стрічка

Чому Україна хоче і поки не може вступити у НАТО. ІНТЕРВ'Ю

26 Лютого 2019, 18:39
Членами НАТО є 29 країн 2045
Членами НАТО є 29 країн

Україна стала на крок ближче до вступу в Північноатлантичний альянс. Це стало можливим завдяки внесенню змін до Конституції України, які президент України Петро Порошенко підписав 19 лютого. Йдеться про закріплення стратегічного курсу України на ЄС і НАТО у Конституції.

НАТО – це військово-політична організація, яка працює за принципом «всі проти одного потенційного агресора». Сьогодні 29 країн є членами НАТО, які і утворюють оборонний союз. Стаття 5 Вашингтонського договору ставить зобов’язання перед країнами, що всі вони мають захищати один одного у випадку виникнення загрози щодо країн-членів.

Про особливості співпраці України та Волині з Альянсом  сьогодні і що це дасть нам у майбутньому Район.in.ua дізнавався в експертки Наталії Романюк, яка є доценткою кафедри міжнародних відносин і регіональних студій факультету міжнародних відносин Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

1
Наталія Романюк
Наталія Романюк

– Наталіє Іванівно, розкажіть, будь ласка, у чому полягає суть останніх змін до Конституції України щодо курсу нашої держави в ЄС та НАТО?

– Зовнішня політика нашої держави почала змінюватися після Революції Гідності. Нова влада, що прийшла після Майдану, почала заявляти про необхідність скасувати позаблоковий статус України і це зробили у грудні 2014 року.  Ми знову почали говорити про активний вступ України до НАТО і ЄС, оскільки, це стало актуально в контексті виникнення військового конфлікту на Сході країни. Стало очевидним, що в оточенні Росії, Україна не може сама собі гарантувати безпеку.  Петро Порошенко приклав максимум зусиль для того, щоб стратегічне рішення вступу до НАТО було задокументоване у Конституції України.

1
Петро Порошенко з головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм і Главою Уряду Володимиром Гройсманом в історичний день
Петро Порошенко з головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм і Главою Уряду Володимиром Гройсманом в історичний день

– Для чого ці зміни потрібні та як вони впливатимуть на подальшу ситуацію в Україні?

– Активізація відносин з НАТО була продиктована конфліктом на Сході України. Для нас такі зміни до Конституції будуть гарантією, що ми будемо далі рухатися в європейському напрямку, не озираючись  на Росію. Можливі зміни глави держави, парламентські вибори, але вони не зможуть вплинути на подальші відносини України з НАТО, тому що це записано в Конституції. Будь який президент, який є гарантом Конституції змушений буде це виконувати.

– Які мають бути подальші кроки України для фактичного вступу у НАТО і ЄС?

– Процедура вступу до Європейського Союзу дуже складна. До НАТО вона набагато простіша, але політично вступити до Європейського Союзу легше, адже вступ до НАТО – це безпека і тут має бути прийнято консолідація усіх зусиль і стратегічне рішення. Саме зміни до Конституції України є чітко сформованим стратегічним курсом нашої держави.

– Розкажіть, будь ласка,  що таке стандарти НАТО для Збройних сил та для чого вони створені?

– Поняття «стандарти НАТО» відрізняються від якихось критеріїв ЄС. Тому що в Європейському Союзі є таке поняття «Копенгагенські критерії» – це чіткі політичні, економічні критерії, критерії конвергенції або зближення. У НАТО є так звані політичні критерії, які пов’язані з формування демократичного суспільства і забезпеченням прав людини. Також є економічні критерії пов’язані з тим, що кожна держава має виділяти певну суму коштів на обороноздатність країни і розвивати свій військово-промисловий комплекс. А є так звані військові критерії, які безпосередньо стосуються формування Збройних Сил України

– Як НАТО співпрацює з  Волинською областю?

– У нас у Волинській області на базі кафедри міжнародних економічних відносин СНУ почалися навчання для військовослужбовців, які ближчим часом будуть звільнені в запас. Ці навчання фінансує  НАТО. Учасники опановують освітньо-професійну програму міжнародного бізнесу і після військової кар’єри зможуть займатися бізнесом. Також НАТО ставить за мету безоплатно для наших військових проводити курси вивчення англійської мови, тому що в спільних навчаннях основна проблема, це комунікація і розуміння один одного.

– Які  військові навчально-тренувальні заходи з країнами НАТО? Чи беруть участь наші волинські військовослужбовці участь у цих зборах?

– Ми сьогодні маємо спільні навчання з НАТО на Яворівському полігоні на Львівщині.  Також навчання у Чорному морі  «Сі-Бриз», де беруть участь волинські військовослужбовці. У липні 2018 року такі навчання пройшли у Яворові, а у вересні 2018 року –  Чорному морі.

Навчання у Чорному морі  «Сі-Бриз»
Навчання у Чорному морі  «Сі-Бриз»

– Які є стандарти в забезпеченні Збройних Сил України?

– Для прикладу є натівські стандарти у використанні відповідних видів озброєння в армії. Ми будемо змушені як країна-член НАТО закуповувати ту техніку, зброю, обмундирування, засоби моніторингу, які використовуються в НАТО. Але це не для всієї армії, а лише для частини.

– Що дає співпраця з НАТО, а згодом і вступ в Альянс у цивільному плані?

– Побутує міф, що НАТО це військово-політичний блок. Але НАТО приділяє чимало уваги невійськовій співпраці. Наприклад, у відносинах з Україною є проекти в альтернативній енергетиці, наукові дослідження, які НАТО фінансує. Є і вимога від НАТО до України: боротьба з корупцією.

– Як ви вважаєте чи буде Україна найближчим часом членом НАТО?

– Щодо вступу України в НАТО, у нас є дуже велика перешкода. Це війна з Росією на Сході України. Тому що серед критеріїв вступу передбачено відсутність територіальних суперечок з сусідніми державами. Тому сьогодні важко сказати.

Олександр МЕЛЬНИК

Коментарі
26 Лютого 2019, 23:11
"Ці навчання фінансує АТО": що ж то за фінансувальник такий знайшовся?))))
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024