стрічка

Ліс – це вже як добра звичка, – майстер лісу зі стажем Віктор Вишневський

21 Серпня 2020, 20:00
Віктор Вишневський 3799
Віктор Вишневський

Цього року лісівники святкуватимуть професійне свято 20 вересня. А сьогодні, 21 серпня, Район.in.ua спільно з Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарства розпочинають новий проект «Лісівники Волині. Хто є хто».

Ми розкажемо, хто такий майстер лісу, лісничий, на які категорії поділяються інженерні працівники, що входить в обов’язки адміністративного складу державних лісогосподарських підприємств – директора, головного лісничого, інженера, економіста, бухгалтера, механіка, мисливствознавця; згадаємо про людей, які працюють безпосередньо з людьми (це не тавтологія: маємо на увазі тих, хто формує кадри); розповімо про родзинку Волині – людей, які зберегли і розвивають консервні цехи. Усі вони – лісівники Волині. Дуже різні, але об’єднані спільним завданням.

Навідуємося у Сокиричівське лісництво, яке належить до ДП «Ківерцівське лісове господарство».

Тут нас, як це притаманно абсолютній більшості лісівників, щирою посмішкою і міцним рукостисканням зустрічає Віктор Вишневський. Одразу ж веде показувати свої «володіння»: густу посадку молодих модринок, які саме «цвітуть» чудернацькими крихітними шишками, і охайні рядочки зовсім ще молодих дубів. Це – лише маленька частина того, про що чоловік дбає кожного дня.

Посадка модрини саме цвіте
Посадка модрини саме цвіте

Це - лише маленька частина того, чим щодня опікується Віктор Вишневський
Це - лише маленька частина того, чим щодня опікується Віктор Вишневський

Віктору Вишневському – 46 років, з них 24 – «лісовий стаж». Лісівником понад 40 років працював дідусь чоловіка, чию працю удостоїли званням «заслуженого». З дідусем Віктор ще дитиною не раз ходив до лісу, бачив на власні очі, що воно таке – робота з природою. Саме це, не приховує Вишневський, і зіграло головну роль у виборі власного майбутнього – стати на лісову стежку в усіх значеннях цього виразу.

Кар’єру починав звичайним лісівником, а вже в 2011 потрапив до Сокирич, де згодом став майстром лісу.

«Захист і охорона», – лаконічно характеризує свою роботу Віктор Миколайович.

Насправді ж за цими словами ховається цілий список серйозних обов’язків, а часом і неабияких труднощів, для яких немає ні вихідних, ні поганої погоди.

Саме так, Віктор Вишневський на «своїй території» – щодня. І в неділю, й в будень, як то писав Шевченко. Мусить слідкувати за тим, аби не було пожеж, які навіть ненароком можуть залишити по собі відпочивальники чи грибники, а ще боротися із самовільними рубками. Останнє, не приховує майстер лісу, у їхньому лісництві – ще та біда. Недобросовісні «лісоруби» особливо ласі на дубову деревину.  Щоправда, за словами чоловіка, останнім часом і таких випадків трохи зменшилося.

Пов'язати життя з лісом - рішення, яке прийняв ще змалку
Пов'язати життя з лісом - рішення, яке прийняв ще змалку

Улюблена частина роботи – ліс садити. Для цього на поміч набирають навчених та обізнаних людей, які знають, як поводитися із сіянцями.

«Коли воно зроблене з душею і в правильну пору, то все гарно приймається і потім навіть не доводиться доповнювати посадку», – описує процес Віктор Миколайович.

Після цього – довгі роки клопіткої, але приємної опіки за тими маленькими пагінцями, які на очах формуються в дорослий ліс.

Спочатку – механічний догляд культиватором, потім – покоси міжрядь, які нерідко доводиться робити кілька разів. Бо ґрунти в Сокиричівському лісництві родючі, а значить – сприятливі і для зілля теж.

«Старшим» лісом опікується не менш відповідально. В посадці треба прибрати побічні породи, провести так звану «прочистку». Буває й таке, що техніка тут безсила і частину роботи доводиться виконувати вручну.

Порахувати, скільки дерев Віктор Вишневський посадив власноруч, можна тільки приблизно – дуже вже велика площа. Втім, не менше 70 гектарів дерев з’явилося саме завдяки праці цього майстра.

Щонайменше 70 гектарів лісу Вишневський висадив своїми руками
Щонайменше 70 гектарів лісу Вишневський висадив своїми руками

Виділити якусь окрему складність своїх щоденних турбот лісівник навіть не береться. Бо йому до душі будь-яка робота.

«Розумієте, ліс – це вже добра звичка, – не приховує Віктор Вишневський. – Коли я працюю, то одночасно відпочиваю», – каже він.

Найбільша приємність для нього – прогулюватися гарною посадкою і усвідомлювати, що все це – результат, виплеканий власними руками.

Грунти у Сокиричівському лісництві славляться родючістю
Грунти у Сокиричівському лісництві славляться родючістю

Величезний мурашник у лісництві, яким опікується Віктор Вишневський
Величезний мурашник у лісництві, яким опікується Віктор Вишневський

Дає пораду також і молодим колегам: бути добросовісними і любити природу. Без цього, впевнений Віктор Вишневський, робота в лісі не складеться.

Без роботи в лісі тепер життя навіть не уявляється
Без роботи в лісі тепер життя навіть не уявляється

Уявляти себе в іншій роботі чоловік навіть не думає. Для людей лісової галузі їхня професія – стиль життя.

«Я в лісі змолоду, тут життя зав’язалося». Такі прості слова, а скільки за ними ховається. А в густих кронах деревах, що їх виплекали руки таких, як Віктор Вишневський,  ховається для багатьох невидима і невідома, але така важлива робота майстра лісу.

Олена РЕШОТКА

Фото Ірини КАБАНОВОЇ

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024