стрічка

Війна та мир атовця зі Світязя Валентина Хомича

15 Жовтня 2018, 19:59
Учасник АТО зі Світязя Валентин Хомич 854
Учасник АТО зі Світязя Валентин Хомич

У день Покрови Пресвятої Богородиці Україна відзначає ще й державне свято - День захисника України та 76-ту річницю утворення Української Повстанської Армії.

І коли українці сподівалися, що ветерани Другої світової війни, учасники бойових дій в Афганістані стануть останніми, хто матиме статус учасників бойових дій, то ці надії виявилися марним. Тепер цей статус мають ще й хлопці, котрі вже п’ятий рік постійно відстоюють територіальну цілісність України у війні з Росією.

Серед чималої когорти бійців, котрі стали на захист України у цій гібридній війні – житель Світязя Валентин Хомич.

Його доля схожа до тисячі історій бійців першої хвилі мобілізації. На той час мобілізовували чоловіків, котрі мали у своєму «послужному списку» строкову службу чи військовий квиток, який отримали після закінчення вищих навчальних закладів.

Як і сотні волинян, потрапив служити у 51 ОМБ (тепер – 14 ОМБ) у Володимир-Волинський. Там пробув два місяці, де вдалося відновити деякі військові навички ще зі строкової служби. У травні потрапив на навчання на Тучинський полігон Рівненської області, потім – на полігон в Широкий Лан Миколаївської області. А вже звідти у червні помаленьку почали просуватися до кордонів з Донецькою областю та зосередилися на Маріупольській трасі між селами Дачне та Альоновка.

«Вже потім, після подій у Волновасі, коли розстріляли блокпост з нашими хлопцями (там був поранений мій односельчанин Діма Шостак), почали розуміти, куди потрапили і що відбувається», - ділиться спогадами учасник АТО.

Уже на місці бійці побачили, що насправді відбувається у тоді ще так званій зоні АТО та відчули різницю між тим, що показували по телебаченню. «Кожного дня були двохсоті та трьохсоті. Це тільки те, що було в нас. А ще ж були інші гарячі точки по всьому периметру лінії розмежування. Тобто насправді жертв війни є набагато більше», - ділився своїми здогадами Валентин Хомич.

Наслідки «посилок» від сепаратистів
Наслідки «посилок» від сепаратистів

Основним завданням підрозділу, де служив Валентин, був супровід «Градів» та іншої військової техніки, яка виїжджала на обстріли. Майже три місяці дислокувалися між селами Оленівка та Березне, контролювали трасу, щоб на Маріуполь не було прориву. «І ми відправляли, і нам «присилали» посилки», -  так згадує про той період Валентин. Також Валентин займався картографічною роботою при штабі, адже мав спеціальність «геодезія та картографія».

Лише через збіг обставин Валентинові вдалося уникнути Іловайського котла: в той день волинські волонтери мали приїхати з передачею з дому, а група, яка виїжджала в Іловайському напрямку, не мала часу чекати. Тож і поїхали без Валентина, котрий сам у командира просився у цю групу. Не повернулися з того страшного котла двоє бійців, один з яких - загинув, інший – вважається безвісти зниклим. Було чимало поранених… «Чи не страшно було?» - запитую. А у відповідь чую: «Особливо про те не думалося. Просто виконували свою роботу. Головне – при обстрілах вчасно сховатися у бліндажі».

Пфсля війни повернувся до роботи у «Шацькземсервіс»
Пфсля війни повернувся до роботи у «Шацькземсервіс»

Запитую у Валентина і про забезпечення бійців продуктами, формою. Той відповідає: харчів вистачало, а от форму доводилося купувати двічі, бронежилета купив брат - кадровий військовий з Одеси. Правда, після повернення з вогневих рубежів його довелось повернути братові, який сам після того двічі бував у зоні АТО.

Наприкінці листопада підрозділ, в якому перебував Валентин Хомич, повернувся із зони бойових дій. Тоді чоловік і розповів рідним, де був і що робив.

«Вдома казав, що служу на полігоні в Широкому Лані. Лише раз мало не «спалився», коли говорив з дружиною по телефону та почався обстріл. Сказав, що це наші тренуються на полігоні», -  додає Валентин.

У квітні чоловіка демобілізували. Повернувшись додому, знову став на роботу у приватне підприємство «Шацькземсервіс». Разом із Дмитром Шостаком, Віталієм Бонком та Андрієм Федуном стали ініціаторами створення та засновниками громадської організації «Ветерани АТО Шацького району». Валентин Хомич є ще й депутатом Світязької сільської ради. Коли звертаються односельчани – учасники АТО - допомагає їм у вирішенні проблем. Діяльність громадської організації теж вважає потрібною для бійців, адже розуміє, що хлопцям треба моральна підтримка, допомога у вирішенні проблем із реабілітацією, оздоровленням, соціальними питаннями. І гуртом це зробити краще. Зібрані членські внески розподіляють на допомогу для лікування ветеранів АТО району.

Тісний зв’язок підтримує Валентин Хомич зі своїми побратимами по службі.

«Частіше, навіть ніж того хотілося б, - сміючись, каже Валентин. - У Володимирі, Ковелі, Люблинці є хороші друзі, з якими часто збираємося сім’ями, з деким навіть стали кумами. Влітку зустрічаємося на Світязі. Навіть минулими вихідними бачилися».

А в День захисника України Валентин Хомич бажає усім побратимам удачі, здоров’я та миру, миру  і ще раз миру та сподівається, що ця війна буде останньою для українців.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024