стрічка

Екологічні стежки Волині терном не заростають

13 Листопада 2018, 14:05
Дві екостежки тут створили у 2016 році 6631
Дві екостежки тут створили у 2016 році

У лісах Гаразджі завжди людно: чисте повітря, незвичайні дерева, доглянуті доріжки, бесідки і гойдалки приваблюють відвідувачів зі всієї області.

Дві екологічні стежки у цій місцевості працівники державного підприємства «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр» створили у 2016 році. Протяжність першої  еко-доріжки – півтора, а другої  – шість з половиною кілометрів. І віртуальна прогулянка ними – нова «Історія довкола лісу» від Район.in.ua.

Читайте також попередню історію у межах цього спецпроекту: Кривий ліс під Колками: чому покручені сосни і що вони лікують

Основна мета таких маршрутів – екологічна освіта. Вздовж стежок встановлені стенди з інформацією про рослини, гриби, лісову безпеку. Такі прогулянки є не тільки приємними, а й пізнавальними.  Сюди на екскурсії привозять школярів, щоб ознайомити з лісовим господарством. Часто гуляють батьки з малими дітлахами: для них поруч з доріжками встановлені гойдалки, пісочниці та гірки. У лісі збудували великі бесідки, є місця для багать, мангали.

Вздовж стежки стоять інформаційні стенди
Вздовж стежки стоять інформаційні стенди

Прогулянка шестикілометровою екостежкою  займає приблизно дві години. Щоб люди могли перепочити, через кожні 800 метрів встановлені звичайні дерев’яні лавки.  Скрізь є урни для сміття – працівники лісу закликають відвідувачів підтримувати територію у чистоті.

Головний лісничий ДП «Волинський лісовий селекційний насіннєвий центр»  –  Олег Малиш – проводить екскурсію та  розповідає про особливості екологічних маршрутів у Гаразджі. Тут росте рідкісна береза чорна, на одній із зупинок є ціла ділянка сторічних дубів, багато сосон, ліщини та грабів. Всі породи дерев вказані на стендах, тому кожен може дізнатись більше про лісові культури самостійно, без допомоги кваліфікованих осіб. Навколо дуже багато барвінку, часто люди спеціально приїжджають за цією рослиною.

Олег Малиш
Олег Малиш

Однією зі зупинок довшої екодоріжки є молоде насадження лісових культур, а саме: модрин європейських.

Чи не найцікавішим пунктом прогулянки є селекційно-насіннєвий розсадник, який займає понад 18 гектарів.  Тут вирощують основні лісоутворюючі дерева: сосну звичайну, дуб звичайний і червоний,  модрину європейську. Також займаються розведенням декоративних культур, які призначені для озеленення фасадів. За словами Олега Івановича, у розсаднику є 15 видів туй, багато хвойних та чагарникових насаджень. Порозглядати та придбати культури можуть всі охочі. У розсаднику працює дизайнер, який залюбки підкаже, що і як саджати.

У розсаднику
У розсаднику


Великою перевагою лісу у Гаразджі є те, що тут неможливо заблукати: зі всіх сторін його оточують населені  пункти, села чи дачні масиви. Самі екологічні стежки позначені білими стовпцями, що також підвищує безпеку і зручність прогулянок. Крім того, це дуже близько до Луцька, всього чверть години займе дорога до екомаршрутів  з міста.

Навіть кіт тут, а ви ще вдома?
Навіть кіт тут, а ви ще вдома?

Ліс у Гаразджі відомий серед волинян. Тут щодня можна зустріти грибників, велосипедистів чи пішоходів. Особливо людно і весело на стежках у вихідні. Тож не баріться, беріть друзів чи сім’ю і приїжджайте на екологічні стежки: відпочити, подихати чистим повітрям та дізнатись  цікаві факти про наші ліси.






 

Іванна МАСЯК

Фото Олесі САЄНКО

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024