стрічка

Любешів і компанія: чого досягла найбільша волинська громада за перший рік. ФОТО

19 Листопада 2018, 16:45
Олег Кух і новенький навантажувач у Любешівській громаді 3982
Олег Кух і новенький навантажувач у Любешівській громаді

Одна з найбільших громад в Україні, Любешівська, розпочала свою історію у листопаді 2017 року. «ОТеГешка» включає 37 населених пунктів. Вона охоплює практично 83% адміністративної території району. Поза об’єданням залишилися Великоглушанська, Дольська, Люб'язівська, Малоглушанська та Щитинська сільські ради.

Волинське регіональне відділення Асоціації міст України в рамках проекту «Пульс» організувало прес-тур, щоб ознайомити медійників як живе молода громада після об’єднання та чим вона унікальна.

Керівник ОТГ Олег Кух розповів, що в громаді живуть дуже щирі, відповідальні та працьовиті поліські люди.

«Основою нашої економіки є сільське господарство. Активно розвивається торгівля, стають на ноги підприємства, досить успішно працює лісопереробка, адже площа лісів сягає 23 тисячі гектарів, діє шість лісництв, два лісгоспи», – перераховує Олег Кух.

Очільник громади
Очільник громади

Любешів
Любешів

Директор ДП «Любешівагроліс» Віктор Симонович додав, що в громаді за рік приблизно заготовляють 35-40 тисяч метрів кубічних деревини. Майже половина з них йде на переробку.

«Виготовляємо різного роду пиломатеріали, заготовки для європіддонів. Постачаємо їх в Німеччину, Ізраїль, Польщу. З недеревної продукції виготовляємо березовий сік, гриби. Також переробляємо ягоди. Частина соку йде на дитяче харчування, частину продавали у Польщу», – поділився Віктор Симонович.

Богдан Самойленко - виконавчий директор РВ «Асоціації міст України»
Богдан Самойленко - виконавчий директор РВ «Асоціації міст України»

На сьогодні, за словами Олега Куха, всі члени виконкому та депутати відчули, як це самостійно брати участь в управлінні.

«Не райдержадміністрація визначає спрямування коштів, а безпосередньо селищна рада. У селищній раді представлені всі населені пункти громади. Ми чуємо і бачимо абсолютно всі проблеми, які є в нашій ОТГ»,  – зауважив керівник Любешівської ОТГ.

За словами Олега Куха, Любешівська громада є абсолютно спроможною і має намір управляти всіма сферами: соцсферою, медициною, культурою, освітою, спортом  тощо.

Громада має нову модель управління, яка складається з декількох юридичних осіб: фінансове управління, управління гуманітарної політики, управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства.

Сьогодні у громаді активно працюють над стратегією розвитку, без якої керівник ОТГ навіть не уявляє, як рухатися далі. Отож, Олег Кух разом із очільниками окремих юридичних осіб розповіли, як функціонує кожне з управлінь.

Сільська рада Любешівської громади
Сільська рада Любешівської громади

ІНФРАСТРУКТУРА: КОМУНАЛЬНА ТЕХНІКА, ЦЕНТР БЕЗПЕКИ І ПЕРШЕ ОСББ

У перший рік свого життя громада отримала 12,6 мільйона  інфраструктурної субвенції. Це чималі гроші, які в «ОТеГешці» спрямували в комунальну техніку, що працюватиме на громаду.

«У нас вже є автогрейдер, самоскид. Техніку цю закупили для ремонту доріг, і їхнього обслуговування. Прибув уже й фронтальний навантажувач. На черзі ще автовишка, невеличкі трактори, великий сміттєвоз із відвалом для очищення снігу. Практично по всіх позиціях відбулися тендери, і тепер нам постачають техніку», – поділився з журналістами Олег Кух.

У Любешівській ОТГ створили нову установу – Центр безпеки. Поки що у функціоналі центру – налагодження  і робота місцевої пожежної охорони. Її вже почали фінансувати в громаді.

За час функціонування громади майже на всіх сільських дорогах провели грейдерування, навіть тих, де кілька років не ремонтували взагалі. На початку створення громади майже не було проектно-кошторисної документації на ремонт доріг. На документацію витратили немалі кошти.

Техінка для обслуговування громади
Техінка для обслуговування громади

У Любешівській ОТГ в 31 населеному пункті є вуличне освітлення. Найближчим часом проведуть освітлення й в інших селах громади. Окрім того, громаду розбудовують: планують збудувати дитсадок та амбулаторії

Проте, за словами голови, у громаді важко переконати жителів створювати ОСББ, адже вони переконані, що хтось зобов’язаний за чийсь рахунок утримувати чужі будинки, тобто: «моє всередині, а все, що ззовні – це чиєсь».

«Власники багатоквартирних будинків повинні самі думати про їх утримання, адже житлові будинки господарі утримують самостійно. Та прорив таки є, адже маємо перше ОСББ. В подальшому переконаємо інших, що так має бути правильно», – зауважив Олег Кух.

Техінка для обслуговування громади
Техінка для обслуговування громади

МЕДИЦИНА: ПЕРШОПРОХІДЦІ В РЕФОРМІ

У громаді на сьогодні діє 45 лікувальних закладів, шість із них – амбулаторії, решта – ФАПи.

Любешівський комунальний заклад «Центр первинної медико-санітарної допомоги» за час існування ОТГ став некомерційним підприємством. 12 липня 2018 року ЦПМСД зареєстрований як юридична особа. За такий короткий час функціонування громади, первинка отримала всі необхідні ліценції і з першого жовтня некомерційне підприємство працює з Національною службою здоров’я України.

«Оскільки в Україні триває реформа, то ми в перших рядах вступили до реалізації цих змін. Ми були другими в області, старалися скоріше реорганізуватися. І вже в другу хвилю ми підписали договір з Нацслужбою здоров’я», – пояснила головна лікарка Центру Наталія Ланевич.

В районі дуже добра ситуація з підписанням декларацій із сімейними лікарями: уклали майже 32 тисячі декларацій – це 88% жителів.

«І це дало змогу вже з 1 жовтня отримати кошти від Національної служби здоров’я України, і тому в жовтні працівники отримали підвищену заробітну плату», – зауважила Наталія Ланевич.

Однак проблемою є те, що в громаді немає окремого приміщення для Центру. Над цим у майбутньому працюватимуть у громаді.

Любешів
Любешів

ОСВІТА: НА ШЛЯХУ ДО ПОВНОЇ АВТОНОМІЇ

За словами керівника громади Олега Куха, до Любешівської селищної ради з району перейшло 23 школи та 21 дитсадок. Сьогодні в громаді шістьом школам та двом дитсадкам надали автономність, які самостійно розпоряджаються коштами.

За словами заступника начальника управління гуманітарної політики, начальника відділу освіти Василя Куха, в громаді до початку навчального року були готові ще в серпні.

«Ми маємо нормальні запаси палива, аби перебути  зимовий період. Жодних вакансій у нас немає, всі зайняті. У нас є шість шкільних автобусів, які стовідсотково довозять дітей і педпрацівників, які проживають за межею пішої доступності, до навчальних закладів», – пояснив Василь Кух.

Якщо говорити про мережу любешівських закладів, то на думку Василя Куха, вона є однією з найбільш оптимальних на території області.

«Ми маємо лише один малокомплектний навчальний заклад, у якому навчається 39 учнів», – зазначив заступник начальника управління гуманітарної політики.

Олег Кух
Олег Кух

А в позашкільний час учні можуть відвідувати музичну школу та будинок дитячо-юнацької творчості. Окрім того, в ОТГ за кошти держбюджету та місцевого бюджету 1 листопада відкрили інклюзивно-ресурсний центр, в якому працюють професійні люди, адже це було дуже необхідно.

«Так ми працюємо, розвиваємося, бачимо перспективи. Іншого шляху розвитку, окрім того, аби надавати органам місцевого самоврядування самостійно розпоряджатися бюджетом і вирішувати свої питання, в нашій країні немає», – додав на завершення Олег Кух.

Анна МАНЮХІНА

Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024