стрічка

Одинадцятирічна бірківчанка організувала «Полуничний бізнес» і мріє про «Артек-Буковель»

09 Червня 2018, 13:00
Мирослава Поліщук 1454
Мирослава Поліщук

Цьогоріч через аномально теплі погодні умови полуничний сезон розпочався трішки раніше, ніж зазвичай. Ось уже другий тиждень на Любешівщині в розпалі торгівля солодкою ягодою. До прикладу, цієї суботи з самого ранку на ринку у Любешові вистроїлися цілі ряди людей, які пропонували перехожим різних сортів полуницю. Ціни на неї також різнилися: відро можна було придбати за 170, 180, 190 чи навіть 200 гривень. А от літр цієї першої літньої ягоди коштував 17-20 гривень.

Про це пише газета «Нове життя».

Серед усіх, хто того суботнього дня продавав полуницю, увагу привертала світловолоса дівчина із посмішкою. Звати цю юну трудівничку Мирослава Поліщук. Життєрадісна полісянка проживає у селі Бірки, цьогоріч отримала табель про закінчення шостого класу місцевої школи, має старшу сестричку, котра навчається на другому курсі юридичного факультету Острозької академії, та батьків – Сергія і Наталію. Поспілкувавшись із її мамою Наталією Володимирівною, ми дізналися, що Мирослава є головним ініціатором та «виконавцем» у вирощуванні полуниці.

«Наша донька сама виявила бажання займатися цією справою. Наразі її найбільша мрія – поїхати відпочивати в табір «Артек-Буковель». Саме на цю подорож і заробляє гроші Мирослава», – з посмішкою каже пані Наталія.

 


 

Біля дому та в полі вирощує полуницю. Тож, можна сказати, дівчинка має власних декілька соток городу, за якими дуже ретельно доглядає. Аби ягоди порадували своїм хорошим врожаєм, то їх підживлюють. Цим займається тато Сергій Степанович, який використовує лише натуральне підживлення. Затим – прополка вручну. Далі – регулярний полив, що робить сама Мирослава.

Звичайно, батьки допомагають своїй доньці у цій справі, однак у неї є величезне бажання працювати, аби заробити власні гроші. Раз у декілька днів вона вибирає стиглу солодку ягоду, затим їде збувати її у Любешів або ж віддає на замовлення. Спочатку, як зазначила мама, Мирослава продавала літрами, потім – відрами. До прикладу, навіть цього понеділка юна бджілка-трудівничка вже о шостій ранку була на полі й вибирала стиглу полуницю, аби потім свіженькою завести в Любешів на продаж. Ось такий має власний «солодкий бізнес» одинадцятирічна Мирослава Поліщук, аби на зароблені гроші потрапити в омріяний «Артек-Буковель».

Загалом же дівчинка змалечку привчена до сільської праці.

«Вона – наша помічниця. Все знає по господарству, навіть коли які курчата вийшли. А ми ж живемо в селі, тож домашню хазяйство немале маємо. Вона і корову вміє доїти, щоправда, я їй не дозволяю цього робити, бо ж маленька ще: ручки болітимуть. А ще на кухні мені допомагає, вміє і суп зварити, і торт спекти», – каже Наталія Володимирівна.

У свою чергу, тато красуні Сергій Степанович зазначив, що Мирослава любов до ягідництва й городництва перейняла у нього, адже він займається вирощуванням малини, має її орієнтовно двадцять соток. Також сім’я Поліщуків сіє таку ж площу кукурудзи, гречки, проса, на десять соток більше садять гарбузів та інші овочеві культури. І знову ж таки в усьому цьому найактивнішою помічницею є Мирослава, котра ніякої роботи не боїться, а залюбки її виконує. Тим більше, що батьки не змушують її все це робити, вона трудиться за власним бажанням. А відколи розпочинається сезон чорниць, Мирослава разом зі своєю сестричкою Вікторією не пропускає жодної можливості сходити до лісу по ягоди. До прикладу, в минулому році на зароблені гроші дівчата купили ноутбук. Їхній тато Сергій Степанович не вбачає в цьому чогось дивного, адже зазначає, що у Бірках зовсім немає ледачих людей: в їхньому селі всі з самого змалечку привчені до нелегкої праці.

Загалом же ця юна господарочка має і безпосередньо дитячі захоплення: малювання, вишивання бісером, створення різного роду аплікацій та інші види  прикладного мистецтва, а ще полюбляє грати у волейбол. Щодо основних рис характеру, то Мирослава, як розповіли її батьки,  є життєрадісною, доброю, позитивною, комунікабельною дівчинкою, котра в майбутньому мріє обрати професію лікаря.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024