стрічка

Американці прооперували юну волинянку, яка 14 років лікується від опіків. ФОТО

24 Жовтня 2018, 14:50
Оля з мамою Валентиною 7088
Оля з мамою Валентиною

Вісім років поспіль до Львова приїжджають лікарі зі США, аби безплатно оперувати дітей з наслідками важких опіків. Цього року, вже вдруге, стати однією з пацієнток американських фахівців пощастило Олі Клімчук з села Боровне Камінь-Каширського району.

Історію дівчинки розповіла Район.in.ua її мама, пані Валентина.

«БІДА СТАЛАСЯ В ОДНУ МИТЬ»

Оля обпеклася окропом, коли їй було лише 11 місяців. Донька вже починала ходити. Я гріла воду, щоб її помити. Оля попросила пити і я поставила чайник на стіл, повернулася за чашкою, щоб зробити дитині чаю.  Біда сталася в одну мить. Напевно, вона потягнула за шнур електрочайника і перекинула його на себе. Зараз Олі майже 15, але вона продовжує лікуватися. Рубці, які залишилися після глибоких опіків 25% тіла, потребують постійних оперативних втручань.

Оля Клімчук
Оля Клімчук

Оля в тяжкому стані потрапила до опікового відділення Луцької міської клінічної лікарні (зараз – обласний опіковий центр – авт.), лікарі навіть не були впевнені, що вдасться врятувати її життя. Найбільше був обпечений тулуб – груди та живіт, а також права рука. Після травми дівчинка перестала ходити. Пересадку шкіри та пластичну операцію у Луцьку робили одразу після основного лікування. Завдяки цьому втручанню на третій день Оля піднялася на ніжки.

На жаль, історія на цьому не закінчилася, адже сформувалися рубці. У 2016-му році в опіковому центрі Луцької міської клінічної лікарні Олю знову прооперували. Ставили 5 еспандерів, щоб розтягнути шкіру. Через рубці на грудній клітці було порушене дихання, почав викривлятися хребет, тож шкіру розправили, поставивши лоскути, але вони довго не приживалися. У лікарні дівчинка провела два місяці. Американські лікарі торік підтягнули лоскути та прооперували праву руку, а цього разу операцію робили лазером.   

Оля Клімчук з мамою Валентиною в клініці Medicover
Оля Клімчук з мамою Валентиною в клініці Medicover

 

АМЕРИКАНСЬКІ ЛІКАРІ – ДУЖЕ ПОЗИТИВНІ

Шкода, що про місію американських лікарів ми дізналися так пізно, адже вже вісім років вони приїжджають до Львова. Мені розповіла про таку можливість мама із сусіднього села, з якою разом лікувалися в опіковому центрі. Торік ми вперше звернулися до Мирослави Децик (координаторки проекту – авт.), приїхали на огляд і Олю вперше прооперували. Загоїлося усе дуже швидко. Цього року нам пощастило знову – 21 вересня дочці вдруге зробили операцію. Зараз все вже загоїлося, стан Олі поліпшився.

Наші враження від спілкування з американськими лікарями важко описати словами – вони неймовірно позитивні! Цього року не було навіть жодного хвилювання перед операцією, ми не сумнівалися, що все буде успішно. Не знаю, чи це новітні технології, чи такі лікарі від Бога, але і наркоз Оля перенесла легко, і усе дуже швидко загоїлося. Дуже вдячна цим надзвичайним людям, що приїжджають в Україну! Оскільки ми вже включені в цей проект, то наступного року також поїдемо на огляд.

Оля і її лікарі - Девід Браун та Рейчел Хупер з університету Мічігану
Оля і її лікарі - Девід Браун та Рейчел Хупер з університету Мічігану

Рейчел Хупер
Рейчел Хупер

120 КОНСУЛЬТАЦІЙ ТА 64 ОПЕРАЦІЇ ЗА ТИЖДЕНЬ

Цього року лікарі, які приїхали з Бостона і Мічигану, прооперували 64 пацієнтів: 63 дітей і одного дорослого. На огляд до Львова приїхало 120 дітей з усієї України. Для лікування контрактур та рубців американські лікарі вперше в Україні використали суперсучасний лазер «AcuPulse CO2 (Lumenis)». Це обладнання придбали і встановили на базі львівської клініки Medicover. 

Перший день цьогорічного проекту, огляд пацієнтів
Перший день цьогорічного проекту, огляд пацієнтів

У  операційній
У операційній

Очолює місію лікар Гарвардської медичної школи Геннадій Фузайлов.

«Обираємо дітей, які мають грубі рубці, і, як наслідок, контрактури, тобто обмеження рухів після глибоких опіків. Тих, кому можемо допомогти в Україні, оперуємо. Якщо ж дитині потрібне більш серйозне лікування, забираємо до Шрайнерс госпіталю у Бостоні (Shrainers Hospitals for Children - Boston)», – розповів керівник проекту «Лікарі об’єднуються заради допомоги дітям», лікар Гарвардської медичної школи Геннадій Фузайлов.

Геннадій Фузайлов з пацієнткою
Геннадій Фузайлов з пацієнткою

До слова, першою українською пацієнткою Геннадія Фузайлова у США стала Настя Овчар. Її історію у 2005-му дізналася вся Україна: дівчинка винесла з пожежі молодшу сестричку, але сама отримала опіки 80% тіла. Настю транспортували до США і вона досі лікується, хоча їй вже 19. Загалом за 13 років у Бостоні врятували понад 60 дітей, які внаслідок важких опіків, шансів на життя в Україні не мали.

Геннадій Фузайлов і Настя Овчар
Геннадій Фузайлов і Настя Овчар

ДІТЯМ ПОТРІБНА ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА

«На жаль, в Україні немає належної підтримки дітей після важких опіків. Адже лікування та реабілітація для них триватиме не один рік: дитина росте, а рубці – ні. Тому їм постійно потрібні пластичні операції, аби уникнути інвалідизації. Потрібна дітям і психологічна допомога. Цей аспект реабілітації в Україні також поки ігнорують», – констатує Геннадій Фузайлов.

За його словами, навіть чашка чаю на краю столу може накоїти біди на все життя дитини.

«Не менш важливою є і профілактична робота. Адже батьки, здебільшого, навіть не уявляють, якої біди може накоїти чашка чаю чи кави, залишена на краю столу, або ж сірники, необачно залишені в доступному для малечі місці. Одна чашка гарячої рідини може обпекти до 30% тіла дитини і даватися взнаки все життя! Опік – надзвичайно важка травма для дітей, адже поверхня тіла в них менша, а шкіра – більш чутлива, ніж у дорослих, отож і опікова травма в малюків протікає важче», – каже Геннадій Фузайлов.

 

ПРОЕКТ «ПРОТИ ОПІКІВ»

Згідно з інформацією Міністерства охорони здоров’я України, щороку приблизно 12 тисяч дітей в Україні отримують опіки різних ступенів важкості. Лише на Волині, за інформацією завідувача обласного опікового центру Романа Трача, кожного року обпікається 300-400 дітей. Переважно діти травмуються у побуті. Якби батьки усвідомлювали небезпеку та знали про наслідки опіків, і, відповідно, були обачніші, більшості опікових травм можна було б запобігти.

У 2016-му році професор Гарвардської медичної школи Геннадій Фузайлов ініціював у Львові проект «Проти опіків». Його мета – через інформаційну кампанію знизити дитячий опіковий травматизм. На початку 2018-го року цей проект підтримало й українське МОЗ на рівні держави.

За допомогою до американських лікарів можна звертатись на початку 2019-го року.

«У 2018-му році було подано близько тисячі заявок», – розповіла координаторка проектів «Лікарі об’єднуються заради допомоги дітям» та «Проти опіків», головна лікарка клініки Medicover у Львові Мирослава Децик.

Усі їх розглянули і за кожною надали консультацію. Інформацію для наступного візиту американських фахівців пані Мирослава розпочне збирати у січні 2019-го.  Контакти для звернень для тих, кому потрібна допомога – на фб-сторінці проекту «Проти опіків» та сайті проекту www.burnprevention.ukraine.com.     

Банер проекту «Лікарі об'єднуються заради допомоги дітям»
Банер проекту «Лікарі об'єднуються заради допомоги дітям»

 

До слова, більшість опіків діти отримують у віці до п'яти років і це – опіки гарячими рідинами. Аби не потрапити в сумну статистику та вберегти своїх малюків, потрібно лише дотримуватись простих правил безпеки:

  • Не залишайте гарячі рідини в доступних для дітей місцях: наприклад, чашки з чаєм та кавою, чайники – на краю столу, каструлі з окропом – на підлозі. Поки діти маленькі, обійдіться без скатертин: діти можуть потягнути за них і перекинути на себе посуд;
  • Не пийте і не їжте гарячого, тримаючи дитину на руках;
  • Готуйте їжу на дальніх конфорках, відвертаючи ручки сковорідок та каструль від краю плити. Використовуйте захисну решітку;
  • Приберіть шнури від електроприладів, стежте, щоб вони не звисали;
  • Не залишайте крани відкритими на гарячу воду;
  • Перевіряйте температуру води у ванній, перш ніж занурити дитину;
  • Годуючи малюка, перевіряйте температуру їжі: вона може бути холодною зовні, але гарячою – в середині.

Якщо дитина обпеклась, важливо правильно надати першу допомогу:

  • охолоджуйте місце опіку під прохолодною (не крижаною!) проточною водою щонайменше 15-20 хвилин;
  • якщо опік під одягом – не зривайте його, а лийте воду на нього;
  • не застосовуйте ніяких мазей чи кремів, ні в якому разі не мажте уражене місце олією;
  • накрийте місце опіку стерильною пов’язкою;
  • обов’язково зверніться за медичною допомогою.

Оберігайте дітей від опіків
Оберігайте дітей від опіків

Як запобігти опікам
Як запобігти опікам

 

Лариса АНДРІЙЧУК

Передрук без згоди редакції заборонений

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024