стрічка

Сміття з хати: як в Боратинській ОТГ управлятимуть відходами

18 Липня 2019, 17:57
Як в Боратинській ОТГ управлятимуть відходами 3378
Як в Боратинській ОТГ управлятимуть відходами

Проблема зі сміттям сьогодні є в кожній громаді. І кожен намагається з нею боротися. У Боратинській громаді сміття почали сортувати з 2018 року, коли створили власне комунальне підприємство.

Сьогодні в ОТГ хочуть вдосконалювати систему управління твердими побутовими відходами (ТПВ) – закуплятимуть контейнери для роздільного збору сміття, облаштовуватимуть під них майданчики, та найголовніше – виховуватимуть екологічну культуру в жителів громади.

Район.in.ua дізнався, як в цій громаді вирішуватимуть проблему зі сміттям.

Нещодавно році Боратинська ОТГ перемогла в проекті за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» на кращу ініціативу з поводженням ТВП. Проект, який написала громада, передбачає закупівлю контейнерів для роздільного збору сміття для освітніх закладів – шкіл та садочків. Передбачає також тренінги, навчання населення щодо поводження зі сміттям. 

Залучають на це в рамках проекту більше 200 тисяч гривень. Окрім того, за гроші з місцевого бюджету хочуть закупити контейнери для збору сміття.

Громада впродовж чотирьох тренінгів від експертів проекту отримувала знання й практичні навички, як правильно управляти відходами. В результаті ОТеГешка створила план, як надалі «жити» зі сміттям.

Боратинська ОТГ розташована за 4 кілометри від Луцька. До неї належить 12 населених пунктів – понад 9 тисяч населення. Всі об’єкти в ОТГ обслуговує комунальне підприємство, яке створили в 2018 році.

Сміттєвоз
Сміттєвоз

Читайте також: Боратин в очікуванні ЦНАПу: як організують надання послуг у найбагатшій громаді Волині

ЯК У ГРОМАДІ СЬОГОДНІ ПОВОДЯТЬСЯ ЗІ СМІТТЯМ

Проектна менеджерка Боратинської ОТГ Ольга Цуз розповіла, що основними джерелами утворення відходів у громаді є населення та об’єкти виробничої інфраструктури, яких є близько 200.

У громаді зробили морфологічний аналіз і виявили, що найбільшу частку зі сміття займають харчові відходи – органіка.

«Чомусь люди викидають органіку у відходи, не компостують її, не переробляють. Можливо, тому що Боратинська громада близько біля міста і не всі ведуть господарство, щоб переробляти харчові відходи, вони не мають потреби це робити», – зазначила Ольга Цуз.

Значну частку займають й полімери, макулатура, текстиль, склотара, і найменше – це шкіра, кераміка.

Нову систему поводження з ТПВ в громаді впровадили у 2018 році. До того, у селах сміття забирав трактор, і люди за це не платили. З 2018 року послуги стали платними.

«У нас є два варіанти збору сміття: контейнерний – він найбільше використовується у двох приміських селах, а на решті території сміття збирають у спеціальні марковані мішки. Вартість цієї послуги 7 гривень. Це не прибутково для КП. Така ціна є для населення, а решту компенсує наша сільська рада. У нас цією послугою охоплено 100% населення», – пояснила менеджерка Боратинської ОТГ Ольга Цуз.

Мішки, в яких забирають сміття в громаді
Мішки, в яких забирають сміття в громаді

За словами Ольги, з січня обсяг перевезених відходів складає 270 тонн. Маркованих мішків реалізували більше 9 тисяч. Уклали вже близько 200 договорів.

«Працюємо вже з нашими підприємствами. З десятьма налагодили співпрацю», – додала Ольга.

У Боратинській ОТеГешці є сміттєвоз, два трактори, подрібнювач. Є й інша техніка в комунального господарства для обслуговування доріг. Графіки вивезення відходів складають відповідно до конфігурації громади, оскільки в ОТГ є три населені пункти віддаленими, вони у стороні, і відповідно в громаді зважають на це.

«Графіки регулярно узгоджуємо, коригуємо, про зміни повідомляємо на сайті та в соцмережах. Графіки вивозу сміттяформуємо по мірі необхідності. Вивозять сміття здебільшого один раз в місяць, у деяких населених пунктах щотижня, а в деяких – двічі на місяць», – зауважила Ольга Цуз.

На території громади є й проблеми. Зокрема існують невеликі несанкціоновані сміттєзвалища і місцеве самоврядування працює над їх рекультивацією.

«Щодо полігону, то в нас його немає, тому сміття вивозимо на полігон у село Брище Княгининівської громади. Відстань до нього близько 20 кілометрів. Ми не маємо планів побудувати свій полігон чи сміттєпереробний завод, нам це невигідно, адже ми біля міста», – поділилася Ольга Цуз.

Тому Боратинська громада буде співфінансувати  сміттєсортувальну лінію у Брищі. Сьогодні вже близько двох мільйонів заклали на співпрацю.

ЩО ЗМІНИТЬСЯ ПІСЛЯ РЕАЛІАЦІЇ ПРОЕКТУ

Боратинська громада має основні виклики у комунальній сфері. Перше, це недосконала система поводження з твердими побувовими відходами. В ОТГ розуміють, що марковані мішки – це не ідеал, і треба переходити на контейнерну систему. Проте роздільний збір сміття в громаді запровадили.

Друге, сьогодні в ОТГ низький відсоток укладання договорів на вивіз сміття. Це добре працює з підприємствами, з новими житловими масивами, а з селами це не працює на хорошому рівні. Тому для громади це виклик.

«У нас ще немає схеми санітарного очищення території, але ми над цим працюватимемо. І ще однією проблемою в нас є низька екологічна культура населення. Потрібно міняти це в наших людей. Тому ми взяли участь в проекті», – наголосила Ольга Цуз.

На старті проекту закуплятимуть контейнери для роздільного збору сміття для освітніх закладів – шкіл та садочків. Проводитимуть тренінги, навчання з поводження ТПВ, впроваджуватимуть активну інформаційну кампанію на сайті, в соціальних мережах. Окрім того, цьогоріч у громаді проведуть масштабний еко-фестиваль.

Реалізувати план дій проекту розраховують за три роки. Їхня мета не тільки налагодити ефективну систему поводження з ТПВ і зробити послуги у цій сфері максимально якісними і доступними. Тобто, хочуть придбати ще одну машину для комунального підприємства і вдосконалити графік роботи збору сміття.

«У деяких селах варто й двічі на тиждень організовувати збір сміття. Плануємо також вдосконалити тарифну політику для населення й підприємств», – зазначила Ольга.

Анна МАНЮХІНА

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024