стрічка

Досягнення і зміни Національної академії Нацгвардії України за останні п’ять років

25 Червня 2019, 15:23
Курсанти Національної Академії Нацгвардії України 5205
Курсанти Національної Академії Нацгвардії України

В Харкові є навчальний заклад, де готують справжніх кіборгів, кожен з яких у будь-який момент здатний стати на захист своєї країни і дати гідну відсіч ворогові.

Щороку Національна академія Національної гвардії України випускає понад 400 офіцерів, які можуть бути снайперами і штурмовиками. Із 1,5 тисячі курсантів тут кожен п’ятий із досвідом АТО. Серед них – майже сотня дівчат, які вчаться на психологинь і перекладачок, є навіть інженерки і снайперки. У разі бойового завдання нацгвардійці можуть бути штурмовиками, радистами, снайперами і стрільцями. Кожен із них вміє влучно стріляти з 20 видів зброї.

За словами начальника Академії генерал-лейтенанта Сергія Соколовського, за останні роки Національна гвардія України та Академія суттєво змінилися, поряд з цим змінилась і система військової освіти.

«Наш заклад постійно розвивається, змінює підходи у навчанні на найбільш сучасні, інтегрує ефективні методи викладання і все це задля однієї головної мети – виховання покоління офіцерів, які будуть професійними захисниками своєї держави і фахівцями обраної справи. Вже багато зроблено і ще більше у планах. Вивчення іноземних мов, використання кращого міжнародного досвіду – це перспективні напрями розвитку нашого навчального закладу. Я впевнений, це правильний шлях для підготовки сучасного офіцера», – зазначив генерал-лейтенант Сергій Соколовський.

Начальник Академії генерал-лейтенант Сергій Соколовський (в центрі)
Начальник Академії генерал-лейтенант Сергій Соколовський (в центрі)

Як розповів перший заступник начальника академії Олександр Морозов, за останніх п’ять років Національна гвардія зазнала кардинальних змін в озброєнні, одязі та екіпіруванні, засобах зв’язку та інженерії. Завдяки цьому вдалося підняти у навчальному закладі й підготовку офіцерів на якісно-новий рівень. 

Як, де й у яких умовах готують майбутніх військових, дізнавалися журналісти РАЙОН.IN.UA.

СУЧАСНЕ ОЗБРОЄННЯ, ВІЙСЬКОВА ТЕХНІКА Й ЕКІПІРОВКА

До війни в Національній Академії Національної гвардії України на озброєнні не було і 15 відсотків того, що мають зараз. Те ж саме можна сказати і про військові машини: значна їх кількість зовсім нові та зроблені в Україні.





Курсанти повністю забезпечені зброєю, яку кожен із них за одне заняття 30 разів збирає й розбирає. За місяць мають справлятися із цим завданням максимум за 10 секунд. Із вітчизняних пістолетів та штурмових гвинтівок курсанти та офіцери регулярно виконують вправи зі стрільб.



З 2014 року в Національній Академії Національної гвардії України почали все частіше використовувати зброю українського виробництва «Форт»: пістолети, автомати, ручні кулемети, гранатомети.





У навчальний заклад часто надходить озброєння з Сполучених Штатів Америки та від багатьох країн НАТО.

Читайте також: Чому Україна хоче і поки не може вступити у НАТО. ІНТЕРВ'Ю

«У 2015 році нам надійшов снайперський комплекс «GTSM-308». Від класичної снайперської гвинтівки Драгунова (СГД) він має відмінності. Новий комплекс оснащений сучасним прицілом та оптичними приладами. Порівнюючи з СГД, він має більшу масу, але дозволяє ефективніше вести вогонь по цілях на відстані 1000 метрів», – розповідає начальник служби озброєння Іван Бухун.





Серед інженерних засобів – пристрої, які призначені для пошуку мін, огляду приміщень, транспортних засобів та переміщення вибухонебезпечних предметів, сучасні цифрові радіостанції виробництва «Harris», тактичні планшети, комплекти супутникового зв’язку та радіорелейні станції українського виробництва.






«У 2018 році Національна гвардія України закупила багатофункціональні комплекти. Вони використовуються нашими курсантами-спецпризначенцями для швидкого проникнення в будівлю та при відпрацюванні звільнення заручників», – наголошує начальник інженерної служби Руслан Бутко.

Форми одягу, які Національна Гвардія України використовує станом на сьогодні, це спеціальний комплект для виконання службово-бойових завдань штурмовика, парашутиста, снайпера, зв’язківця та медика. Кожен комплект оснащений додатковим спорядженнями: бронежилетами, розгрузками, тактичними рюкзаками та окулярами.


«З 2018-го в Національній гвардії використовується новітній зразок модульного костюму, який призначений під час ліквідації масових заворушень та вирішення тактичних завдань. Крім того, минулого року форма одягу була змінена й для підрозділів, які несуть службу з охорони громадського порядку та у консульських установах іноземних держав», – розповідає інженер кафедри тактико-спеціальної підготовки капітан Ярослав Зінков.

Минулоріч для всього особового складу Національної Гвардії України оновили повсякденну форму одягу. Вона відповідає сучасним стандартам якості та вимогам виконання службово-бойових завдань.


СПЕЦІАЛІЗОВАНІ ТРЕНАЖЕРИ ДАЮТЬ МОЖЛИВІСТЬ ІМІТУВАТИ БОЙОВІ УМОВИ Й ЕКОНОМИТИ РЕСУРСИ

Навчання на тренажерах, БТР та стрільба в академії замість полігону. Так у навчальному закладі тренують майбутніх військових. Програму для курсантів кардинально змінили після початку бойових дій на Донбасі.

«З використанням сучасних інноваційних технологій сьогодні в Академії створені такі умови, які дозволяють імітувати фактично всі бойові умови. Спеціалізовані тренажери дозволяють економити паливно-мастильні матеріали, мото-ресурс військової техніки», – пояснює перший заступник начальника академії Олександр Морозов.

Навики командира, навідника, водія або заряджаючого курсанти тренують на спеціалізованих тренажерах: «КРАЗ», БТР-4Е та бойовий модуль БМ-7 «Парус».

«КРАЗ» відображає імітацію дорожньо-транспортної ситуації, знаків, розмітки, зустрічного і попутного транспорту, пішоходів. Все це відображається на панорамному екрані, який знаходиться перед кабіною в полі зору курсанта. Шуми, звуки і голосові коментарі відтворюються акустичним модулем, який знаходиться в кабіні.

Динамічний тренажер БТР-4Е дає змогу курсантам відпрацювати навики командира та навідника. Крім того, тут є можливість відпрацювати навики з системи управління вогнем. Ще один цікавий тренажер встановлений у вогневому комплексі Академії – бойовий модуль БМ-7 «Парус». Він направлений на тренування проведення монтажу і демонтажу озброєння бойового модуля.





Курсанти навчаються завантажувати боєприпаси, заряджати і розряджати озброєння та робити заміни магазинів кулемета та гранатомета.


Такий навчально-тренувальний комплекс Академії розвиває фізичну витривалість курсантів, навчає поводження з технікою та в майбутньому не дасть розгубитися в бойових умовах.

ТУТ ВЧАТЬ НЕ ВІДЧУВАТИ БОЛЮ І БУТИ ВИТРИВАЛИМ

Неабияку увагу в Академії приділяють психологічному аспекту підготовки майбутнього військовослужбовця. Адже під обстрілом у критичні ситуації влучно стріляти не найголовніше. Жодні вміння не допоможуть бійцю, якщо він не вміє сконцентруватися на завданні і зберігати спокій. Саме тому, поки курсант вчиться надавати першу медичну допомогу, йому влаштовують стрес-тест. Під час цього випробування не варто когось слухати, а самому потрібно розібратися в ситуації.


«Володіння собою дає можливість зосередитися на одному – на цілі, незважаючи на вибухи. Нас вчать контролювати тіло і не відчувати болю, навіть коли руку пронизує голка», – розповідає курсант Ігор Галазюк.

Ігор Галазюк
Ігор Галазюк


За словами курсантки Анастасії Андрущенко, вони вміють опановувати не лише біль, а й свої емоції.

«Якщо ти підготовлений до цього, знаєш, що тебе очікує, ти просто тренуєшся і все виходить», – підкреслює дівчина.

Анастасія Андрущенко
Анастасія Андрущенко

СПОРТ – НЕВІД’ЄМНИЙ АТРИБУТ КОЖНОГО КУРСАНТА

Навчально-спортивний комплекс оснащений необхідним професійним інвентарем. Він включає в себе ігровий зал, зал із кросфіту та рукопашного бою.

«У залі з кросфіту курсанти відпрацьовують вправи з легкої, важкої атлетики. Саме в Академії було створено один із перших професійних залів для занять цим видом спорту», – ділиться доцент кафедри, кандидат педагогічних наук Артем Турчинов.

У 2016 році збірна команда Академії здобула перше місце на чемпіонаті Нацгвардії з кросфіту.

У залі з рукопашного бою майбутні офіцери щоденно проходять підготовку до змагань з військово-спортивного багатоборства та самбо.

«Курсанти Академії неодноразово ставали чемпіонами та призерами чемпіонатів світу, Європи. Також в нас є дві дівчини-курсантки, які є майстрами спорту України. Вони беруть участь у різних міжнародних змаганнях», – розповідає заступник начальника кафедри фізичної підготовки та спорту Олександр Хацюк.






Для того, щоб стати курсантом чи курсанткою академії, потрібно подати документи на конкурс через місцевий військкомат або вступити після служби в армії.


Гуртожиток
Гуртожиток

Їдальня
Їдальня

Їдальня
Їдальня

Матеріал підготовлений за сприяння Харківського прес-клубу в рамках проекту «Реформи в Україні очима журналістів регіональних медіа», зреалізованого   за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Анна КАРАСЬ,

Олександр МЕЛЬНИК

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024