стрічка

Нова фотозона для вражень: на стіні у Рожищі «оселилося» понад десяток аніме-персонажів

08 Липня 2021, 18:00
Аніме-персонажі в Рожищі 7361
Аніме-персонажі в Рожищі

За чотири дні на одній зі стін у Рожищі з'явилося більше десятка кольорових зображень аніме-персонажів. Їх створили небайдужі юні рожищани, які об'єдналися навколо оригінальної ідеї. Незвичний розпис стіни тепер прикрашає місто поблизу торгового центру «Теплоцентр», що на вулиці Незалежності.

Авторка ідеї та координаторка роботи – 19-річна рожищанка Вікторія Шварцкоп. Вона зуміла надихнути та організувати команду на продуктивну роботу, від якої усі отримали задоволення. Для видання Район.Рожище дівчина розповіла більше про ініціативу.

Вікторія вже близько чотирьох років захоплюється переглядом аніме, як і багато сучасної молоді. Віка ділиться, що у сучасному світі аніме стало справжньою культурою та навіть типом світогляду. 

«Все почалося з цікавості, а потім переросло в пошуки цікавих тайтлів (тайтл – окремий твір японської анімації – авт.). Аніме – це культура та тип світогляду. Воно допомагає отримати естетичне задоволення, оскільки картинка мегаприваблива і яскрава, також знайти відповіді на багато-багато запитань», – розказує Вікторія Шварцкоп.

Аніме – стиль анімації, що походить з Японії. Головна відмінність від анімації інших країн полягає в тому, що аніме орієнтується не на дитячу, а переважно на підліткову чи навіть дорослу аудиторію. Популярність має не лише в Японії, а й у світі.

Аніме часто, але не завжди, відрізняється характерною манерою зображення персонажів та фону. Його випускають у формі телесеріалів, а також фільмів, що пристосовані для кінопоказу. Для аніме характерне надзвичайне жанрове різноманіття, яке в інших країнах притаманне кіно, а не анімації. Окрім загальних жанрів, є й специфічні, властиві лише аніме. Саме різноманітність та орієнтація на глядачів різного віку є головними перевагами аніме. 

В інших країнах анімація є переважно абстрактним мистецтвом для дітей, або ж використовується для пародійних та гумористичних творів, в той час, як аніме – повноцінне мистецтво.

«Якщо узагальнити, то це – японські мультики. Більшість з них мають сюжет, який переплетений з культурою та міфологією Японії. Основне там – це гармонія людини й природи. Також особливістю є те, що культура підіймає соціальні проблеми. Тут немає доброго і злого. Тут є розвиток подій та герої, які приймають рішення», – розповідає Вікторія.

Читайте також: Родзинка Рожища: як у міському парку «оселилися» Мавка та Лукаш

Дівчина каже, що підлітки та молодь часто знаходять в аніме відповіді на якісь власні, сокровенні запитання.

«Мені 19. Важкий і цікавий період. Аніме має мільйон жанрів. Від повсякденності до соціальних трилерів. Тому інколи ти можеш справді знайти відповідь на своє запитання», – ділиться Віка.

Ідея такої роботи у рідному місті виникла у Вікторії перш за все через те, що вона мріє, аби Рожище розвивалося та приваблювало туристів.

Читайте також: Рожище 1322: як у місті з'явилась нова туристична локація

«Я люблю мандрувати та урбаністичну культуру. Мені дуже сумно, що Рожище – місто, де дуже багато молоді, але вкрай мало цікавих проєктів. Фасади та бруківка – це добре, але кольорові графіті, скейтпарки, вільні простори, коворкінги, артгалереї – це вимога часу. Адже кожне покоління повинно щось приносити в місто, якийсь елемент власної культури», – вважає Вікторія.

Читайте також: «Мамі я сказала, коли була вже у Москві», – рожищанка розповіла про захопливу мандрівку Азією

Про намір розписати стіну вона оголосила на своїй сторінці в Інстаграмі. Там же Віка запитала у підписників, яких персонажів створювати. Протягом дня приймала замовлення й згідно з ними сформувала ескізи.

«Я написала в Інстаграмі опитування, яких героїв намалювати, додала позначку «Рожище». Відписало понад 50 людей. Просили героїв, як сучасного, так і не дуже, періоду жанру. Виявилося, що аніме досить популярне й серед волинської та, зокрема, рожищенської молоді. Мабуть, одна з причин – це карантин. У дітей з'явилось більше часу на нові захоплення. Яскрава візуальна картинка плюс нестандартний підхід та відсутність хорошої дозвіллєвої інфраструктури – ось вам і шалена популярність серіалів», – констатує Віка.

Найпопулярнішими героями виявилися персонажі з таких анімацій: «Наруто», «Атака титанів», «Безхатній Бог», «Щоденник майбутнього», «Ван Піс», «Клинок, який розсікає демонів».

Також в Інстаграмі дівчина написала, що будь-хто може долучитись. Вона дуже швидко знайшла однодумців та помічників у роботі. Розповідає, що малювали всі: родичі, друзі та знайомі.

«Круто, коли люди об‘єднуються через спільне захоплення. Особливо, через корисний і цікавий процес. Малювання – це була своєрідна арттерапія для кожного з нас», – зізнається Вікторія.

Дівчина вдячна людям, які відгукнулися та долучилися до роботи.

«Також дякую татові за надану стіну й нагадування, що в гаражі стоїть фасадна фарба та за те, що не подзвонив в поліцію, що ми хуліганимо й займаємося вандалізмом», – жартує Віка та запрошує приходити фотографуватись, залишати позначки у соцмережах та розглядати героїв, адже кожен з них підписаний та зазначено назву аніме. 

Фото та відео Вікторії ШВАРЦКОП

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024