стрічка

Гроші на природу: що мають зробити волинські громади для екології

09 Серпня 2021, 20:00
Очисні споруди 14715
Очисні споруди

Волинським громадам з обласного фонду охорони навколишнього середовища перерахували  5,7 мільйона гривень на природоохоронні заходи.

Однак, місцеве самоврядування не поспішає витрачати гроші на охорону природи. Лише одна  громада — Луківська — освоїла кошти. А це менш як 1% від загальної суми субвенції. 

Тому постійна комісія Волинської облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів вирішила не пізніше вересня ще раз проаналізувати, як на місцях виконують заявлені природоохоронні заходи.

За інформацією  начальника управління екології  та природних ресурсів облдержадміністрації Валентина Кухарика, більшість громад проводять тендерні процедури закупівель або ж очікують рішень сесій про виділення співфінансування на проведення робіт. Тому, припускає посадовець, кошти таки будуть використані. Однак є перестороги і сумніви. Зокрема, Городищенська сільська рада ігнорує навіть запити про те, на якому етапі триває робота.

Голова облради Григорій Недопад зробив публічну заяву, у якій пригрозив, що гроші відкличуть і передадуть іншим громадам, які зможуть освоїти ці кошти. 

Журналісти видання Еко.Район проаналізували Звіт про хід Регіональної програми  «Екологія 2016-2022», де вказано скільки коштів і яка з громад отримала, на що планують їх витратити.

Так, за гроші обласного бюджету мали б будувати і реконструювати очисні споруди, купувати сміттєві контейнери, рекультивувати та ліквідувати сміттєзвалища, озеленювати території, зменшити шкідливі викиди в атмосферу…

Зокрема, за виділені кошти у селищі Торчин Луцького району планують збудувати нові очисні споруди на вулиці Незалежності.  Торчинській громаді на цю потребу передбачили один мільйон гривень. Ще 300 тисяч гривень, кошти спів фінансування, громада планує виділити на найближчій сесії місцевої ради.

126 тисяч гривень отримав Ковель на виготовлення проєктно-кошторисної документації на об’єкт: «Нове будівництво локальних очисних споруд для очищення поверхневого стоку з території правого берега Ковельського водосховища (в районі вулиці Лугова, вулиці Підколодного) м. Ковель Волинської області». Ще 54 тисячі гривень на цю потребу має скласти спів фінансування з місцевого бюджету.

На нове будівництво локальних очисних споруд на вулиці Пришкільна у селі Дубове Ковельського району з обласного бюджету передбачили 400 тисяч гривень. Ще 200 тисяч гривень спів фінансування Дубівська територіальна громада планує виділити на найближчій сесії.  

Також в обласному бюджеті передбачили 300 тисяч гривень на капітальний ремонт русла річки Турії в  Ковелі (в районі вулиці Сагайдачного). Ще 150 тисяч гривень на цю потребу виділили з міського бюджету.

 На поліпшення технічного стану та благоустрій озера Молодіжне у Ківерцях виділили 207 тисяч гривень. Ще 62,1 тисячі гривень передбачили в міському бюджеті.

Читайте також: На озері Молодіжне провели інженерно-геодезичні та геологічні вишукувальні роботи

34,9 тисячі гривень в бюджеті області передбачили на відновлення та облаштування території поблизу гідрологічної пам’ятки природи місцевого значення «Цуманські джерела». Йдеться про очищення  скидного каналу в селі Ромашківка на території Цуманської селищної ради Луцького району. Цуманська громада на цю потребу виділила ще 15,2 тисячі гривень.

На реконструкцію та відновлення водойми на території села Прилуцьке Луцького району, зокрема, й розроблення проєктно-кошторисної документації) з обласного фонду охорони навколишнього середовища виділили 100 тисяч гривень. Ще 50 тисяч виділила міська рада як співфінансування.

Для розроблення наукового обґрунтування підвищення ефективності використання внутрішньогосподарської меліоративної мережі Копаївської меліоративної системи з метою підвищення рівня водозабезпечення Шацького поозер’я передбачили 168 тисяч гривень. Ще 72 тисячі гривень виділили з бюджету селищної ради.

Читайте також: З невідомих у модні: поозер’я  Волині та Влодави перетворюють у бренд

Завершення робіт за проєктом «Капітальний ремонт внутрішньогосподарських каналів К-71 та К-71-3 на території Світязької сільської ради Шацького району меліоративної мережі осушувальної системи «Регулювання річки Прип’ять» на території Шацької селищної територіальної громади. Вартість – 83,5 тисячі гривень з обласного бюджету і 35,8 тисячі гривень з бюджету Шацької громади.

Читайте такожЯк туризм впливає на екологічний стан озера Світязь

Капітальний ремонт внутрішньогосподарських каналів на території Шацької селищної територіальної громади. На це передбачили 455 тисяч гривень з обласного природоохоронного фонду і 195 тисяч з бюджету селищної ради, з яких профінансовано 32 тисячі гривень.

Капітальний ремонт магістральних каналів з П К -117+30 по П К -168+00 на території Маневицької селищної ради. Вартість робіт - 500 тисяч з обласного бюджету і 214,3 тисячі гривень співфінансування.

Капітальний ремонт каналів внутрішньогосподарської мережі К-16- 1, К-16-2, К-16-3, К-16-4, К-17, К -18-1 Прип’ятської осушувальної системи на території села Здомишель Ратнівської селищної ради Ковельського району. 

544 тисячі гривень з обласного бюджету передбачили Ратнівській селищній територіальній громаді. Громада ж виділила 86 тисяч гривень на співфінансування і вже підготувала проєкт рішення сесії щодо додаткового виділення 147,5 тисячі гривень, яке розглянули у липні.

Поточний ремонт Цирської осушувальної системи внутрішньогосподарської мережі біля села Нуйно Камінь-Каширського району. Сума з обласного бюджету становить 174 тисячі гривень.

Проведення заходів, які спрямовані на зменшення шкідливих викидів в атмосферне повітря (модернізація системи опалення шляхом заміни котла на тепловий насос), в амбулаторії загальної практики сімейної медицини в селі Пульмо Шацької селищної ради. Проте громада запропонувала замінити котел на тепловий насос на іншому об’єкті – в садочку. На це передбачається 400 тисяч гривень.

Організація роздільного збирання твердих побутових відходів на території населених пунктів Ківерцівської міської ради (придбання спеціального обладнання та влаштування майданчиків та для екологічно безпечного роздільного збирання ТПВ). З обласного бюджету передбачили 315 тисяч гривень, ще 94,5 тисячі передбачила Ківерцівська міська територіальна громада

Придбання спеціального обладнання (контейнерів) для екологічно безпечного роздільного збирання твердих побутових відходів на території Маневицької селищної ради. На це виділили 300 тисяч, а Маневицька селищна територіальна громада передбачила співфінансування в сумі 182,657 тисячі гривень.

Придбання спеціального обладнання для екологічно безпечного роздільного збирання твердих побутових відходів на території Цуманської селищної ради. З обласного природоохоронного фонду виділили 250 тисяч. Цуманська селищна територіальна громада передбачила співфінансування в сумі 75 тисячі гривень.

Читайте такожМандрувати за птахами: як у Цуманській пущі розвивають бьордвочінг

Придбання спеціального обладнання (контейнерів) для екологічно безпечного роздільного збирання твердих побутових відходів на території Копачівської сільської ради. Сума з обласного бюджету – 200 тисяч гривень. Копачівська сільська територіальна громада передбачила співфінансування в сумі 85,714 тисячі гривень.

Придбання спеціального обладнання (контейнерів) для екологічно безпечного роздільного збирання твердих побутових відходів на території Городищенської сільської ради. На це виділили 110 тисяч гривень. Городищенська сільська територіальна громада інформацію про стан виконання заходу і обсяги співфінансування не надала.

Придбання спеціального обладнання (контейнерів) для екологічно безпечного роздільного збирання твердих побутових відходів на території Луківської селищної ради. На це запланували 50 тисяч гривень. Луківська сільська територіальна громада виділила також 20,9 тисячі гривень. За ці кошти уже придбали 21 контейнер.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024