стрічка

Нетворкінг для студентів: як освітній проєкт впливає на професійні успіхи

05 Листопада 2020, 13:20
Учасниці Єврошколи 3213
Учасниці Єврошколи

Нетворкінг у європейських чи американських університетах – це надзвичайно важливий напрямок для професійного майбутнього. В університетах проводять заходи, щоб студенти та викладачі краще дізнались один про одного. Такі події корисні тим, що учасники можуть у неформальній атмосфері обговорити свої ідеї, знайти партнерів для проєкту або ж вигадати стартап. Хоч в Україні така практика саме в освітніх закладах – рідкість, та у студентів завжди є можливості для пошуку нових контактів на різних освітніх проєктах.

Популярною є програма EU Study Days (Єврошкола). Це проєкт Представництва Європейського Союзу в Україні, який доступний студентам та випускникам ВНЗ. Програма розкриває аспекти українських реформ, відносин України та ЄС і розвиває навички та компетенції учасників. Завдяки виступам лекторів та тематичним дискусіям, учасники знаходять той напрямок, який найбільше їх цікавить. У когось завдяки EU Study Days починається кар’єра, а хтось розширює базу професійних контактів. Нетворкінг не закінчується після завершення сесії, адже щороку Єврошкола проводить Форум випускників.

Людмила Нікітіна, учасниця 20 сесії EU Study Days:

Це була моя перша участь у проєкті, який підтримується ЄС. Завдяки Єврошколі я навчилась бачити глобальний контекст, цікавитись цілями сталого розвитку та повірила, що на місцях ми можемо робити реальний внесок у досягнення цієї цілі.

Зараз я працюю в Харкові в програмі Будуємо Україну Разом (БУР). Під час роботи я часто перетинаюсь з колегами з Єврошколи. БУР реалізується хед офісом програми у Львові, де працює мій колега з 20-ої сесії Єврошколи. А випускник іншої сесії, мій друг, працює координатором Івано-Франківського осередку БУР. Такі знайомства й приємні зустрічі стаються систематично. Це ніби своєрідний знак, що ти рухаєшся в правильному напрямку.

Участь у Єврошколі також надихнула мене подаватись на молодіжні обміни - того ж року відбулась моя перша участь в Erasmus+ в Італії. Цікаво, що в моїй українській команді на обміні були випускники інших сесій EU Study Days.

Завдяки Єврошколі я також дізналась про ініціативу Послів Європейської Молоді (Young European Ambassadors) і вже два роки є її учасницею, а з вересня минулого року очолюю комунікаційний відділ ініціативи. Разом з командою амбасадорів ми робимо так, щоб про цінності ЄС дізналась молодь, особливо з регіонів.


 

Денис Ганжа, учасник 22-ї сесії EU Study Days:

Єврошкола була першим освітнім проєктом, у якому я взяв участь. Це дало мені розуміння, що в Україні є люди, яким не все одно. Важливим було те, що під час проєкту я познайомився зі своїм ментором по життю та керівником, з яким зараз працюю. Крім того, з іншими учасниками я зустрічався на різних проєктах, або ми разом щось створювали. Тому участь у Єврошколі була важливим і цікавим етапом. Це дало поштовх до пошуку нових активностей та показало, як багато важить у житті нетворкінг.


 

Галина Нікітіна, учасниця 21 сесії EU Study Days:

Мені сподобалась програма та запрошені спікери з НАБУ, Представництва ЄС, випускники Erasmus+ та представники програми Creative Europe. Але найкориснішими виявились знайомства. Це були 4 дні сповнені нових знань про інституції, програми та можливості від ЄС, про процес реформування та євроінтеграції України, а ще спілкування з прогресивною молоддю з усієї України.

Єврошкола дала мені розуміння та чітке бачення, яке майбутнє я хочу для себе та України. За останні 3 роки я декілька разів брала участь в молодіжних обмінах та тренінгах за програмою Erasmus+, відвідала молодіжний форум Enter! Youth Week в Страсбурзі та долучалась до інших проєктів та зустрічей від Представництва ЄС.

Нетворкінг дуже важливий у професійному житті. Хоч особисто для мене на першому місті є професіоналізм, а вже потім знайомства. Але дійсно поради знайомих та їх рекомендації пришвидшують процес та іноді підвищують шанси на успіх. Якщо у вас є знайомі професіонали обов'язково звертайтесь до них за порадами, це гарна можливість підтримувати контакт та бути корисним один одному.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром