стрічка

Уперше за межами ЄС: як в Острозі приймали Міжнародний музичний курс «Орф-Шульверк»

07 Серпня 2019, 17:17
Вечір української культури на «Орф-Шульверк» 1974
Вечір української культури на «Орф-Шульверк»

Упродовж п’яти днів Острог був занурений у надзвичайну танцювально-музично-мистецьку атмосферу. Завдяки своєму колориту й відкритості місто поєднало в одну дружну родину представників багатьох країн, дозволило іноземцям краще пізнати й зрозуміти Україну та її культуру.

Майже сто учасників з Австрії, Болгарії, Словаччини, Чехії, Туреччини, Південної Кореї, Угорщини й України відвідали Острог, адже тут на базі Національного університету «Острозька академія» відбувся ХХІІ Міжнародний літній курс «Орф-Шульверк». П’ятиденне навчання музичної креативної педагогіки, в основі якого – інтеграція музики, мови, руху, танцю як процесу міжкультурного спілкування, уперше провели за межами країн Європейського Союзу. Загалом орф-педагогіка – назва підходу до викладання, яка походить від імені його засновника – німецького композитора та педагога Карла Орфа. Засобами навчання є мова, рухи, гра на музичних інструментах та музика.

«Орф-Шульверк» має тривалу історію. З 1996 року цей європейський проєкт, який заснував орф-педагог з Австрії, професор Орфінституту при Вищій школі Моцартеум у Зальцбурзі Коломан Калош, вдало налагоджує культурні зв'язки між країнами Центральної та Східної Європи. Варіативність тем створює містки між базовою музичною освітою, танцем і мистецтвом. Курс відбувається за підтримки Фонду Карла Орфа та Studio49 – виробника Орф-інструментів у Мюнхені.

Дмитро Шевчук, проректор НаУОА (у центрі) та засновник курсу Коломан Калуш на відкритті заходу
Дмитро Шевчук, проректор НаУОА (у центрі) та засновник курсу Коломан Калуш на відкритті заходу

Одна з організаторок, музикознавиця, президентка Орф-Шульверк Асоціації України Світлана Фір розповідає, що літній курс «Орф-Шульверк» у нашій країні – це велика можливість для українців запропонувати зміни в реформі системи освіти, які будуть ураховані в безлічі країн. Принагідно зауважимо, що участь у семінарі взяли майже 70 представників України.

Пані Світлана розповідає, що  Національний університет «Острозька академія» як базу для літнього семінару обрали за порадою Катерини Завалко, професорки Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова.

«Одна з умов курсу – співорганізація на базі державного закладу вищої освіти. Інфраструктура й можливості Острозької академії дали змогу провести цей літній курс на високому європейському рівні. Тут панує гармонія – гарна природа, тиша, належна матеріально-технічна база», – підкреслила Світлана Фір.

Ще одним важливим аспектом того, що саме Рівненщина зустріла міжнародний літній курс, стала підтримка управління культури і туризму Рівненської ОДА. Цей вектор співпраці курувала рівнянка, віцепрезидентка Орф-Шульверк Асоціації України Тетяна Черноус.

ХХІІ Міжнародний літній курс, який провели в Острозі, був присвячений музиці і танцям бароко. Упродовж п’яти днів разом із відомими тренерами – Лєнкою Поспішіловою (Чехія), Томашем Борошем (Словаччина), Верою Золкіною (Австрія) – учасники вчилися, як інтегрувати високу музику бароко в ігрові заняття з малими дітьми. Крім того, Юдіт Буркус (Угорщина), Світлана Фір і Тетяна Черноус (Україна) організували для гостей ательє та майстеркласи, під час яких учасники виготовляли бароковий одяг у техніці оригамі, готували постановки-імпровізації, багато співали й танцювали.

Під час одного зі занять
Під час одного зі занять

Під час занять
Під час занять

Важливо наголосити, що один зі складників літнього курсу Орф-Шульверк – вивчення культури й традицій країни, яка приймає семінар. Отож, в Острозі провели три вечори, присвячені саме українському народному мистецтву. Спочатку для гостей виступав гурт «Надобридень» (Київ), який демонстрував традиційні народні танці, зокрема гуцульські, та пісні. Пізніше творчість українського бароко й не тільки представив ансамбль давньої музики Костянтина Чечені. Завершальним етапом мав стати загальний міжнародний захід, де всі учасники змогли б показати своє традиційне мистецтво. Оскільки українських педагогів було надзвичайно багато, то фактично 70% пісень і танців представляли саме наші народні надбання. Натомість гості підкреслювали природну музичність українців.

Гуцульський танець аркан на вечорі українських традицій
Гуцульський танець аркан на вечорі українських традицій

Українські народні танці просто неба
Українські народні танці просто неба

 

«Відбулися три вечори, на яких упроваджували український фольклор у міжнародні зв’язки. Усі іноземці зазначили, що досі навіть не уявляли, яка багата українська культура та фольклор, адже в Європі про нас дуже мало знають саме з погляду мистецтва. Завдяки цьому курсу й учасники, й організатори з-за кордону відкрили для себе неймовірну культуру України. Отож, українці «в тренді» як носії оригінальної автентичної музики та професійної компетенції», – зауважила Світлана Фір.

Учасники Міжнародного літнього курсу «Орф-Шульверк»
Учасники Міжнародного літнього курсу «Орф-Шульверк»

 

«Ще рік тому я могла тільки мріяти про міжнародний літній Орф-курс. Але це трапилося, і це щось неймовірне! Найталановитіші викладачі з Європи вчили нас творити, музикувати, дарувати радість дітям. Це неможливо передати словами. Ніколи не думала, що музику бароко можна поєднати з африканськими ритмами. Або на ваших очах український «Дударик» перетворюється на прелюдію Баха. Уже не терпиться передати всі ці емоції і позитив своїм діткам», – відгукнулася про семінар киянка Леся Гриценюк.

Принагідно зауважимо, що з-поміж учасників і співорганізаторів «Орф-Шульверку» були й викладачі Національного університету «Острозька академія», зокрема докторка психологічних наук, професорка кафедри психології та педагогіки Галина Гандзілевська. Галина Борисівна планує застосовувати набуті знання та використовувати навички під час роботи зі здобувачами вищої освіти, зокрема майбутніми педагогами.

«Острозька академія славиться тим, що поєднує традиції та інновації. Через те, що в університеті я координую нову спеціальність «Початкова освіта», одне зі завдань якої – ознайомити майбутніх учителів з інтерактивними методами роботи з дітьми молодшого шкільного віку, мене зацікавили техніки Орф-педагогіки. А тому я дуже вдячна організаторам, що дозволили підглянути роботу як вітчизняних, так і закордонних майстрів. Участь у їхніх майстернях розширила моє уявлення про можливості музичної дидактики, поєднання різних видів творчої діяльності в освітньому процесі та, що найголовніше, можливості використання досвіду з урахуванням національних традицій», – розповідає Галина Гандзілевська.

Результати роботи Орф Асоціації України загалом та Міжнародного літнього курсу «Орф-Шульверк» в Острозі укріплюють міжнародні зв’язки нашої країни з Європейським Союзом. На сьогодні українська Орф Асоціація стала частиною інтернаціонального Орф-Шульверк-ком’юніті, до якого вже входить 52 країни світу. Це не просто факт міжнародного визнання, а насамперед реальні можливості для якісного професійного навчання та підтримки з боку західноєвропейських спеціалістів у галузі Орф-педагогіки.

 

Галина МАКСИМЧУК

Фото Галини МАКСИМЧУК і Владислава БОЙКА

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024