стрічка

Як діти учасників АТО з Луцька відпочивали в Литві. ФОТО

11 Липня 2019, 19:16
Як діти учасників АТО з Луцька відпочивали в Литві 3132
Як діти учасників АТО з Луцька відпочивали в Литві

Діти-лучани учасників АТО провели п’ятиденні канікули в Литві, однієї з трьох країн Балтії, розташованих на східному узбережжі Балтійського моря.

Супроводжувала малечу начальниця відділу профілактики соціального сирітства управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Даньків. Вже четвертий рік поспіль на запрошення колег з Литовської Республіки діти з сімей учасників антитерористичної операції їдуть у містіо Таураге в рамках співпраці між Луцькою міськрадою та адміністрацією Таурагського району.

Багато діток спеціально робили паспорти, аби відвідати Литовську Республіку.




Наталія Даньків розповіла, що діток гостинно приймали з 1 по 5 липня в літньому таборі юних стрільців, який розташований у мальовничому містечку Смалінінкай Юрбаркаського періоду. Це місто побудоване на березі річки Німан, саме тут проходить державний кордон між Литвою та Росією.

Впродовж тижня на дітвору чекала насичена програма: екскурсії та ознайомлення з історико-культурною спадщиною Литви, розваги.

Наталія Даньків поділилася, що маленьким мандрівникам дуже сподобалася старовинна архітектура Тауразького замку. Також волиняни відвідали музей пілотів Даріуса та Гіренаса, національних героїв Литви, перший литовський музей Баубляй. Його засновником є культуролог, письменник, поет Діонісіз Пошка.






Наталія, яка супроводжувала групу діток, зазначила, що їх звозили й в музей старовинної техніки, де теж є матеріали історичного минулого краю. Ознайомили волинян з понад 7 тисяч експонатів, пов’язані з сільським господарством, ремеслами, побутом і розвитком техніки литовського краю.

Лучани прогулялися не тільки містом Таураге, а й Паланга та Шілале. За словами Наталії Даньків, їм дуже сподобалася екскурсія в популярне курортне місто Паланга, де діти прогулялися ландшафтним парком Литви графа Тишкевича та його палацом.

Окрім того, каже Наталія, мандрівників захопив своїми рідкісними експонатами музей бурштину, тому вони запам’ятали його на довго. Але найбільше дітворі припало до душі Балтійське море, від якого в малечі переповнювали емоції.

«У нас було багато екскурсій, особливо запам’яталося море, його краса, але, на жаль, ми не купалися, тому що був сильний вітер», – пригадала маленька лучанка Настя.




На завершення відпочинку організатори підготували творчий концерт, до якого долучилися й волинські дітлахи. Вони підготували патріотичний флешмоб і заспівали Гімн України. А Богдан Романик зіграв соло на сопілці.

У вільний час хлопці й дівчата активно проводили своє дозвілля. Зокрема, їздили в розважальний центр «Тауру парк», грали ігри, розважалися, відвідували дискотеки. Українські та литовські діти в цей час добре потоваришували, обмінялися подарунками та контактами.

Наталія Даньків наголосила, що ніяких мовних перешкод між дітьми з Литви й України не було.

«Одним із основних завдань міської ради і управління соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді є зробити так, аби діти залишалися задоволеними, здобували досвід, дізнавалися нове і разом із тим, відпочивали», – зазначив у коментарі заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук.

До слова, впродовж чотирьох років Литву відвідали 66 дітей: у 2016 – 8 діток з сімей загиблих військовослужбовців під час проведення АТО, у 2017 – 18 дітей з сімей учасників АТО, у 2018 та 2019 роках – по 20 дітей з сімей учасників АТО.







Анна МАНЮХІНА

ФОТО з поїздки до Литви надала Наталія ДАНЬКІВ

Коментарі
13 Липня 2019, 01:57
Ви молодці,скіільки я чула позитивних відгуків про різні відпочинки діток. А в Любомлі діти учасників АТО ніколи неїздили ні на які екскурсії, а закордон то навіть і мови нема-дуже шкода що наша "спілка АТО" нецікавиться відпочинком наших діток.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024