стрічка

Суд на мільйон: як волинський підприємець відстояв свої права

22 Липня 2021, 08:41
Олександр Гордун 2386
Олександр Гордун

Історія успішного розвитку бізнесу Олександра Гордуна розпочалася у 2003 році, коли в Ковелі на вулиці Брестській відкрили один з перших супермаркетів у місті.

Тоді ще студент Олександр прийшов на роботу на посаду менеджера торгового залу. За декілька років чоловік вже обіймав посаду директора у Луцьку – в магазині «Наш Край» по вулиці Шевченка.

За цей період він здобув хороший досвід, адже однією з переваг роботи у цій торговій мережі є велика кількість тренінгів та постійний розвиток. І зовсім не дивно, що прийшов момент, коли захотілось нових звершень, ще більшого розвитку.

«Ми з партнерами вирішили відкрити магазин у Ковелі, проте на той час була проблема. Ідея є, а коштів немає. Велике бажання відкрити власну справу спонукало взяти позики. У 2011 році, рівно 10 років тому, ми відкрили перший магазин «Наш Край», – розповідає підприємець.

Олександр Гордун
Олександр Гордун

Читайте також: Розумні інвестиції і швидка окупність: переваги франчайзингу

Олександр каже, що зі своїми партнерами зрозуміли, що не можна обмежуватися лише одним магазином. Знали, що маючи мережу, підприємець буде цікавішим для постачальників, вони можуть запропонувати вигідніші умови співпраці. У 2011 році бажання мати не один магазин спонукало до того, що підприємець відкрив у той же рік ще один супермаркет.

Третій магазин запрацював через три роки від першого, а четвертий – у 2019 році.

Великою перевагою є досвідчений колектив, який працює у магазинах Олександра, адже немає жодного працівника, який прийшов і пішов. Здебільшого люди затримуються на довго.

« Я стараюсь завжди дотримуватись вислову, що до людей потрібно ставитись так, як ти хочеш, щоб ставились до тебе. Дотримуючись цього вислову, намагаємось працювати з людьми. Працівники це оцінюють і такої текучості кадрів в нас немає», – каже власник.

Нині під крилом Олександра працює приблизно 30 людей.

Читайте також: Сімнадцять років з «Нашим Краєм»: у Ковелі провели на пенсію керівницю супермаркету

Переваги та «фішки»

У мережі «Наш Край», зокрема й у Ковелі, є декілька переваг, які варто відзначити.

В першу чергу — дисконтна програма, адже власники карток «Наш Край» мають можливість при кожній покупці накопичувати бонуси з якими надалі вони можуть розраховуватись за товар. Також при користуванні карткою можна купувати деякі види товару за значно зниженими цінами і відповідно ця картка діє у всій мережі «Наш Край». 

У двох магазинах – в Ковелі по вулиці Відродження і в селищі Люблинець – можна придбати смачну випічку власного виробництва. 

«Наші хлібобулочні вироби не містять жодних шкідливих розпушувачів чи підсилювачів смаку – якість гарантуємо. Ще у двох наших магазинах, по вулиці Володимира Кияна і на вулиці Мечникова, нещодавно відкрили м’ясні відділи, де окрім свіжого м’яса, фаршу, шашлику, можна придбати м’ясні смаколики торгової марки «Бабусин гостинець», які виготовлені за старовинною рецептурою. Ця продукція представлена ексклюзивно виключно в наших магазинах», – розповідає пан Гордун.

Ексклюзивність продукції полягає в тому, що вона печена в печі на дровах. І смак, і аромат продукту кардинально відрізняється від аналогічного товару інших виробників. І в той період, коли в печі випікаються смаколики, на печі проходить процес дозрівання сиров'яленої продукції. Її виробляють з натурального м’яса з додаванням спецій виключного природного походження, без барвників та штучних підсилювачів смаку.

Читайте також: Вісім кроків до найкращої в Україні франшизи. БЛОГ

Проблеми та виклики

У 2019 році у підприємця відбулася планова податкова перевірка, і тоді Олександр відчув всі складності бюрократичної системи. У результаті податківці виписали підприємцю санкції в розмірі, який в десятки раз перевищував його річний дохід – близько мільйона гривень.

«Чесно кажучи, на той час я взагалі не міг зрозуміти, що відбувається, адже знав, що працюю правильно, що я не приховую, не обманюю, не займаюсь тіньовими операціями, вчасно плачу податки. А тут, за результатами перевірки, я не дотримався певної формальності й все, що я заробив під час підприємницької діяльності, маю віддати державі – все, що заробив і ще практично таку саму суму залишаюся винний», — пригадує чоловік.

Читайте також: Як один несправедливий штраф підштовхнув ковельського підприємця піти в політику

За словами підприємця держава абсолютно жодним чином не впливала на розвиток, адже досвід він отримував в приватній фірмі, кошти на розвиток також були приватного походження.

«Зустрівшись з такою несправедливістю, були моменти відчаю. Хотілося то продати бізнес, то закрити, опускались руки, але я розумів, що питання не вирішиться саме і прийняв рішення, що потрібно боротися», – ділиться Гордун.

Були намагання це питання вирішити ще до суду, донести інформацію, що нічого такого кримінального не відбулося. 

«Я почав писати листи і звернення: і до офісу президента України, і народному депутатові України. Я так зрозумів, на депутатський запит мене викликала податкова в Луцьк на аудієнцію, щоб пояснити в чому склалась справа, ситуація, які правопорушення. Проте там сказали, що діяли в рамках закону», – каже Олександр.

Оштрафували підприємця за нереєстрацію накладних на кінцевого споживача. Звітність мала відбуватися комп'ютеризовано, тобто на кожну купівлю підакцизного товару мала реєструватися податкова накладна на кінцевого споживача, хоча жоден кінцевий споживач не вимагав цього. Проте за словами власника, це не впливало жодним чином ні на його роботу, ні на роботу податкової, що згодом засвідчили й у суді. 

Олександр Гордун
Олександр Гордун

Коли ж чоловік зрозумів, що мирно розв'язувати проблему не вдасться, довелося йти до суду.

«У нас немає конструктиву між перевіряючими органами і бізнесом. Бізнес – рушійна сила розвитку економіки, адже чим краще розвивається бізнес, тим більше створюється робочих місць, тим більше платиться податку, наповнюється бюджет. А от перевіряючі органи, вони виключно карають і то часом значними сумами. Якби між перевіряючими органами і бізнесом була комунікація, якийсь діалог, працювати можна було б значно ефективніше на благо держави. Можна вийти з будь-якої ситуації, але вже просто не доводити її до таких наслідків, які б могли бути в моїй ситуації», – вважає Гордун.

Читайте також: Мережі «Наш край» та «Spar» увійшли в трійку лідерів українського ритейлу

Коли Олександр зіштовхнувся з цією неприємністю, консультувався з багатьма юристами, багатьма адвокатами, аудиторами, але найбільш оптимістичні прогнози почув від товариства з обмеженою відповідальністю «Юридичне рішення», зокрема в особі адвоката Сергія Супрунюка, з яким надалі і уклали договір про співпрацю. 

Те, що не помилився, каже підприємець, відчув відразу, коли ще до суду оскаржили штрафні санкції в київській податковій, а далі вже відповідно відбулися суди по штрафу. 

«Судовий процес був складним та тривалим. До подання позовної заяви податкові повідомлення-рішення, вимогу про сплату боргу та рішення про застосування штрафних санкцій ми оскаржували, подавши скаргу до Державної податкової служби України», — розповідає Сергій Супрунюк.

Сергій Супрунюк
Сергій Супрунюк

Читайте також: Не криза, а стрес-тест: чого можна повчитися у «Нашого Краю», щоб вижити в пандемії

Подальші дії були такі. З позовною заявою про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень звернулись до Волинського окружного адміністративного суду ще в грудні 2019 року.

В листопаді 2020 року Волинський окружний адміністративний суд ухвалив рішення, у якому визнав протиправними та скасував штрафні санкцій за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних в ЄРПН в сумі 746 000 гривень. Також стягнули коштом бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Волинській області на користь пана Олександра судові витрати у сумі близько 12 тисяч гривень.

«Згодом ДПС скористалася своїм правом та подала апеляційну скаргу до Восьмого апеляційного адміністративного Суду, який підтримав нашу позицію. У квітні Верховний Суд в складі Касаційного адміністративного суду скаргу Головного управління ДПС у Волинській області на рішення Волинського окружного адміністративного суду та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду повернув контролюючому органу, адже останній не зазначив конкретні порушення, що є підставами для скасування або зміни судового рішення», — розповідає юрист.

Пан Сергій каже, що виграти справу допомогло детальне вивчення обставин проведення податкової перевірки та прийняття оскаржувальних рішень, фахова підготовка доказової бази, всебічний аналіз судової практики та досвід в подібних справах.

Юрист радить, що у будь-якій ситуації необхідно зберігати спокій та звернутися за допомогою до фахових спеціалістів, адже податкове законодавство в нашій країні постійно змінюється. Самостійний захист не завжди може бути ефективним.

«Я хочу подякувати суддям Волинського адміністративного суду і Львівського восьмого апеляційного суду за те, що разом зі своєю професійністю вони проявили такі якості, як чесніть, справедливість і людяність, що дуже важливо в наш час. Звичайно, хотів би подякувати «Юридичному рішенню» в особі директора Сергія Супрунюка за проведену таку нелегку працю, адже скоро буде два роки, як ми проходимо ці процедури в суді. Наша співпраця продовжується», — каже Олександр Гордун

Читайте також: «Прагнення допомагати – запорука успіху», – засновники компанії «Юридичне рішення»

Важлива порада

«Незалежно від того, чи це штраф у мільйон гривень, чи будь-яка інша сума, це ще не вирок. Якщо ви впевнені у своїй правоті, ніколи не зупиняйтесь, не здавайтесь. Жодна податкова, жоден інший перевіряючий орган не в праві вирішувати вашу долю», – каже підприємець.

Фото Анни ЄКИМЕНКО

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024