стрічка

Хто всі ці люди –​​​​​​​ 4. Передвиборчі програми волинських самовисуванців

03 Липня 2019, 09:00
5170

25 червня 2019 року Центральна виборча комісія визначила остаточний перелік кандидатів, зареєстрованих у п’яти одномандатних виборчих округах в межах Волинської області.

Загалом за депутатські мандати будуть боротись 20 мажоритарників-самовисуванців. Аналітики Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу проаналізували передвиборні програми усіх кандидатів, які виявили бажання брати участь у виборах шляхом самовисування.

Читайте також:

Хто всі ці люди? Досьє волинян, які точно будуть балотуватися у ВР

Хто всі ці люди? – 2. Волинські кандидати-мажоритарники

Хто всі ці люди – 3. Волинські кандидати-списочники

В результаті аналізу передвиборних програм кандидатів-самовисуванців було виявлено кілька тендецій. Зокрема, переважна більшість кандидатів – більше 75% – розповідають про першочергові завдання і кроки, які вони обіцяють здійснити у разі їх обрання народними депутатами, втім, не розповідають, як саме вони їх будуть реалізовувати. 60% кандидатів у своїх програмах декларують положення, що стосуються регіональних проблем, натомість 40% з них зосереджуються лише на загальнонаціональних питаннях.

Разом з тим, було виявлено, майже половина кандидатів (45%) є прихильниками скасування депутатської недоторканності, а також декларують у своїх програмах боротьбу з корупцією.

ОВО №19

У виборчому окрузі №19 для участі у позачергових парламентських виборах було зареєстровано чотирьох кандидатів, які балотуються шляхом самовисування. Серед них: чинний народний депутат Ігор Гузь, безробітний Василь Згоранець, працівниця секретаріату Комітету ВРУ з питань економічної політики Ірина Конєва і голова фермерського господарства Микола Юнак.

ЦПАВК проаналізував передвиборні програми чотирьох кандидатів-самовисуванців в ОВО №19. Усі вони містять чимало пунктів з планами кандидатів, у разі їх обрання, а також частково зі шляхами їх виконання. Так, передвиборна програма Ігоря Гузя містить 10 тез з конкретними завданнями, які перед собою ставить кандидат, програма Василя Згоранця – 21 програмне положення, програма Ірини Конєвої – 15 пунктів, а передвиборна програма Миколи Юнака – 8 пунктів та стільки ж підпунктів. 

Передвиборна програма Ігоря Гузя носить регіональний характер і присвячена проблемам виборчого округу №19. Поряд з означеними завданнями на «майбутні» 5 років депутатської роботи переважно у ній містяться шляхи їх виконання – через залучення державних коштів. Натомість, кандидати Василь Згоранець та Микола Юнак у своїх передвиборних програмах зосереджуються на досягненню загальнодержавних цілей, а чіткої прив'язки до виборчого округу чи регіону у програмах немає. Разом з тим, Волинська область згадується лише в першому пункті передвиборної програми Ірини Конєвої. 

Щодо змістовності передвиборних програм чотирьох кандидатів, то вони містять як схожі програмні положення, так і відмінні. Зокрема, усі кандидати у своїх програмах деларують соціальний захист населення. Більшість із них – згадують про розвиток економіки, проведення медичної та освітньої реформ, створення сприятливих умов для розвитку бізнесу та промисловості. Троє кандидатів, окрім Ірини Конєвої, згадують про соціальний захист військовослужбовців та ветеранів АТО. Разом з тим, двоє кандидатів – Ігор Гузь та Микола Юнак – декларують європейський вектор розвитку держави.

Щодо особливостей у передвиборних програмах кандидатів, то в кожній із ним можна знайти відмінні від програмних положень інших кандидатів тези. Так, у програмі Ігоря Гузя йдеться про ремонт та будівництво доріг, піднімається питання екології, а також декларується недопущення закриття діючих вугільних шахт.  У програмі кандидата Василя Згоранця є пункт про перегляд пенсійної реформи в частині вікового цензу, що дає право виходу на пенсію: для жінок – 55 років, для чоловіків – 60 років, а також пропонується для сільського населення вік виходу на пенсію знизити на 5 років. 

Кандидат Ірина Конєва у своїй передвиборній програмі згадує про забезпечення можливості здешевлення процедури розмитнення авто, а також тут йдеться про запровадження виборності суддів місцевих судів. Натомість передвиборна програма кандидата Миколи Юнака передбачає забезпечення такого законодавчого підґрунтя, щоб в корупціонерів конфісковували майно і на довічний термін позбавляли права працювати в державних установах.

ОВО №20

В одномандатному виборчому окрузі №20 ЦВК зареєструвала також чотирьох кандидатів-самовисуванців. Ними стали чинний нардеп Сергій Мартиняк, голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб, пенсіонер Вадим Ваврищук та водій виконавчого апарату Луцької районної ради Віталій Пудлік. Аналіз передвиборних програм цих кандидатів допоміг виявити як спільні, так і відмінні тези кандидатів, з якими вони йдуть на вибори.

Дві передвиборні програми – Сергія Мартиняка та Віталія Пудліка – містять назви – «Волинь – місце для комфортного життя» та «Служити та захищати, відновити мир і розвиток!» відповідно. Двоє кандидатів – Олена Твердохліб та Віталій Пудлік – свої програми завершують гаслами «Захищатиму  у найвищому законодавчому органі країни інтереси мого виборчого округу!» та «Я підтримуватиму рідну Волинь у Верховній Раді та забезпечуватиму її стабільний розвиток!».

Передвиборні програми кандидатів Сергія Мартиняка, Віталія Пудліка і Олени Твердохліб зосереджені на питаннях, дотичних до виборчого округу №20 або ж до регіону вцілому. І лише програма Вадима Ваврищука передбачає лише загальнонаціональні питання.

Сучасне медичне обслуговування, соціальний захист окремих категорій населення, розвиток освітньої сфери та підтримка освітян, розвиток економіки – основні положення, які містяться у передвиборних програмах усіх чотирьох кандидатів. Більшість кандидатів, окрім Олени Твердохліб, декларують також розвиток культури. Разом з тим, троє кандидатів, за виключенням Віталія Пудліка, наголошують у програмах на необхідності захисту довкілля.  Двоє кандидатів – Сергій Мартиняк та Олена Твердохліб – обіцяють продовження реформи децентралізації.

Популярне нині питання зняття депутатської недоторканності міститься у програмах Олени Твердохліб та Вадима Ваврищука, питання подолання корупції – у Вадима Ваврищука та Віталія Пудліка, а у програмі Олени Твердохліб є також теза про зменшення кількості народних депутатів. Натомість тема війни піднімається у програмі лише Вадима Ваврищука.

В результаті аналізу було виявлено і певні особливості у програмах усіх кандидатів – тези, які не зустрічаються в опонентів. Зокрема, у програмі Сергія Мартиняка міститься положення про збереження історико-культурних цінностей, у програмі Олени Твердохліб – ініціатива проведення національних та місцевих референдумів, у Вадима Ваврищука – забезпечення можливості висування кандидатів у депутати різних рівнів громадськими організаціями та ініціативними групами громадян, а у програмі Віталія Пудліка – розвиток та підтримка рибальського господарства в регіоні.

ОВО №21

П'ятеро кандидатів-самовисуванців беруть участь у позачергових виборах народних депутатів у виборчому окрузі №21. Серед них: чинний народний депутат Степан Івахів, підприємець Олександр Калюжний, безробітний Олег Місірук, керівник благодійного фонду Віктор Мовчан та безробітний Іван Сидор.

Лише двоє кандидатів у депутати – Степан Івахів та Олег Місірук – розпочинають або завершують свої передвиборні програми гаслами. У програмі першого з них і на початку, і в кінці міститься гасло «Прийшов час об’єднуватись заради майбутнього нашої країни», натомість, у другого програма завершується словами «Маю за честь – слугувати народу України! Слава Україні!» та цитатою Максима Рильського: «Не за кривду ми йдемо, за правду на високий, чесний ратний подвиг.

У результаті моніторингу передвиборних програм кандидатів було виявлено у кожній з них положення про: подолання бідності та соціальне забезпечення, розвиток економіки, боротьба з корупцією (окрім програми Віктора Мовчана). Переважно у програмах також піднімаються екологічні проблеми, питання реформування освіти, розвитку інноваційних технологій, охорони здоров’я, питання безпеки, тема війни та необхідності її завершення, а також завершення реформи децентралізації. Популярною серед кандидатів також є проблема зняття депутатської недоторканності, скасування недоторканності суддів та президента.

Разом з тим, кожна передвиборна програма має свої характерні особливості. Зокрема, двоє кандидатів висловлюють важливість скорочення кількості народних депутатів. Втім, якщо Олег Місірук пропонує зменшити їх кількість до 300 осіб, то його опонент Віктор Мовчан – до 100 осіб.

Крім того, в кожній програмі міститься принаймні одна відмінна від інших теза, яка варта уваги. Для прикладу, у програмі Степана Івахіва пропонується ліквідація районних і обласних рад, державних адміністрацій, а також запровадження грошових винагород для тих громадян, які повідомили про хабарника та допомогли зловити його на гарячому. Кандидат Олександр Калюжний пропонує викорінити кумівство у владі, а для реалізації потенціалу держави долучити до влади «кращих синів і доньок» України шляхом побудови нових якісних відносин між народними депутатами України та регіональними лідерами.

Кандидат Олег Місірук вважає за необхідне після  закінчення терміну повноважень президента та народного депутата запровадити обов’язковий звіт та проходження поліграфу. У програмі Віктора Мовчана знаходимо тези про необхідність ввести відповідальність народних депутатів України за безпідставну відсутність на засіданнях Верховної Ради України та за «кнопкодавство», ка також поділу загальної вартості природних ресурсів на кожного мешканця України. У свою чергу, Іван Сидор декларує знищення ринку чорної заробітної плати та ліквідацію заробітної плати в конвертах.

ОВО №22

У виборчому окрузі №22 також зареєстровано п’ятеро кандидатів-самовисуванців. Йдеться про підприємця Сергія Адамчука, представника громадської організації Дмитра Глазунова, голову Волинської обласної ради Ігоря Палицю, підприємця Вячеслава Панасюка, а також директора «Громадського Руху «Свідомі» Тараса Шкітера

Аналізуючи передвиборні програми цих кандидатів-самовисуванців, було виявлено особливість, характерну для виборчого округу №22, – переважно довгі передмови-звернення до мешканців округу. Довгого вступу немає лише у програмі Дмитра Глазунова. Разом з тим, лише дві передвиборні програми кандидатів завершуються гаслвами: програма Вячеслава Панасюка – «Роби свій вибір свідомо!» і Тараса Шкітера – «Свідомі рішення – якісні зміни!». В останнього міститься гасло і на початку програми – «Свідомі громадяни – успішна країна!». 

Читайте також: Казус Шкітера: як молодий політик з Луцька втратив «Голос» за дві доби 

Чому постарів молодий луцький політик, або Чи свідомо збрехав Шкітер?

Передвиборні програми усіх п’яти кандидатів-самовисуванців містять як загальнонаціональну, так і регіональну складову. У кожній з них є прив’язка безпосередньо до міста Луцька. Ще однією особливістю програм кандидаті в окрузі №22 є означення чіткої мети кандидата. Відтак, головною метою/пріоритетом Сергія Адамчука є «об’єднання всіх лучан для спільної розбудови древнього Лучеська і захисту кожного», Дмитра Глазунова – «мир, безпека і здоров’я громадян!», Ігоря Палиці – «допомогти рідному Луцьку і Волині у соціально-економічному розвитку», Вячеслава Панасюка – «захищати інтереси та права лучан», Тараса Шкітера – «добробут, безпека та процвітання українців через взаємодію та співпрацю з громадянами-лідерами».

Разом з тим, основними завданнями, які ставлять перед собою усі кандидати є: реформування сфер освіти та охорони здоров’я, розбудова інфраструктури в місті Луцьку, сприяння розвитку бізнесу, соціальний захист населення та забезпечення безпеки в місті Луцьку. Разом з тим, переважно кандидати згадували в програмах і про запровадження електронних послуг, розбудову спортивної інфраструктури, вирішення екологічних проблем, розвиток культури та духовності. Окремі кандидати піднімали популярні питання зменшення чисельності кандидатів, скасування депутатської недоторканності, боротьби з корупцією, завершення процесу децентралізації, завершення війни.

В результаті аналізу передвиборних програм кандидатів було виявлено також деякі особливості у кожній із них. Так, Сергій Адамчук у своїй програмі наголошує на важливості запровадження виборчої системи із відкритими списками. Дмитро Глазунов – єдиний із усіх кандидатів – на початку передвиборної програми чітко заявляє, що «Крим та Донбас – це Україна!», а «земля і надра – власність народу». Ігор Палиця у своїй програмі обіцяє облаштувати соціальний притулок для безпритульних осіб, а також єдиний з усіх кандидатів критикує попередню владу слова: «Петро Порошенко і його оточення цинічно заробляли на крові українських воїнів». Вячеслав Панасюк заявляє про налагодження роботи депутатської приймальні у місті та обіцяє сприяти розвитку і підтримці громадських організацій Луцька. Водночас, Тарас Шкітер єдиний із усіх кандидатів згадав про відсутність у Луцьку міського голови та наголосив на важливості призначення виборів очільника міста.

ОВО №23

В одномандатному виборчому окрузі №23 лише двоє кандидатів-самовисуванців виявили бажання брати участь у виборах народних депутатів України. Серед них – чинний нардеп Ірина Констанкевич та керівник ТОВ «Юридична компанія «Альфа Лекс Груп» Дмитро Махортов.

Якщо порівняти передвиборні програми двох кандидатів, то вони різняться і за змістом, і за спрямованістю. Передвиборна програма Дмитра Махортова розпочинається з гасла «Країні потрібні зміни!», натомість, програма Ірини Констанкевич гаслом завершується – «Працюю з людьми – служу людям». 

Передвиборна програма Дмитра Махортова складається з чотирьох блоків без прив'язки до регіону – Волинської області. Натомість, у програмі Ірини Констанкевич, яка складається з семи блоків, двічі згадується «Волинське Полісся».

Якщо передвиборна програма Ірини Констанкевич більше зосереджена на питаннях гуманітарних і економічних, то програма Дмитра Махортова – на загальнодержавних. Є в обох програмах і схожі положення. Вони стосуються теми війни, соціальної сфери, розвитку економіки, сфери медицини. 

В передвиборній програмі Ірини Констанкевич більше уваги зосереджено на галузевому господарстві та сфері освіти. Йдеться тут і про питання розвитку громад в умовах децентралізації, а також про розвиток культури. Натомість, перший блок передвиборної програми Дмитра Махортова повністю присвячений загальнодержавним положенням, серед яких: скасування депутатської недоторканності, повернення відповідальності чиновників за незаконне збагачення, перезавантаження правоохоронної системи тощо.

Коментарі
03 Липня 2019, 21:01
Не всі кандидати. Чи висвітлюють лише тих, хто проплатив?
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024