стрічка

Сім цікавих фактів про найдавнішу культову споруду Рожищенського району

14 Травня 2019, 11:20
1739

Старовинна Свято-Успенська церква знаходиться на околиці села Сокіл Рожищенського району. Вона розташована серед старезних дерев та унікальна за своїм історичним та сакральним значенням.

Будівля невелика за розмірами, з могутніми контрфорсами і стрімким дахом. Вона є зразком оригінальної архітектури зі складною історичною долею.

Район.Рожище зібрав 7 цікавих фактів про цю пам’ятку архітектури національного значення, яких ви могли не знати.

1. Найдавніша культова споруда у Рожищенському районі

До недавнього часу фахівці вважали, що храм збудований у 1816 році, і особливо не виділяли його з поміж інших пам’яток архітектури. Однак у процесі подальших досліджень, проведених науковцями столичного інституту «Укрпроектреставрація» у 1990 році, у стіні вівтарної частини церкви знайшли дерев’яну скриньку із залишками, ймовірно, фундушової грамоти, скріпленої печаткою із гербом Великого Князівства Литовського.

Ця знахідка та інші виявлені специфічні будівельні особливості дали всі підстави вважати початком будівництва Свято-Успенського храму в селі Сокіл кінець XV – початок XVI століття і віднести її до розряду особливо цінних архітектурних споруд.

На сьогодні це – найдавніша культова споруда у Рожищенському районі і одна з кількох найдревніших мурованих церков на Волині та Україні, які з часу своєї 500-літньої історії не зазнали суттєвих конструктивних змін.

Церква розташована серед старезних дерев
Церква розташована серед старезних дерев

Церква розташована серед старезних дерев
Церква розташована серед старезних дерев

2. Історична доля церкви

Історична доля храму була складною через чисельні політичні катаклізми у краї в часи середньовіччя й новітні часи.

Збудовану, можливо, як християнську каплицю-релікварій, цю споруду на початку XVIII століття почали використовувати як уніатський парафіяльний храм.

З 1797 року будівлю згадують в архівних документах як православну. У той час вона була «придатною для священнослужіння».

До парафіян церкви у 1799 році належали православні сіл Навіз, Духче, Смердин (нині Крижівка) і Кобче. Для віруючих перших двох сіл цей храм безперервно служить як основний парафіяльний аж до 1960 року, коли під час «хрущовських» гонінь на релігію він був закритий. З того часу більш як 30 років церкву не ремонтували і використовували як складське приміщення.

Тільки в 1997 році розпорядженням тодішнього голови облдержадміністрації Бориса Клімчука ця унікальна споруда була повернута православним віруючим. Завдяки зусиллям парафіян сіл Духче та Сокіл, органів державної влади і благодійників протягом кількох років на цій пам’ятці були проведені основні реставраційні роботи під науковим керівництвом головного архітектора проектів інституту «Укрпроектреставрація» Євгена Осадчого.

29 вересня 2001 року митрополит Луцький і Волинський Ніфонт освятив Свято-Успенський храм у селі Сокіл. У церкві відновилося проведення богослужінь.

Станом 2019 рік богослужіння проводять лише на престольне свято, іноді – на Великдень. Настоятель храму – отець Василь Дудар.

Свято-Успенська церква на околиці села Сокіл
Свято-Успенська церква на околиці села Сокіл

3. Подальша реставрація

Через сучасні матеріальні труднощі та церковні негаразди подальша реставрація святині не проводиться. Залишається нездійсненною справа відновлення зруйнованої у 1970 роках храмової дзвіниці, не завершили реставрацію старовинного іконостаса, що частково зберігся, не досліджують виявлений у вівтарній частині храму фресковий розпис.

Неоціненна заслуга у справі відкриття для науки та наступних архівних та натурних досліджень Свято-Успенської церкви у селі Сокіл належить колишньому провідному фахівцю вищезгаданого проектного інституту Леоніду Крощенку. За майже 30 років участі у вивченні сакральної спадщини Волині він дуже добре вивчив цей край і був, безсумнівно, одним із найвизначніших дослідників храму.

4. Географічне розташування

Пам'ятка архітектури розташована на північно-західній околиці населеного пункту, на північ від дороги Рожище – Колки, що проходить через центр села.

На північний схід від прямокутного цвинтаря, оточеного старими деревами, в центрі якого стоїть церква, розкинулася заплава річки Стир. З півдня, з боку заплави, цвинтар обмежений невисоким насипом – валом.

Церкву видно з дороги Рожище – Колки
Церкву видно з дороги Рожище – Колки

5. Церква – соборний храм Сокульського Свято-Успенського чоловічого монастиря

Припускають, що святиня була в давнину соборним храмом Сокульського Свято-Успенського чоловічого монастиря. Кожної неділі та кожного свята сюди приходили на Богослужіння православні князі роду Сокульських.

Біля вівтаря, на погості спочивали останки найвидатніших фундаторів та благодійників обителі, а трохи далі, біля місця, де раніше стояв братський корпус з келіями для монахів, знаходилось монастирське кладовище. На березі річки Стир стояв монастирський водяний млин.

6. Храм як оборонна фортеця

Очевидно, у перші століття свого існування сучасна Свято-Успенська церква мала ще й оборонне призначення. Про це свідчать її вузькі вікна, бійниці та товсті стіни.

7. Напис на стіні храму

Тож тепер там можна прочитати цифри 1704 та написи латинськими буквами «Kvropatwa» і «Sxemaszko».

Напис на стіні храму
Напис на стіні храму

Підготувала Ірина ВОРОТНА
за матеріалами бібліотеки Волинських старожитностей та Рожищенського благочиння УПЦ (МП)

Передрук у ЗМІ без дозволу редакції Район.Рожище заборонено.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024