стрічка

У майстерні бондаря: як на Ківерцівщині з вісімдесятирічних дубів виготовляють барильця. ФОТО

05 Листопада 2019, 17:52
9159

Вже у третьому поколінні чоловіки родини Шнитів власноруч виготовляють дубові бочки. Ремесло має назву бондарство і є рідкісним не тільки на Волині, а й у цілій Україні.

Проживають і працюють Шнити у селі Городище Ківерцівського району Волинської області. Наймолодший бондар у сім’ї – Іван. Йому 30 і  цим ремеслом він займається вже сім років. До 23 років про бочки навіть і не думав – хотів стати музикантом. А коли зрозумів, що музика не для нього – повернувся додому, у майстерню батька.

Цікаво, що і тато Івана – Микола Шнит – теж не одразу вирішив займатись бондарством, тільки його батько (дід Івана) наполягав на цьому і чоловік підкорився. Зараз обидвоє оглядаються назад і радіють з того, що доля все-таки навернула їх до цієї професії.

4
Іван Шнит
Іван Шнит

2
Микола Шнит
Микола Шнит

Іван зустрічає нас на подвір’ї та одразу запрошує в майстерню, де поетапно розповідає і показує процес виготовлення бочок.

Найперше і головне тут – вибір правильного матеріалу. Дуб потрібно обирати «бондарний», якому не менше 80 років. Потім із деревини роблять заготовки – невеликі дерев’яні клепки, з яких в майбутньому складуть бочку. Щоб заготовка була якісною та ідеально піддавалась подальшій обробці, вона має просохнути у природніх умовах – на сонці та відкритому повітрі. Цей процес займає мінімум півтора року.

2
Так виглядають заготовки на бочку
Так виглядають заготовки на бочку

Після сушки дерево вигинають під впливом пари та вогню, роблять таким, що буде згинатись для бочки. Так у дитинстві робили лижі, сміється Іван. Далі клепки стягують металевими обручами – спочатку з однієї сторони, потім з другої. Під час складання їх знову пропарюють та випалюють для того, щоб деревина була більш еластичною і заготовки щільно прилягали одна до одної, не залишаючи жодних шпаринок.

Це дуже важливо, адже у процесі виробництва не використовують жодних клеїв чи хімічних додатків, а надійність барильця безпосередньо залежить від точності прорахунків майстра.

2
Стягнені лише з одного боку заготовки
Стягнені лише з одного боку заготовки

2
На півдорозі до готових бочок
На півдорозі до готових бочок

Стягнення – найскладніший і найбільш непередбачуваний процес. Часто заготовки просто не витримують і тріскають, і все потрібно починати з початку. Інколи з десяти бочок зіпсується лише одна, а інколи – п’ять. Дуже важливою тут є структура дуба, навіть коли клепки зробили із деревини, яка була ближчою до верхів’я – вони стають крихкими.

«З бондаря столяр може вийти, а з столяра бондар – ні», – наголошує Іван Шнит.

У цій роботі потрібно не тільки вправно працювати руками, підбирати матеріал, а ще й проводити детальні обчислення для кожного виробу. Хоч на вигляд бочки однакові, але для кожної з них бондар застосовує різні розрахунки, всі вироби чимось відрізняються, а одне барильце може мати клепки із 5 – 10 дубів.

Після стягнення на краю виробу роблять втору – місце для встановлення дна. Для цього сторону, на якій має бути денце, звільняють від обручів, припасовують дно у втору і стягують бочку знову.

2
Металеві обручі для стягнення заготовок
Металеві обручі для стягнення заготовок

2

2

Згодом барильце пропалюють зсередини, чистять та шліфують, роблять підставку та краник, також власноруч. Краник виготовляють із коркового дерева, щоб деталь не набрякала від вологості. Деякі вироби покривають лаком – це вже за бажанням замовника, так вони довше зберігають вигляд, не темніють від впливу зовнішніх чинників.

2
Тут майстри виготовляють краники для бочок
Тут майстри виготовляють краники для бочок

2
Інструменти бондаря
Інструменти бондаря

Весь процес забирає багато часу, загалом, у місяць вдається виготовити не більше тридцяти бочок. Ціна п’ятилітрового барильця – 900 гривень, 700 з них іде на матеріали.

Менші бочки зазвичай купують для зберігання міцного алкоголю. У них напій втрачає запах спирту, набуває більш насиченого кольору. Дерево дає дихати напою, стверджує Іван.

Головне для майстра – це якість його виробів та авторитет. Чоловік робить на совість, бо ж підприємство зовсім маленьке і живе воно з того, що покупці залишаються задоволені і радять виробника іншим.

2
У лівій руці бочка, стягнена із обох боків
У лівій руці бочка, стягнена із обох боків

2
Готові, ще не полаковані, бочки
Готові, ще не полаковані, бочки

2

Читайте також:

Вольєр з вепрами, молода пасіка та тотальний ремонт: Гущанське лісництво починає нове життя

Монастир у старосільському лісі: як живуть монахині у колишній військовій частині

Іванна МАСЯК

ФОТО Олесі САЄНКО

Коментарі
06 Листопада 2019, 00:05
Стаття дуже гарна!! <br/>Ці люди дійсно майстри своєї справи!! <br/>Тільки автор статті переплутала імена батька і сина. Виправте будь ласка!
06 Листопада 2019, 01:05
Неодноразово замовляв барильця для себе і на подарунок друзям і знайомим, все сподобалось і підхід до клієнта і якість продукції. Одним словом всі задоволені і всім приємно. Радий що в нас в районі є такі майсти своєї справи!!!
Коментар