стрічка

Він розкрив історії тисяч волинян-повстанців: відомий краєзнавець анонсував нову книгу

11 Липня 2018, 13:00
2567

Відомий краєзнавець Волині Микола Вавренчук анонсував нову книгу «Нариси визвольної боротьби. Волинь».

Це чергова збірка історій про волинян-учасників національно-визвольної боротьби. Матеріали для кожної нової книги автор знаходить у архівах, дещо передають читачі. Він розкрив історії тисяч наших земляків, знає долі багатьох повстанців, проте дечого досі не знайшов – даних про свою рідню, розстріляну в Луцькій в’язниці у 1941-му… 

Про його нову книгу, пошук героїв і плани — у інтерв'ю Район.in.ua.

***

Багато читачів вашої першої книги «Вірні присязі» кажуть, що сподівалися отримати більше інформації про своїх рідних, пов’язаних з українським повстанським рухом…

У книзі «Вірні присязі» оприлюднено більше 1500 імен, прізвищ та псевдо учасників національно-визвольної боротьби у Рожищенському районі. Тобто це біографічний довідник. Його мета – показати, що повстанський рух був масовим та назвати поіменно його учасників й репресованих членів родин, надати коротку інформацію про участь тієї чи іншої особи у визвольній боротьбі. Також у книзі подано посилання на архівні матеріали чи інші джерела, де  є інформація, описана в книзі. Ці посилання допоможуть краєзнавцям та родичам героїв продовжити вивчення цього періоду історії України глибше.

Долі багатьох героїв книги - вражають. Вам коли-небудь хотілося ще при підготовці до друку «Вірні присязі» розповісти історії цих людей?

Бажання виникало, але ж є, як то кажуть, закони жанру. Вже в перші дні після виходу в світ книги «Вірні присязі» зрозумів, що вона потребуватиме перевидання. Адже щодень з’являються нові дані, нові фото.

Знайомлячись з долями людей, розумів, що усі вони гідні того, щоб про них знали майбутні покоління. Тоді ж виник задум нової книги. Наразі вона вже друкується в типографії і я маю її сигнальний примірник «на руках». Там будуть розміщені нариси про повстанців, щодо яких вдалося зібрати найбільше інформації. Зокрема, нарис «Хто ти, секретар райкому Зварич?» – про коротке, але яскраве, як спалах зірки, життя і подвиг 24-річного Івана Зварича, першого секретаря Рожищенського райкому комсомолу в 1944–1947 роках – патріота України, розвідника ОУН-УПА. В нарисі «Останній патрон» читач познайомиться з життям і подвигом героїв з «народу», учасниками повстанського руху з села Тристень Левком Романюком та Власом Хомиком. В нарисі «Зигзаги долі зв’язкового Чорновуса» – історія Антона Костюка, холмщака з діда-прадіда, якого доля з родиною закинула на Волинь у повоєнні роки і який у 17 років долучився до визвольного руху, ставши розвідником та зв’язковим в Луцьку.

Крім того, я відчував моральний борг перед Степаном Самосиком. Він знайшов у купленому вулику спогади, написані в підпіллі нерозкритим спецслужбами СРСР провідником повстанського руху в Рожищенському районі, уродженцем села Рудка-Козинська Пархомчуком Олексієм на псевдо «Чумак». «Нариси визвольної боротьби Рожищенського р-ну. Шкіц» та ще 600 сторінок спогадів «Чумака» про проведені у підпіллі роки Степан Самосик передав мені для оприлюднення у 2013 році. Тому основну частину книги займають саме вони.

У скороченому та відредагованому мною вигляді «Нариси…» майже  рік публікувалися в Рожищенській районній газеті «Наш край». Згодом побачила світ упорядкована уродженцем Рудки-Козинської Євгеном Хотимчуком публікація «Нарису…» окремим виданням під назвою «Повстанський літописець». Ця книжка була видана по «гарячих слідах», зі скороченнями, без публікацій окремих подій, прізвищ тощо. Це редагування тексту я зробив свідомо, зрештою, на це дав дозвіл автор, пишучи: «…а що не так, доручаю невідомому коректору», бо деякі події та участь окремих дійових осіб у визвольній боротьбі потребували вивчення. «Чумак» не міг знати докладно про деякі речі. Оцінка тих чи інших осіб, подій була суб’єктивна, а часом хибна, вона базувалась на тих даних, які міг отримати «Чумак» в умовах підпілля.

Розкажіть детальніше про матеріали, що увійшли до нової книги.

До книги увійшли також найбільш цікаві, на мою думку, матеріали з оцифрованих і ще неопублікованих 600 сторінок спогадів «Чумака». Це, як правило, оцінка «Чумаком» подій, які відбувались у країні за підсумками кожного року, проведеного у підпіллі. Є матеріали, де робиться узагальнений підсумок боротьби за незалежність України, зроблений аналіз помилок в стратегії і тактиці цієї боротьби. Багато оцінок і думок «Чумака» актуальні і сьогодні.

Більш детально читач має змогу ознайомитись з думками «Чумака», історією боротьби за незалежність на теренах нашого району в цій книзі. Спогади «Чумака» подані повністю, з незначними орфографічними правками. В посиланнях розміщені відомості про осіб, які згадуються «Чумаком», також подається роз’яснення подій, які він описує. Є також копії архівних документів, спогади ще живих очевидців чи учасників тих подій, які висвітлюють їх зі своєї точки зору. Це дозволить читачеві об’єктивно оцінити перебіг подій тих далеких часів. Прочитавши книгу, читач зрозуміє, хто такі бандерівці та за що вони борються.

Завершує книгу нарис «Допоможіть знайти». Це розповідь про перебіг пошуків героїв минулих днів. Знайти хоч якусь згадку про цих людей - наш святий обов’язок. І їх вже знайдено тисячі - за прізвищами, іменами, псевдами. Допомагаючи іншим, я, на жаль, поки що не можу нічого знайти про своїх близьких родичів, арештованих НКВС і розстріляних в Луцькій в’язниці 23 червня 1941 року. І тому з надією звертаюсь до читачів допомогти мені в пошуках. Все це – на сторінках книги.  

Нариси визвольної боротьби. Волинь
Нариси визвольної боротьби. Волинь

 

А як щодо планів? Чим будете займатися далі?

Проводячи пошуки матеріалів до книги «Вірні присязі. Учасники національно-визвольного руху. Рожищенський район», я бував в багатьох селах Луцького району. Люди, що там живуть, неодноразово питали, чи не буду я готувати таку збірку про їх район.

Протягом багатьох років, шукаючи матеріли для власного архіву, я не мав територіальної прив’язки, а збирав все, що стосувалось цієї теми.  А зрозумівши, наскільки в цій боротьбі наші райони були пов’язані, та і Обласний і Крайовий провід ОУН-УПА перебували саме там, я прийняв рішення про підготовку матеріалів до майбутньої книги «Вірні присязі. Учасники національно-визвольного руху. Луцький район та Луцьк». На сьогодні, за матеріалами архівів СБУ, МВС, ДАВО та власного архіву, мені вдалося ідентифікувати за прізвищами, іменами, псевдами уродженців та жителів Луцька і району більше 3 тисяч учасників національно-визвольного руху та репресованих членів їх родин. Також я зібрав більше 300 світлин героїв.   

Прошу усіх, хто має фото чи  інформацію про учасників визвольної боротьби луччини,  зв’язатись зі мною за телефоном 0673321260 або переслати інформацію на електронну адресу kiyash@ukr.net. Всі надані матеріали будуть розміщені з посиланням на джерело інформації.

Марія ВОРОБЕЙ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024