стрічка

У селі біля Ковеля відкрили ЦНАП: послуги надають біля дому, не потрібно їздити до міста

03 Червня 2021, 18:00
ЦНАП у Поворську 4543
ЦНАП у Поворську

Жителі Поворської громади відчули перші переваги від відкриття комфортного ЦНАПу. За послугами тепер можна не їздити до Ковеля, а отримати їх у сільраді. 

На початку квітня у Поворську запрацював Центр надання адміністративних послуг.

Створення ЦНАПу у селі відбулося завдяки міжнародній програмі «U-LEAD з Європою», яка фінансується коштом донорської підтримки Європейського Союзу та його країнами – учасниками: Німеччиною, Швецією, Данією та Естонією.

Читайте також: Перші на Волині: у прикордонній громаді відкрили європейський ЦНАП

 

 

Приміщення ЦНАПУ адаптували до європейських стандартів, тому центр надання адміністративних послуг доступний для людей з інвалідністю, а також тут є дитячий куточок. 

Зал оформили у нейтральному сірому кольорі з білими стінами.

Читайте такожУ Любомлі за підтримки Євросоюзу вдалося відкрити унікальний ЦНАП

 

Читайте також: Завдяки проекту U-LEAD Шацький ЦНАП надаватиме послуги за євростандартами

 

Як зазначила Район.Ковель голова Поворської сільської ради Інна Бондарчук, ініціаторами створення ЦНАПу стали директорка місцевого Центру надання соціальних послуг Валентина Дорошко і заступник сільського голови Михайло Никитюк.

«У нас є ініціатор цього – Валентина Дорошко. Це директор нашого терцентру нашої громади. І Михайло Петрович – заступник сільського голови. Вони стали ініціаторами створення центру адміністративних послуг. В третьому раунді взяли участь в міжнародній програмі U-LEAD з Європою, в співпраці з директором Волинського центру розвитку місцевого самоврядування – Анатолієм Пархом’юком. Ми подали цю заявку. Пройшли конкурсний відбір і отримали допомогу в інституційному створенні цього центру надання адміністративних послуг», – каже Валентина Дорошко

Очільниця громади додає, що завдяки програмі U-LEAD з Європою тут отримали повне безкоштовне облаштування чотирьох робочих місць і одного віддаленого в селі Козлиничі. Центр забезпечили меблями, комп’ютерною технікою. Своєю чергою, згідно з умовами програми, ремонт приміщення майбутнього ЦНАПу у громаді робили за свої власні кошти. Загалом це обійшлося в близько 300 тисяч гривень і плюс з державної субвенції ще більше мільйона гривень.

Інна Бондарчук каже, що такі центри – це вимога часу для сучасних людей.

«Якщо раніше – це була вимога часу, то сьогодні жодна громади не може функціонувати без центру. Це – відкритість, доступність людей до різних адміністративних послуг, які можуть надати в центрах. Наші люди можуть не приїжджати, а ми робимо такі виїзні прийоми. Працівники ЦНАПу зустрічаються на місцях. Обробляють документи, звернення, які потрібні. Це полегшує життя людей, це краще для людей», – відзначила очільниця Поворської громади Інна Бондарчук. 

У Центрі працює чотири фахівці, які пройшли навчання за спеціально розробленою українськими та шведськими експертами програмою. У новоствореному Центрі надання адміністративних послуг надають більше сотні послуг для близько п'яти тисяч мешканців громади.

 

 

У розмові з Район.Ковель начальниця відділу ЦНАП виконавчого комітету Поворської сільської ради Тетяна Книш розповіла, що за перший місяць роботи Центру тут надали 416 послуг. Найбільш популярними є послуги місцевого значення. Це – шлюб (реєстрація актів цивільного стану), видача різноманітних довідок про зареєстрованих в будинку, послуги соціального характеру, реєстрація місця проживання, нотаріальні послуги.

Вона також підкреслює комфортність отримання соціальних послуг і те, що створення ЦНАПу дало можливість розширити спектр надання соціальних послуг для жителів Поворської громади. Оскільки до цього їх у сільраді було лише 15, а для отримання інших послуг місцевим жителям доводилося їздити до Ковеля. А нині тут надають 50 соціальних послуг.

«Люди раді, що відкрили ЦНАП, тому що коли звертаються за оформлення допомоги… Це, наприклад соціальна послуга – оформлення допомоги у зв’язку з вагітністю або народженням. І відразу за сусіднім столиком можна зареєструвати дитинку. Тобто все компактно. Набагато зручніше. Не треба шукати знову когось. Не треба там в черзі стояти, домовлятися. Плюс у нас в ЦНАПі діє взаємозамінність. Тому що, якщо людина на лікарняному або у відрядженні, то ми так само обслуговуємо людей, надаємо послуги. Не просимо прийти завтра або післязавтра», – каже директорка ЦНАПу Тетяна Книш. 

У громаді не планують зупинятися лише на цьому. Тут у майбутньому також планують виготовляти ID-паспорти і закордонні паспорти. Однак для цього необхідне спеціальне технологічне оснащення, яке коштує 600-700 тисяч гривень.

Наразі Міністерство цифрової трансформації України працює над створенням мережі ЦНАПів у громадах. Тетяна Книш поділилася, що наразі Поворська громада подалася на субвенцію від Міністерства і очікують нових програм від U-LEAD. Тут сподіваються, що це у майбутньому дасть можливість придбати дороговартісну техніку для виготовлення паспортів і відремонтувати фасад будівлі, який бажає кращого вигляду.

Читайте також:  Вільний від корупції: у Горохові запрацював сучасний ЦНАП

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024