стрічка

Як електромонтер із Ковеля Андрій П'ясецький зробив біг своєю другою професією

16 Вересня 2018, 21:00
Андрій П'ясецький 1989
Андрій П'ясецький

Андрій П'ясецький – електромонтер виробничої дільниці із експлуатації приладів обліку Ковельської філії «Волиньобленерго», захоплюється марафонським бігом і за два роки напружених тренувань уже б'є особисті рекорди.

Про це повідомляється на сайті ПрАТ «Волиньобленерго».

«Чому захопився бігом?» – ставлю перше запитання цьому цілеспрямованому, серйозному 30-річному чоловікові.

«Подобається, – ні секунди не задумуючись відповідає. – По-перше, це здорово. А по-друге, кожного разу досягаю чогось більшого. Результат у цьому спорті є не відразу. Часто тренуюся, переступаючи через свої сили й можливості».

Андрій розповідає, що починав заняття бігом із п'яти кілометрів. Уточнює, що ця дистанція – зовсім мала для легкоатлетів-бігунів. Більш серйозно підійшов до цього виду спорту два роки тому. Ковельського електромонтера тренує за спеціальною програмою майстер спорту Сергій Марчук.

Після посилених тренувань Андрій став систематично їздити на змагання. Каже, що їх дуже багато, тож у всіх взяти участь нереально. Зазвичай вони відбуваються у вихідні.

«Щоразу перед забігами мушу брати відгул у п'ятницю. Дирекція філії завжди йде назустріч таким проханням, підтримує», — розповідає Андрій. 

 

Андрій П'ясецький
Андрій П'ясецький

 

Наразі спортсмен випробовує свої сили у напівмарафоні. Перший 21 кілометр пробіг торік у День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

«Важко було, місяць відходив після страту, – зізнається марафонець. – Після наступних змагань теж довго приходив до норми»

Що й не дивно, адже Андрій має щоранкові двогодинні тренування, на роботі теж втомлюється. Тоді, на початках, йому просто бракувало сил і спортивного досвіду.

«Цьогоріч уже пішов на підвищення, є прогрес, – розповідає, що тренування двічі на день – уранці та ввечері – дають вагомий результат»

Андрій каже, що змушений тренуватися просто на вулиці. На жаль, у Ковелі немає стадіону для повноцінних тренувань, нарікає він.

«Коли пробіг крос, відразу потрібно робити розминку, вправи, – ділиться тонкощами Андрій. – Є ще швидкісні тренування, коли спочатку розминка три-чотири кілометри повільнішим темпом, потім треба добре порозминатися, аби не потягнути м'язи, тоді знову біг»

Для хорошого самопочуття вистачає три рази на тиждень пробігати 2–3 км. Якщо відчуває те, що важко, варто вділити час загальній підготовці. Це елементарні вправи, яких вчили у школі. Тоді будете почуватися набагато краще. От я сам живий доказ того, що якщо є бажання – досягти можна успіху.

 


 

Також у спеціальну програму тренувань ковельського електромонтера входять двічі-тричі на тиждень вправи із йоги або навіть силові.

«Щоправда, є люди, які дуже талановиті спортивно і які застосовують мінімум зусиль для результату, – розповідає Андрій. –  Але я вважаю, щоб отримати такий дар, то за нього треба платити виснажливими тренуванням»

Проте вже й зараз Андрієві є чим похвалитися. Його особистий рекорд у напівмарафоні – 1 год 9 хв 44 с. Чудовий результат для марафонця, який розпочав тренування лише два роки тому! 

 



 

Запитую,чому не випробовує сили у марафонських забігах у 42 кілометри.

«Після 30 кілометра особливо важко, – ділиться він. –  Буває, що спортсмен не добігає п'яти кілометрів до фінішу... А я не хочу зійти із дистанції. Хочу щоразу фінішувати із хорошим результатом. Тож поки не ризикую бігти марафон».

Колеги знають про Андрієве захоплення, приходять підтримати, якщо змагання відбуваються у Ковелі. Цікавлюся, чи хочуть доєднатися до його тренувань.

«У нас така тенденція, що здоров'ям піклуються жінки і пенсіонери, – усміхається він. – Правда, зараз у спортзали багато хто ходить, а тих, хто займається бігом, – на пальцях однієї руки можна порахувати».

 


 

Останнім часом Андрій їздить змагатися у напівмарафонах за кордон. Поки ці поїздки за власний рахунок.

«Якщо виграю щось – гроші повернуться, – розповідає. – Поки що потрібно розбігтися, показати результати, зробити тренування. Навіть якщо нічого не виграю, я розумію, що треба вкладатися і фізично, і фінансово. Потрібно піднімати свій рівень, адже немає кращого тренування, як змагання».

 

Інна РОЙКО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024