стрічка

Павло Тутковський – батько «бурштинового клондайку» на Волині

10 Січня 2019, 08:49
Павло Тутковський 4407
Павло Тутковський

На Волині проживав та працював певний період відомий науковець Павло Тутковський, який першим виявив поклади бурштину на Волині.

Як же Тутковський потрапив на Волинь? У 1904 році він прийняв пропозицію і став інспектором народних училищ Луцького повіту Волинської губернії. У Луцьку він продовжує польові роботи, розпочаті ще 1900 року, як позаштатний працівник геологічного комітету.

Проживаючи в Луцьку, Тутковський проводив геологічні дослідження вздовж залізниці Київ–Ковель, що тоді проектувалася. В своїй роботі він використовував анкетування серед місцевих лісників та вчителів.

Тутковський подає топографічну карту частини Луцького повіту Волинської губернії, де знайдені сильні самобутні джерела «вікна», описує походження назви Оконських джерел.

Саме у Луцьку він узагальнив усі матеріали про поширення бурштину в Київській, Волинській та Мінській губерніях.

У 1909 році він з усією родиною переїздить до Житомира, де його призначили директором народних училищ Волинської губернії. Будучи інспектором, Павло Аполлонович багато мандрував і спостерігав природу улюбленої Волині. У Житомирі він прожив дев’ять років. І цей період його життя був пов'язаний з Товариством дослідників Волині.

Читайте також: Як про поліське село зняли фільм у 1938 році. ВІДЕО

Вважається, що найпродуктивнішими для Павла Тутковського були якраз 1906–1915 роки, коли він дуже багато працював у Товаристві. З 1909 року Товариство дослідників Волині регулярно публікувало його праці. 2 жовтня 1910 року Товариство обрало Павла Тутковського віце-головою, тобто фактичним керівником.

Павло Тутковський
Павло Тутковський

Із 1913 року він починає свою викладацьку діяльність в Університеті святого Володимира та обіймає посаду приват-доцента географії, а з 1914 року – професор кафедри географії.  

Більшість монографій Тутковського стосуються Волині й Полісся.

Наприкінці 1920-х років вченому прикріпили ярлик «націоналіста», крамольного вченого не раз викликали в ДПУ. Врятувала від ГУЛАГу вченого смерть, що сталася 3 червня 1930 року. Похований в Києві на Лук'янівському цвинтарі.

Наведемо кілька цікавих цитат із досліджень про бурштин на Волині з книги Тутковського:

«До числа цінних мінералів, що зустрічаються у Волинській губернії, відноситься бурштин, – речовина дуже цікава, як з наукової, так і з технічної точки зору. На жаль, наявні донині в літературі дані про знахідки бурштину в межах Волинської губернії вкрай розкидані, уривчасті, неповні і випадкові; більш-менш систематичного зводу цих даних зовсім немає».

Читайте також: Якою була резиденція у Замличах у 1743 році

«У відомому трактаті єзуїта Ржончинського (1721 р.) знаходимо такі відомості про поклади бурштину. Автор запевняє, що мергель з с. Ківерці (Луцького повіту) на вогні видає запах бурштину ( «terra ex pago Kiewerce, a fossore alata, ifnitis injecta carbonibus, odorem succinic edidit»); на ділі, за моїми дослідженнями, в околицях села Ківерці зустрічаються лише крейда, а найближчий вихід мергелю знаходиться біля села Кульчин, причому Кульчинський мергель».

Автор цікавих «Волинських записок» Степан  Руссов (1809 р.) вважає що на Волині «знаходиться у великій кількості і великими шматками бурштин», як один з аргументів на доказ думки, що Волинь була колись затокою Балтійського моря».

Читайте також: Повітряний аеростат біля села Локачинського району

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром