стрічка

У Маневичах лелека-«залізничник» зустрічає поїзди

11 Липня 2018, 11:55
1287 Джерело: Лілія Левчук

Вже кілька тижнів в районі залізничного вокзалу Маневич розгулює дружелюбний самотній лелека.

Він охоче ласує гостинцями, з якими спішать до нього небайдужі жителі, дозволяє себе гладити, ще й залюбки позує для світлин та відеосюжетів, якими зарясніла Facebook-мережа, – пише «Нова Доба».

Птах мандрує людними вулицями та залізничною колією, і, як зауважують працівники вокзалу, щоразу терпеливо вичікує прибуття чергового потяга. Не хвилюють його і зацікавлені погляди – він спокійно постоює на пероні в натовпі здивованих пасажирів. Полюбляє лелека прогулюватись і біля супермаркету «Наш край», покупці якого пригощають його придбаними смаколиками.

Хоч вже кілька разів і спеціальні служби, і небайдужі люди відвозили птаха на стави, мовляв, тут шановний лелеко, твоє щастя – лови собі жаб і рибу, та він все одно повертається в облюбовану людну місцину.

Жителі селища, а насамперед ватаги дітвори, намагаються чимось домогти птахові – налити водички чи підгодувати. Та варто знати, що ідеальна їжа для лелек – лише жива прісноводна або відігріта морожена риба, миші, жаби, інше м'ясо. Окрім того, вони можуть їсти усе, що їдять домашні свійські птахи: різні види зерна, варену картоплю.

Ми можемо лиш здогадуватись, що привело сюди бідолашного птаха. Більшість людей з прихильністю ставляться до лелеки. Та є й інші думки – одна літня пані з гіркотою зауважила:

«А якби на вокзалі оселився бомж, чи було б стільки охочих принести йому їжу? Чи не здається вам що цей лелека просто ледар і йому зручно приймати від людей харчі, які він і сам для себе міг би добути? Та в будь-якому випадку, не думаю, що він від легкого життя з'явився на залізничному вокзалі. Скоріше всього, з ним сталася якась трагедія», – сказала жінка.

Лелеку вважають символом миру, родини, щастя. Він живе у тісному сусідстві з людиною вже століттями. Його ви поки що не знайдете в тривожних списках представників фауни, які потрапили до Червоної книги України, та орнітологи б'ють на сполох: за останні півстоліття чисельність лелек в Україні скоротилася майже вдвічі. А на межі зникнення він у багатьох країнах Західної Європи, Узбекистані і  Казахстані. 

Дуже хочеться, щоб наш лелека-«залізничник» не примножив сумну статистику, а таки знайшов собі пару і мав власну родину, з якою відлетів зимувати до теплих країв.

Перегляньте також нашу галерею: Маневицький лелека.

Дізнавайтесь більше новин у Маневицькому районі на Район.Маневичі.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024