стрічка

Перше сміттєзвалище на Горохівщині: як і навіщо будують. ДОКУМЕНТ

16 Січня 2019, 17:37
Перше сміттєзвалище на Горохівщині: як і навіщо будують 1841
Перше сміттєзвалище на Горохівщині: як і навіщо будують

На Горохівщині триває будівництво полігону твердих побутових відходів, що неабияк схвилювало місцевих жителів і ті очікують екологічного лиха. Та обласна влада запевняє, що об’єкт відповідатиме всім стандартам, а люди матимуть нові робочі місця і згодом зможуть заробляти на смітті.

Журналісти Район.Горохів з’ясовували деталі у відповідальних за будівництво заступника голови облдержадміністрації Валентина Цьося та радника голови облдержадміністрації Олександра Закузенного

В облдержадміністрації заявили, що нагнітання ситуації – лиш політичні маніпуляції, а тим часом на Горохівщині досі не існує жодного цивілізованого способу утилізації сміття.

НА ГОРОХІВЩИНІ – 50 НЕЗАКОННИХ СМІТТЄЗВАЛИЩ

Питання будівництва полігону піднімали ще з 1995 року. Лише у 2013 році проект вперше пройшов державну експертизу. У минулому році проект скоригували, тому що обласна держадміністрація долучилася до того моменту, щоб все-таки проініціювати виділення коштів з Державного фонду регіонального розвитку на будівництво полігону.

Валентин Цьось пояснює, що на території Горохівського району існує більш, як півсотні незаконних сміттєзвалищ. Лише на території Цегівської сільської ради нарахували близька десятка таких місць.

Читайте також: Сміття та безвідповідальність: Мирківська березина «потопає» в людських відходах

Холонів: жителі засмічують територію неподалік села

Що ж стосується ділянки, на якій буде полігон твердих побутових відходів, то вона – на місці колишнього виробленого кар’єру з видобутку крейди і саме сюди звозять сміття не лише місцеві люди, а практично з усього району звозять сміття.

«Будівництво полігону було вимогою громади у свій час, щоб не робити 50 незаконних сміттєзвалищ. Щоб організувати централізоване сортування, очистку води. Тим більше, це сміттєзвалище будують на тому самому місці, де зараз є незаконне», – розповів Валентин Цьось.

Заступник голови облдержадміністрації Валентин Цьось
Заступник голови облдержадміністрації Валентин Цьось

 

Цікаво, що у Цегівської сільської ради немає заключеного договору на вивезення сміття. У жителів сільради як у фізичних осіб таких договорів теж немає.

«Ні одна сільська рада як орган місцевого самоврядування не має договору на вивезення та утилізацію сміття в Горохівському районі. Куди вони його дівають – ось тут знак питання. Ніхто їх не штрафує. Найближчі до них сертифіковані сміттєзвалища – в Луцьку або Нововолинську. Тому однозначно треба, щоб воно було», – додав радник голови облдержадміністрації  Олександр Закузенний.

Чиновники запевнють, що з людьми готові підписати з ними договір, аби ті возили сміття на утилізацію в Брище. Але це буде дуже дорого з урахуванням логістики. «Тариф на утилізацію на Брищенському полігоні – 75 грн метр кубічний, а з логістикою вийде приблизно 300 грн. Уявляєте, скільки це буде з кожної особи?» – зазначив Олександр Закузенний.

Очевидно, що основна причина будівництва полігону твердих побутових відходів на території Горохівщини – відсутність цивілізованого способу утилізації сміття.

Справа - радник голови облдержадміністрації Олександр Закузенний
Справа - радник голови облдержадміністрації Олександр Закузенний

Читайте також: «Ой, чого ти почорніло, зеленеє поле» – поблизу Берестечка виросли гори сміття

ЯК І ЗА СКІЛЬКИ БУДУВАТИМУТЬ ПОЛІГОН НА ГОРОХІВЩИНІ

Горохівська міська рада, яка у свій час ініціювала будівництво полігону, розробила проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 3 га. Загальна місткість полігону – 236,14 тис. м3. Тут планують сортувати і утилізувати сміття, а також обслуговувати міста Горохів, смт Мар’янівка, с. Цегів та навколишні населені пункти.

Проект полігону відповідає європейським вимогам, тож не повинен нашкодити довкіллю. Будуватимуть гігантський смітник так: вириють котлован глибиною до семи метрів, облаштують дамбу та встановлять контруклони.

Проект будівництва полігону
Проект будівництва полігону

Проект будівництва полігону
Проект будівництва полігону

«Підземні води, за які хвилюються селяни, захистить геомембранна плівка. Її встелятимуть на дно котловану, аби фільтрат, який утворюватиметься внаслідок опадів, там осідав. Ця рідина стікатиме по жолобах у прийомний резервуар очисних споруд, де її доводитимуть до рекреаційної норми, а потім виливатимуть у будь-яку водойму. До слова, така система буде першою на Волині. Хоча згідно з державними будівельними нормами, очисні споруди повинні бути на всіх полігонах ТПВ», – розповів радник голови облдержадміністрації Олександр Закузенний.

Окрім того, у проекті передбачили будівництво бетонної огорожі по периметру полігону та посадку захисної лінії з ряду дерев.

За цінами 2018 року проект обійдеться у близько 21 млн грн. Тож облдержадміністрація підготувала та подала пакет документів до Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів з державного фонду регіонального розвитку.

Розпорядником коштів виступить Департамент регіонального розвитку Волинської ОДА.

Читайте також: Жителі району обурені станом Берестечківського парку

ПИТАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ КАТАСТРОФИ «РОЗКАЧУЮТЬ» ЧЕРЕЗ ПОЛІТИЧНІ ІНТЕРЕСИ

Закиди про те, що внаслідок будівництва полігону ТПВ може бути екологічна катастрофа – просто слова, адже геомембранна плівка, якою встелятимуть котлован, та інші складові проекту мають захистити довкілля від шкідливих впливів.

Багато питань та безпідставних звинувачень виникає через те, що раніше для втілення таких проектів не потрібні були громадські обговорення. Якщо місцеві жителі теоретично не знали про будівництво, то влада точно мала знати – депутати сільської ради виділяли землю під полігон, Цегівська сільрада у 2013 році виділяла кошти на розробку проектної документації.

Посадовці облдержадміністрації вважають, що селяни через незнання бояться нововведень, а місцеві політики користуються цим і «підливають масла у вогонь». А проект справді важливий, адже допоможе вирішити проблему утилізації сміття для цілого району.

До слова, такий самий полігон будують у Володимирі-Волинському, але там у людей не виникає сумнівів, що житимуть вони безпечно і ніякого екологічного лиха не буде. Населення міста розуміє важливість цього проекту.

За дорученням голови Волинської ОДА Олександра Савченка, найближчим часом організують громадські слухання із місцевими жителями, аби поставити всі «крапки над і». Дотепер таких обговорень не організовували. Людям покажуть аналогічні проекти і намагатимуться пояснити, що жити так, як зараз – неправильно.

Читайте також: У Цегові обговорили будівництво полігону твердих побутових відходів

ЖИТЕЛІ ГОРОХІВЩИНИ БУДУТЬ ЗАРОБЛЯТИ НА СМІТТІ

У облдержадміністрації планують, що побудований полігон твердих побутових відходів передадуть на баланс місцевої громади. В майбутньому створять бюджетоутворююче підприємство. З навколишніх територій можна буде звозити сюди сміття, за що громада отримуватиме прибуток.

«Тариф буде приблизно таким, як і в Брищі – 75 грн за метр кубічний. Окрім того, це додаткові робочі місця та надходження податку на доходи від фізичних осіб в місцевий бюджет. З часом можна буде встановити сортувальну лінію, яка також збільшить прибутки підприємства», – резюмував Олександр Закузенний.

 

ЩО КАЖЕ МІСЦЕВА ВЛАДА

Юлія Гринчук, голова Горохівської РДА:

«Я вважаю, що полігон побутових відходів у Цегові потрібний. Це ж не просто сміттєзвалище, це ще й сортування. Ми беремо офіційні листи сільських голів і бачимо, що у всьому районі є несанкціоновані смітники. І відходи йдуть у воду, у грунт, пластмаса не розкладається, це і є екологічна катастрофа. Хочеться це все облагородити і окультурити, щоб воно мало право на переробку пізніше. Це є завдання влади – зробити усе цивілізовано. Але не переломлюючи думку людей.

Людям треба доносити інформацію, людей треба чути і якщо категорично там заявляють, що це ледь не «святе місце», то треба пояснювати, де правда, а де обман. Ми, як громадяни, не навчені сортувати і переробляти сміття. Коли ми приїжджали у Цегів розмовляти, я запитувала у людей, як вони позбуваються сміття, адже воно можна сказати людину супроводжує. Відповідають: «Ми палимо».

По-перше, палити сміття незаконно, по-друге, не все сміття згорить. І те, що зараз в Інтеренеті у соцмережах з’являється інформація, скільки після свят у районі люди повикидали всього, то складається враження, що легше задихнутися в смітті, ніж зробити так, щоб усе було культурно.

Відходи не забруднюватимуть ні ґрунтів, ні водойм, що там усе буде екологічно чисто. Я для себе цю проблему поставила уже на другому тижні роботи головою РДА. Тоді я зрозуміла, що сміття у районі нема куди вивозити. І тоді у мене виникло питання до сільських і міських голів, де вони раніше утилізували відходи. Якщо вивозиться сміття, має бути договір з полігоном. А по факту, хіба у нас мало забруднені обочини доріг, ліси, сільські вулиці? Так не можна жити. До Європи тут ще далеко».

Світлана КИРИЛОВА

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024