської селищної ради Вікторія Кондаревич, учасниця навчань та розробниця плану дій щодо управління побутовими відходами.

Вікторія Кондаревич
Вікторія Кондаревич

Читайте також: Любешівчанка вивчає досвід у Словенії

Проте є в Любешівській ОТГ і проблеми з відходами. І головна серед них – переповнене селищне звалище.

«Нині селище Любешів використовує полігон IV класу безпеки. Термін експлуатації – 20 років. Загальний обсяг захоронення відходів на полігоні становить 75 тисяч кубічних метрів, площа земельної ділянки, відведеної під полігон, становить 4,6 гектарів. Полігон не огороджений та переповнений, відсутній дезбар’єр. У Любешівській селищній раді підготували проєкт реконструкції полігону твердих побутових відходів в селищі Любешів, кошторисною вартістю 14,2 мільйона гривень. Проєктна потужність полігону має становити 255 тисяч кубічних метрів, але в бюджеті селищної ради відсутні кошти на реалізацію проєкту»  – зазначається  в проекті Місцевого плану дій з управління твердими побутовими відходами.

Читайте також: Пожежна самодіяльність: як найбільша громада Волині дбає про безпеку

Відсутність огорожі на звалищі, вважає Вікторія Кондаревич, – також  серйозна проблема. Адже воно відкрите для несанкціонованих відвідувачів і ніщо не заважає легким фракціям (папір, поліетилен тощо) потрапляти за його межі. А воно розташоване поблизу берегової смуги річки Стохід, тому існує ризик потрапляння фільтрату в річкову воду.

Читайте також: Сміття з хати: як в Боратинській ОТГ управлятимуть відходами

Полігон ТПВ у Любешеві
Полігон ТПВ у Любешеві

Вирішити проблему в певній мірі могла б сміттєперевантажувальна станція, про спорудження якої на Любешівщині  не лише думають, а й планують, хоча це значний обсяг інвестицій: приміщення, вантажопідйомне обладнання, вантажівки для транспортування.

«Така станція зможе забезпечити перевантаження відходів для населених пунктів Любешівського району, а рентабельність буде досягатися за рахунок зниження витрат на паливо та заробітну плату, оскільки відразу транспортуватимуть більшу кількість сміття. Орієнтовна вартість будівництва такого об’єкту становить близько 100 тисяч євро», – зазначає Вікторія Кондаревич.

Читайте також: Генеральне прибирання: як у Княгининівській ОТГ керуватимуть сміттям

Макет сміттєперевантажувальної станції
Макет сміттєперевантажувальної станції

За словами Вікторії, варіант зі станцією можливий лише за умови відповідної державної підтримки та коли реалізують регіональну програму дій з відходами, у якій запланували будівництво в Камені-Каширському сміттєпереробного заводу.

«Якби там була вже створена відповідна інфраструктура, то і в нас вирішувалося б усе просто: зібрали сміття, на станції спресували, відвезли на завод – і проблема екологічної загрози громаді у зв’язку з переповненим полігоном відпала б», – каже вона.

На жаль, вищезгадана регіональна програма мала б стартувати ще торік, але як законопроект і досі лежить у Верховній Раді.

Читайте також: У Любешеві презентували міжнародний проєкт

Микола ШМИГІН

ФОТО Вікторії КОНДАРЕВИЧ

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024