стрічка

Чому селам вигідно об’єднуватися з містами обласного значення

03 Грудня 2018, 17:10
Чому селам вигідно об’єднуватися з містами обласного значення 1804
Чому селам вигідно об’єднуватися з містами обласного значення

Сьогодні в Україні 21 місто обласного значення закінчило процедуру приєднання до себе суміжних сільських і селищних територіальних громад. 11 ще у процесі формування. Тобто близько 50% сільських і селищних територіальних громад приєдналося до таких міст.

Експертка Асоціації міст України з розробки законодавства та управління ресурсами органів місцевого самоврядування Людмила Даменцова розповіла про це під час п’ятого Національного прес-клубу реформ «Децентралізація: результати, виклики і перспективи», що відбувався у Києві.

Даменцова зазначила, що всі довго чекали закону про приєднання громад до міст обласного значення. Зокрема Асоціація міст України очолила процес приєднання. АМУ за короткий термін провела інформаційні роз’яснення в селах та селищах і розробила посібник, в якому описали процедуру приєднання.

Прес-клуб реформ
Прес-клуб реформ

ОБ’ЄДНУВАТИСЯ – КРУТО

Розвиток спільної інфраструктури. Керівники міст обласного значення знають, що це буде складно, адже потрібно буде робити всю інфраструктуру. Та йдуть на це, щоби покращити якість надання послуг населенню.

«Багато кажуть, навіщо це місту, йому й так добре. Навіщо приєднувати території до себе. Нам відомо, що є такі сільські ради, в яких топлять ще грубки. І про більшу інфраструктуру й мови бути не може», – підкреслила Людмила Даменцова.

Збільшення фінансових ресурсів та залучення інвесторів на територію. Адже землі, які знаходяться за межами населених пунктів в наступному 2019 році передаватимуть у комунальну власність територіальних громад.

Присутні на прес-клубі
Присутні на прес-клубі

ЯКІ ПРОБЛЕМИ ВИНИКАЮТЬ ПРИ ОБ’ЄДНАННІ

Сьогодні існує проблема формування ОТГ з адміністративними центрами в містах обласного значення. За словами Людмили Даменцової, на жаль, перспективні плани формування територіальних громад створюють хаотично. Вони не покривають всіх територій областей. А 73 міста обласного значення взагалі обмежені перспективними планами. Тобто ці міста фактично не можуть завершити процедуру приєднання до себе суміжних сільських і селищних тергромад.

«На жаль, із самого початку реформи перспективні плани підлаштовували під факт створення ОТГ. У багатьох областях є ситуація, що об’єдналося два села. Тобто чисельність населення деяких громад складає до двох тисяч. То про яку спроможність можна говорити? Які повноваження цим громадам можна передати? Навіть кадровий ресурс важко знайти, аби надати якісні послуги населенню таких територіальних громад», – наголосила Людмила Даменцова.

Людмила Даменцова
Людмила Даменцова

Окрім того, є проблема втручання в процес формування таких громад місцевих бізнес та політичних еліт. Тобто довкола міст обласного значення різні політичні еліти утворюють невеличкі громади для того, аби те чи інше село і селище не увійшло до складу міста. 

«Тобто ті територіальні громади, в яких навіть спільна транспортна інфраструктура, люди зазвичай працюють у місті, діти їздять до міських шкіл, люди отримують медичні послуги у місті, не приєднані до міст обласного значення», – наголосила на проблемі експертка Асоціації міст України Даменцова.

ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ

За інформацією Людмили Даменцової, міста обласного значення не надають послуги з реєстрації актів цивільного стану. Тому, коли сільські та селищні тергромади приєднуються до міст обласного значення, то такі послуги (свідоцтво про народження, про одруження, про смерть, розлучення) можна отримати в РАЦСах.

Такі послуги можна отримати наразі у ЦНАПі або у їх територіальних підрозділах.

«Радимо містам обласного значення створювати у себе терпідрозділи ЦНАПів, які знаходитимуться на території сільських рад, що приєдналися до міста обласного значення. Тому потрібно створювати такі територіальні підрозділи, через які якісно надаватимуть послуги населенню», – підсумувала експертка Асоціації міст України з розробки законодавства та управління ресурсами органів місцевого самоврядування Людмила Даменцова.

Читайте також: На Волині 48% медзакладів уклали договір з Нацслужбою здоров’я

Анна МАНЮХІНА

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024