стрічка

Її творчість зцілює відвідувачів санаторію «Лісова пісня»

31 Березня 2019, 09:28
29 березня Ольга Гайова відзначає гарний ювілей молодості. 898
29 березня Ольга Гайова відзначає гарний ювілей молодості.

Її любов до пісні змалку плекали не лише мама, бабуся, а й такі відомі в районі діячі культури, як Ніна Вирович, керівник ансамблю «Молодички», та Валентина Ханзерук, директорка Шацького РБК. З дитсадка, а потім зі школи прищеплювали те сильне почуття, яке творило з неї людину високого мистецтва.

Сьогодні Ольга Гайова, завідувачка відділення культури санаторію «Лісова пісня», учасниця однойменного народного ансамблю і керівник дитячого колективу «Барвінок», сама належить до тих китів, на яких тримається розвиток культури району і завдяки яким про наш озерний край знають у всіх куточках України, – пише газета «Новий погляд+».

«Як виросту, буду, як Ніна Вирович!» – таку фразу у Шацькій школі І-ІІ ст., де навчалася Ольга Василівна,  постійно повторювали однокласниці. Та і в родині, де співали бабуся, мама, тітки, творчість проявлялася у всіх життєвих іпостасях. Тому коли дівчина постала перед вибором професії і майбутньої сфери діяльності, то впевнено заявила, що це буде культура. Без труднощів вступила до Луцького училища культури і мистецтв, на відділення хорового співу. До іспиту, під час якого виконувала пісню «Хата моя, біла хата…», її готував ще один наставник – Микола Регещук, який тоді очолював відділ культури Шацького району.

На останньому курсі училища Ольга познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Василем, який здобував освіту за спеціальністю «народний спів». Після отримання дипломів і весілля пара приїхала в санаторій «Лісова пісня», де саме шукали на роботу фахівців. Головним лікарем здравниці тоді був Микола Шидловський, який зрадів молодим спеціалістам. Василь, який вмів грати на всіх народних інструментах, став культпрацівником по роботі з дорослими, Ольга – завідувачкою відділення культури.

З того часу минув уже 21 рік. Свята, концерти, дискотеки, перегляди кінофільмів, пізнавальні мандрівки, які організовує і проводить Ольга Василівна,  стали одними з «головних» процедур у санаторії.

«Культурні заходи не лише розважають відпочивальників, вони лікують! «Обов’язково сходіть на дискотеку», – радять медики нашим пацієнтам. Люди з травмами приходять на танці, ставлять в кутку милиці, а в кінці танцювального вечора просто про них забувають!» – з усмішкою і не без гордості розповідає завідувачка.

Перший тиждень Великого посту – це єдиний період, коли в санаторії не проводять дискотек. Зате, зі слів Ольги Гайової, зацікавлюють переглядами кінофільмів, у тому числі на релігійну тему, святами і концертами. Нещодавно перед відпочивальниками виступали вихованці Шацької дитячої музичної школи, часто приїжджають аматори культури з Шацького РБК та клубів району. Дуже люблять слухати відвідувачі здравниці автентичний спів народного ансамблю «Острів’яночка». Спільне виконання пісні «Волинь моя» незмінно, протягом багатьох років, або починає, або завершує кожен культурний захід на сцені.

«Хочеться вірити, що завдяки нашим старанням цю легендарну пісню, гімн нашого краю, співає вже принаймні пів-України!» – цілком серйозно каже  Ольга Василівна.

Колоритне свято організували в санаторії на Сорок святих, або по-народному Сороки, яке відзначають 22 березня. Напекли традиційних у цей день пиріжків-жайворонків, зібрали цікаві подробиці про святкування цього дня. Відпочивальники досхочу веселилися, ласували смаколиками, багато хто був щиро здивований, бо вперше почув про саме свято і його традиції.

А ще тут потужно, з розмахом на весь район, святкують Масницю та Івана Купала, День молоді, свято осені тощо. Кожному такому заходу передує ретельна багатоденна підготовка. І якщо на початку своєї кар’єри в завідувачки було понад 10 підлеглих, то зараз у відділенні культури всього два працівники: Ольга Гайова і Галина Корнелюк, керівник народного ансамблю «Лісова пісня». Обидві – творчі особистості, люди мистецтва з багаторічним досвідом і напрацьованою десятиліттями практикою організації культурних заходів. Тому жінки не лише справляються зі своїми обов’язками, а й отримують від цього велике задоволення.

Окремою сторінкою біографії Ольги Гайової є її участь у згаданому ансамблі «Лісова пісня», в складі якого почала співати відразу після того, як влаштувалася на роботу в здравницю.

Вже два роки, як Ольга Василівна сама стала керівником вокального дитячого ансамблю «Барвінок», створеного в санаторії. В колективі 14 діток – переважно з Шацька і Гаївки, батьки яких працюють у здравниці.

«З дітьми працювати водночас і легко, і непросто. Пригадую, як ми придумували назву колективу. Щоб показати своїм артистам, як виглядає барвінок, я зумисне водила їх до лісу. Тендітна блакитна квіточка тоді всім дуже сподобалася. Ми виступаємо в санаторії, на районній сцені і вже декілька разів брали участь у великих мистецьких фестивалях. Дітки почали відчувати себе справжніми артистами! Віднедавна маємо чудові сценічні костюми, які профінансували батьки. В організації виступів і поїздок нам допомагає адміністрація санаторію. Тому ростемо і вдосконалюємося!» –з гордістю за своїх підопічних розповідає моя співрозмовниця.

Зараз Ользі Василівні додалося роботи, бо в травні у здравниці стартує фестиваль-конкурс хореографічного та вокально-хорового мистецтва «Лісова пісня 2019». Величезний об’єм роботи з організації заходу, пошук учасників, спонсорів… Вже на сьогодні зголосилися до участі співаки й танцюристи з міст Луцька, Чернігова, Вінниці, Київської області, а також з Польщі і Білорусі. Завідувачка відділення мріє, щоб фестиваль став ще однією творчою родзинкою озерного краю.

«Коли ж ви відпочиваєте?» – запитую в Ольги Гайової.

«Та це ще далеко не всі мої обов’язки! Я ще працюю ведучою на весіллях і ювілеях. Інколи, через велику кількість заходів, в яких я беру участь, трапляються казуси. Скажімо, до весільних гостей можу звернутися: «Дорогі відпочивальники!» – цій творчій людині є про що згадати з насиченого життя і з чого посміятися.

Якщо ж серйозно, то найкращий відпочинок – у колі сім’ї. Ольга Василівна – мама двох чудових синів: Артема та Станіслава. У хлопців, до речі, як у мами і тата, сильні голоси і музикальні задатки, а Стасик навіть співав у колективі «Барвінок». Полюбляють усією сім’єю навідатися до бабусі і дідуся в Шацьк, провідати рідню в Головні Любомльського району, влаштувати посиденьки з друзями, кумами.

29 березня Ольга Гайова відзначає гарний ювілей молодості. Нехай усі її прийдешні роки будуть сповнені творчим зростанням, супутником у всіх починаннях буде успіх, а професійну скарбницю переповнюють перемоги і здобутки!

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024