стрічка

«Очі» Княгининівської ОТГ: як громада взяла під контроль трасу міжнародного значення

21 Серпня 2019, 17:57
7236

Завдяки відеофіксації знаходять винуватців ДТП і учасників перестрілок, змушують відчувати сором тих, хто викидає сміття, шукають викрадачів авто і велосипедів. Це ще не всі плюси камер, які більше року тому з’явилися на території Княгининівської ОТГ.

Перші 12 камер встановили у липні 2018 року, а саме – на трасі М-19 (автошлях міжнародного значення, який проходить від переходу Доманове до автомобільного прикордонного переходу Порубне). У січні цьогоріч доставили ще чотири, бо саме в той період трасу на території громади відремонтували і буквально через два тижні після ремонту почало відбуватися дуже багато аварій. Навіть смертельних.

Громада вирішила взяти ситуацію під контроль і виділила з місцевого бюджету кошти на додаткові чотири відеокамери. Усього на 16 камер витратили 350 тисяч гривень. Зараз у Княгининівській ОТГ є «очі» на всіх небезпечних ділянках, перехрестях і в місцях, де люди найчастіше порушують Правила дорожнього руху і Правила благоустрою.

Журналістка Район.in.ua дізнався, як впливають відеокамери на життя мешканців громади і які проблеми вони допомагають вирішити.

Читайте також: Всевидяче око: як на Волині стережуть ліси від пожеж і браконьєрів

Село полуничників і капусників: чому хорохоринці не хочуть на заробітки за кордон

ВИКИНУВ СМІТТЯ – ПОТРАПИВ В ІНТЕРНЕТ

Голова об’єднаної громади Олена Твердохліб каже, що це напевно єдиний проєкт, який не мав супротиву жителів. Бо завжди є прибічники і є противники всього, що робить місцева влада.

«Коли ми написали, що плануємо встановити камери, ні одна людина не сказала, що марно витратимо гроші. Всім сподобалася ідея. Навіть коли штрафували, ні від кого не почули, що камери – це погано», – розповідає голова.

Олена Твердохліб
Олена Твердохліб

Зовнішні камери стоять не тільки на трасах, а й у школах,  садочках, біля закладів культури. В кабінеті Олени Твердохліб також є камера. Це, за її словами, зводить до нуля корупцію в сільській раді. 

Всіх видно як на долоні
Всіх видно як на долоні

Завдяки камерам жителі стали менше викидати сміття будь-де. Олена Твердохліб пригадала випадок:

«Одну з камер встановили на зупинці в селі Зміїнець спеціально для того, щоб виявити, хто викидає на зупинці сміття. Ми там поставили контейнер, хтось постійно приносив з дому пакунки зі відходами і їх там залишав. Після того, як я попередила всіх, що стоять камери, та людина перестала виносити сміття. Не зловили звісно, але вона перестала».

Зупинка у Зміїнці
Зупинка у Зміїнці

Дієвий метод боротьби зі злісними порушниками правил благоустрою – викладати відео, де видно людину, в інтернет. Що і роблять на сторінці Княгининівської ОТГ у Facebook. Якщо порушника впізнають, то інспектор із благоустрою йде до нього і штрафує.

Якщо людину не можна впізнати, наприклад, хтось з машини підвіз непотріб і викинув, то свою справу зробить інтернет. У будь-якому разі того, хто тихцем насмітив, побачать його родичі чи знайомі і він не сховається від осуду суспільства.

«Одного разу на трасі в напрямку Жидичина скинули мішок зі сміттям із моста. Чоловіка опізнали, він приїхав сам у сільську раду, пропонував мені тисячу гривень за те, щоб ми відео видалили, але ми змусили його заплатити штраф і людина більше такого не робила», – розповідає про силу інтернету Олена Твердохліб.

Водій, який тихцем викинув сміття на виїзді з Княгининка

Нещодавно у смітнику на зупинці у Княгининку хтось залишив пакет зі сміттям. Тепер у голови ОТГ знову є робота – виявити, хто це зробив, і опублікувати відео з тією людиною в інтернеті. Бо якщо це залишив, наприклад, водій фури – це йому можна вибачити, але якщо так чинять місцеві і приносять на зупинку сміття з дому – має бути покарання.

Але проблема зі сміттям у громаді була не найголовнішим поштовхом до появи камер відеонагляду.

ЯПОНСЬКА КОМПАНІЯ ПОПРОСИЛА ВІДЕО З ДТП НА КОНКУРС

Жителі дуже часто зверталися у сільраду, скаржилися на аварійні ситуації, бо на дорогах гинули люди. Дехто взагалі пропонував класти на трасі лежачих поліцейських. Але місцева влада розуміла, що на відремонтованій дорозі міжнародного значення цього ніхто робити не буде. Тож проблему летальних випадків вирішили таким способом.

Уся Волинь дізналася, що в Княгининівській ОТГ є камери. Поступово вони починають вирішувати все, навіть кримінальні злочини. Наприклад, завдяки їм у громаді розкрили дві крадіжки велосипедів. Зловмисника знайшли дуже швидко – за дві-три години.

Крадій велосипеда в Милушах потрапив на відео

Шість камер можуть зчитувати номери автомобілів. Вони підключені до районного відділу поліції і до обласного управління поліції в режимі «он-лайн».

Камери підключені «он-лайн» до райвідділу поліції
Камери підключені «он-лайн» до райвідділу поліції

Служба автомобільних доріг також має доступ і, за словами голови ОТГ, користується ними більше в зимовий період. Адже коли мете сніг, вони дивляться, чи треба посипати або чистити автошлях.

«Раніше, як ми тільки почали користуватися камерами, я просто робила фотографію і скидала в «Вайбері» начальнику служби автомобільних доріг і він вже «давав добро», щоб всі чистили сніг», – каже Олена Твердохліб.

На камерах видно, чи пора чистити дороги
На камерах видно, чи пора чистити дороги

Одного разу записи з камер допомогли правоохоронцям розпізнати машини хлопців, які зчинили резонансну стрілянину на Набережній у Луцьку. Взагалі все, що ставалося на трасі М-19, фіксувалося на камери громади і бувало, що тільки завдяки цьому поліція починала розслідування.

У серпні минулого року на трасі в селі Милуші, що входить у склад громади, сталася дуже страшна аварія – водій заснув за кермом. Його буса розвернуло і він врізався у вантажівку, яка прямувала по зустрічній смузі. Чоловік прокинувся і не зрозумів, що з ним сталося. Але, на щастя, залишився живим. Це відео опублікували у Facebook та на YouTub-каналі громади. Згодом на пошту сільради прийшов цікавий лист – японська компанія захотіла купити це відео за 100 доларів для конкурсу роликів, де детально показують аварії.

«Ми отримали від них офіційний лист. Переписувався проектний менеджер, бо це все англійською. Ми давали офіційний дозвіл на користування відео. Так як ми юридична особа, яка не може бути прибутковою, мусили відмовитися від сгонорару. Потім бачили ту збірку і наш ролик вони теж туди помістили», – розповідає голова ОТГ.

Відео, яке японці додали на свій ютуб:

Камера в Милушах
Камера в Милушах

Олена Твердохліб має дуже велику надію на поліцейського офіцера громади. Княгининівська ОТГ братиме участь у цьому проекті. Якщо все вийде, то в листопаді громада отримає поліцейського, тоді за камерами він дивитиметься. Олена Твердохліб вважає, що буде добре, якщо поліцейський відразу виписуватиме штрафи за перехід дороги у невстановленому місці. «Зебр» багато, але люди все одно порушують ПДР.

На сьогодні камерами у громаді займається заступник голови ОТГ і проектний менеджер. Якщо щось стається, вони вирізають відео і передають, куди потрібно. Інформація пишеться на серверах у Княгининку. У поліції вона йде в режимі «он-лайн», а в громади зберігається.

«Ми за них гроші заплатили і хочемо таки контролювати ситуацію. Я не дуже довіряю поліції, тому що, якби ми дали їм цю інформацію, щось би вирізалося і пропадало, а так самостійно все тримаємо на контролі», – пояснює Олена Твердохліб.

КАМЕРА СТИМУЛЮЄ НЕ ПОРУШУВАТИ ПОРЯДОК

У громаді вважають, що камера – дієвіша навіть за поліцію. У першу чергу, вона стимулює не порушувати порядок. Олена Твердохліб розповідає, що коли у 2015 році прийшла на посаду голови, кожного ранку бачила біля сільради і «бульбулятори», і пляшки з-під пива, і всяке різне сміття.

Тепер, коли тут встановили камеру, всі це знають і ніхто тут не «тусується». Ні біля клуба, ні біля сільради.

«Ми зробили відпочинкову зону перед сільською радою, але всі знають, що там є камери і стараються вести себе культурно. Хоча був випадок, що хлопці там скакали через лавку, хотіли її витягнути. Ми це все в інтернет виставили, більше такого не робив ніхто», – каже голова.

Та сама лавка біля сільради

Ще один показник: камера відеонагляду дисциплінує – діти перестали курити по закутках після того, як їхніх батьків викликали і провели бесіду.

Школа у Княгининку
Школа у Княгининку

До встановлення камер у школах громади було як мінімум по троє охоронців пенсійного віку – і жінки, і чоловіки. Керівництво громади вирішило, що заміна сторожів на камери обійдеться дешевше, ніж зарплатня,  тож людей скоротили. Звісно ж був опір, але, за словами Олени Твердохліб, вони з часом зрозуміли: якщо раптом хтось увірветься в кабінет і захоче щось вкрасти, охоронці нічого не зможуть вдіяти.

Камери – надійніша альтернатива. Вони виведені на телефон заступника директора з господарської роботи і він може дивитися вдома, що і де робиться. Має віддалений доступ до камер і голова ОТГ. Одного разу вона о четвертій ранку випадково побачила ДТП на трасі у Жидичині й одразу викликала поліцію.

УВАГА, ВЕДЕТЬСЯ ВІДЕОСПОСТЕРЕЖЕННЯ!

Керівництво громади придумало поставити спеціальні знаки, які б сигналізували про те, що ведеться відеоспостереження. Бо на трасі, яка пролягає через Княгининівську ОТГ, водії часто перевищують дозволену швидкість.

«Поки що тут немає ніяких радарів, а лише камери. І хто їде через нашу громаду, не знає, що вони встановлені. Тут перевищують дозволену швидкість, влаштовують перегони. Тому ми попросили в служби автомобільних доріг встановити знаки, що ведеться відеоспостереження, бо це ж безпека наших людей», – каже Олена Твердохліб.

Служба автодоріг відправляла керівництво громади до поліції, щоб отримати погодження. Через три місяці це дозволили зробити, але з одною умовою – за них заплатить, як і за камери, сама громада. А траса, нагадаємо, міжнародного значення.

«Так як наші «дорожники» завжди бідні і нещасні, ми вирішили, що нам треба своїми силами це зробити. Виділили на знаки вісім тисяч гривень», – розповідає голова громади.

Вони мають бути спеціальні, наприклад, як знак пішохідного переходу, і затверджені Державними будівельними нормами, що передбачають певну відстань між ними. Громада попросила шість знаків, а дозволили лише три.

«Я думаю, до кінця серпня ми їх встановимо. Максимум у перших числах вересня. Але все одно, я думаю, цих знаків мало. Ми вирахували, що якби їх було шість, водій би вже бачив.  Все-таки поліція погоджує встановлення цих знаків згідно ДБН.  Добре, хоч ці дозволили. Тепер на виїзді з Луцька буде стояти знак, що в нас ведеться відеоспостереження, і на виїзді із Жидичина до нас», – каже Олена Твердохліб.

Виїзд із Жидичина
Виїзд із Жидичина

Зміїнець уночі з камери відеонагляду
Зміїнець уночі з камери відеонагляду

Зміїнець удень
Зміїнець удень

На Волині камери відеонагляду є не лише у Княгининівській громаді. Їх уже встановили у Зимнівській, Любомльській, Вишнівській ОТГ, а також у деяких містах та селах Волині. Відгуки переважно позитивні – люди стараються дотримуватись ПДР та вести себе чемно, коли бачать камери. Все-таки, «великий брат», який стежить за тобою, стимулює до порядку.

По записах із камер відеонагляду на Волині не раз знаходили крадіїв транспорту та учасників ДТП. Це доводить, що громади можуть взяти під контроль навіть траси міжнародного значення, аби зробити життя своїх мешканців безпечнішим і комфортнішим, а як приємний бонус – трохи перевиховати їх і навчити культурі поведінки.

Світлана КИРИЛОВА

Коментарі
22 Серпня 2019, 03:04
Для чого показувати всім де стоять ті камери, тепер кожен буде знати і творити свої недобросовісні справи за кутом їх огляду
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024