стрічка

Двічі за Кравчука, один раз за Тимошенко та ні разу за Януковича, або за кого голосували волиняни 

18 Квітня 2019, 08:07
Результати виборів у першому турі 4573
Результати виборів у першому турі

21 квітня українці обиратимуть свого шостого президента або ж залишать на ще один термін п’ятого. До цього часу Порошенко із Зеленським мають зустрітися на дебатах (принаймні на одних), антидопінгова організація VADA — перевірити аналізи чинного президента у США, а дехто з виборців — змінити місце свого голосування.

Напередодні другого туру Район.in.ua дослідив, як відбувалися вибори впродовж років незалежності, за кого жителі Волинської області віддавали більшість голосів та кому можна прогнозувати перемогу на Волині в другому турі.

За кого голосували волиняни
За кого голосували волиняни

 

1991, КРАВЧУК

У 1991 році обирати першого в історії України президента можна було серед шести кандидатів. Зокрема екс-партійця КПРС Леопольда Табурянського, фізика та майбутнього третього віце-прем’єра Ігоря Юхновсього, ще одного партійця та самовисуванця Володимира Гриньова.

Протистояли членам Комуністичної партії на тих виборах двоє радянських дисидентів — письменник Левко Лук’яненко та політик, публіцист В’ячеслав Чорновіл. Утім вони набрали лише 4, 5% і 23% голосів по Україні відповідно. Значно більшу підтримку в день виборів отримав написаний Лук’яненком Акт проголошення Незалежності, за чи проти якого голосували одночасно з обранням президента. За незалежність у 1991 році проголосували 90, 32% виборців по Україні.

Одразу в першому турі понад 50% голосів забрав екс-партієць КП, який напередодні виборів вийшов з лав Комуністичної партії та пішов на вибори самовисуванцем. І це був Леонід Кравчук. 61,59% голосів зробили його переможцем першого туру та відкинули потребу в другому.

Підтримка Кравчука у Волинській області склала 51, 65%. Чорноволу, який посів другу позицію зі значним відривом, віддали більшість голосів лише у трьох областях: Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській.

1994, КРАВЧУК

На позачергових президентських виборах 1994 року Волинська область вдруге здебільшого підтримала Кравчука — як у першому турі, який він виграв, так і в другому, який він програв з розривом у 7,08%.

За Кравчука в другому турі віддали свої голоси 83,9% виборців області

Лідером другого туру став екс-член Комуністичної партії, який встиг до президентського терміну ще побути депутатом 2-х скликань Ради та прем’єр-міністром, — Леонід Кучма. За кілька років його ім’я пов’язуватимуть з убивством журналіста Георгія Ґонґадзе, а на Хрещатику встановлюватимуть намети в межах акції «Україна без Кучми».

1999, КУЧМА

У 1999 кількість охочих стати президентом зросла майже удвічі й українці обирали з-поміж 13 кандидатів. У бюлетені вдруге з’являється прізвище лідера «Соціалістичної партії України» Олександра Мороза (який невтомно піде в президенти через 15 років, у 2019), а ще вперше з’явиться прізвище екс-працівника КДБ, а нині представника України в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі — Євгена Марчука.

Найбільшу кількість голосів у першому турі отримують Кучма та кандидат від «Комуністичної партії України» Петро Симоненко. У другому турі Кучма обходить Симоненка на 18,45% і йде на свій другий президентський термін.

В обох турах Волинська область здебільшого підтримує Кучму. У другому він набирає в області 75,4% голосів.

2004, ЮЩЕНКО

Кандидатів у 2004 уже було 24, не здавалися у своїй політичній боротьбі Олександр Мороз і Петро Симоненко. Лідерами першого туру стають представник опозиції Віктор Ющенко та чинний прем’єр-міністр з «Партії регіонів» Віктор Янукович.

З першого туру вони виходять з розривом у 0,64% на користь Ющенка, з другого — 2,9% на користь Януковича. Після оголошення результатів Центрвиборчкомом Ющенко заявляє про фальсифікацію виборів, а в Україну приходить перший «Майдан» — Помаранчева революція. Верховний суд анулює результати та вказує проводити переголосування.

Ющенко перемагає. У двох турах і переголосуванні Волинська область підтримує Ющенка. У переголосуванні у Волинській області Ющенко отримує одні з найбільших показників по Україні — 90,7% (тоді як Янукович лише 7%).

2010, ТИМОШЕНКО

У 2010 році член «Партії регіонів» Віктор Янукович вдруге змагається за президентське крісло — цього разу з лідеркою Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Юлією Тимошенко та ще 16 кандидатами в президенти. Ще до політичної кар’єри Янукович встигає повчитися в Єнакіївському гірничому технікумі, Донецькому політехнічному інституті, двічі побути під судом, а до свого президентства — попрацювати головою Донецької ОДА та облради, прем’єр-міністром за Ющенка, а також членом Ради національної безпеки та оборони.

Перший тур виграють Тимошенко з Януковичем, лишаючи позаду майбутнього прем’єра Арсенія Яценюка, майбутнього регіонала Сергія Тігіпка, чинного президента Ющенка та інших.

У першому турі Волинська область віддає Тимошенко 53,8% голосів, Януковичу — лише 9,6%. 

У другому турі Тимошенко отримує 81,85% голосів у Волинській області, утім програє вибори регіоналу з розривом 3,48%. 

За 2010 рік ми вже маємо відкриті дані Центральної виборчої комісії з виборчих округів, які вказують — Тимошенко виграла всі округи (5 з 5) у 2010. Жоден округ не віддає більшість голосів за Януковича.

У 2010 волиняни голосували за Юлію Тимошенко
У 2010 волиняни голосували за Юлію Тимошенко


Янукович стає четвертим президентом України. За 4 роки він літаком тікатиме в Росію під час Революції Гідності, а за 9 його заочно засудять в Україні за державну зраду. На своїй другій прес-конференції в Росії він розповідатиме, що його «кинули, как лоха».

2014, ПОРОШЕНКО

Після втечі Януковича, анексії Криму та початку війни на Донбасі в Україні оголошують позачергові вибори президента. На них вчергове і не востаннє йде Тимошенко і вперше бізнесмен і політик Петро Порошенко.

Вибори відбулися в один тур, адже Порошенко набрав понад 50% голосів по Україні (54,7%).

Волинська область цьогоріч також віддає більшість голосів одному кандидату, і ним вже стає не Тимошенко, а переможець гонки — Порошенко. Він виграє 5 з 5 округів. 

52,41% виборців області проголосували за Порошенка.

У 2014 волиняни голосували за Петра Порошенка
У 2014 волиняни голосували за Петра Порошенка

 

2019, ?

Цьогоріч, після першого терміну Порошенка, українці могли обрали з-поміж рекордної кількості кандидатів — 39.

Уже планово відбувся перший тур президентських виборів і 21 квітня відбудеться другий. Туди пройшли Порошенко та артист Володимир Зеленський, до речі, з суттєвим розривом — 14,29% на користь коміка.

Читайте також:

Володимир – за Володимира, а села – за Юлю

 

У Луцьку заЗЕленіло: як голосували мікрорайони

Як же голосувала Волинська область у першому турі? Цього разу три округи виграв Зеленський, два — Тимошенко. Порошенко не отримав більшості на кожному з округів. Лідером в області все ж став Зеленський, набравши 21,63% голосів.

У 2019 волиняни підтримали як Володимира Зеленського, так і Юлію Тимошенко
У 2019 волиняни підтримали як Володимира Зеленського, так і Юлію Тимошенко

 

Читайте такожСправжня боротьба і трохи несподіванки: яким був перший тур президентських виборів

Кому можна прогнозувати більшість голосів на Волині в другому турі? 

Політолог Михайло Наход зазначає, що другий тур виборів відрізняється від першого — виборці схильні голосувати за менше зло.

Голоси Тимошенко (яка взяла 2 з 5 округів), екс-регіонала, самовисуванця Юрія Бойка, кандидата від «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка (які посіли 3-5 місце за кількістю голосів), на думку політолога, у 100%-му обсязі не перейдуть до одного кандидата. Більшість — до Порошенка, меншість — до Зеленського, а близько 15% не прийдуть на вибори взагалі. 

Зеленський, вказує політолог, у парі з Порошенком виглядає більш проросійським кандидатом. Утім його «маскування» (уникання преси, відсутність персональних заяв) під час кампанії не дає можливості чітко ствердити, що він є проросійським кандидатом (наприклад як Бойко). 

«Переважна підтримка Зеленського на півдні та сході автоматично робить його таким», — вважає Михайло Наход.

Нестабільність української політики не дозволяє визначити переможця другого туру на Волині, спираючись на кандидатів минулих років, вказує Наход. Утім, з огляду на результати першого туру та соцопитувань, більшість в області політолог прогнозує Порошенку, який у першому турі не виграв жоден з 5 округів (утім у 2014 чинний президент взяв 5 з 5 округів і понад 52% підтримки виборців).

«Якщо враховувати досвід кандидатів, їхні передвиборчі програми та патріотичну налаштованість волинського електорату, то можна говорити, що на Волині перевагу буде мати чинний президент Петро Порошенко», — вважає політолог.

Читайте також: До та після виборів: три нагадування кандидатам

Ольга КИРИЛЕНКО,
Ірина ГОЮК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024