стрічка

Кулінарними шляхами Підкарпаття: смачні сири в будинку, де є коти. TRAVELБЛОГ

14 Вересня 2018, 12:00
Кулінарними шляхами Підкарпаття: смачні сири в будинку, де є коти 7282
Кулінарними шляхами Підкарпаття: смачні сири в будинку, де є коти

Подорожуючи можна відкривати для себе не лише гарну архітектуру, зелений туризм, а й кулінарні смаки. Найкраще вживу відчути смак традиційних страв сусідньої країни. Прочитані знання в книгах варто випробовувати на практиці.

У рамках проекту «Кулінарна журналістика» (Dziennikarstwo kulinarne) вдалося відвідати село Ольшаніца, де живе Нікос Малонопулос. За походженням він є греком, хоча народився і живе в Польщі. Нікос виробляє високоякісні сири у Підкарпатському воєводстві.  


 

Читайте також: Як польське Підкарпаття перетворили на Країну смаку і на цьому заробили всі. ФОТО. ВІДЕО

Група молодих людей з Польщі та України, які цікавляться журналістикою та фудблогерством,  побували в будинку сировара. Поїздка відбулася в рамках реалізації проекту «Кулінарна журналістка» від Польсько-української Ради обміну молоді» та ГО «Клуб екологічного туризму».



 

Дім Нікоса нагадує «сирне королівство» біля лісу. На його кухні є чимало різновидів сирів, що здалеку нагадують круглу форму хліба. У домі також зберігається у банках порізаний сир кубиками.

Нікос каже, що найсмачнішим сир буде тоді, коли їсти в хорошій компанії. Моцарелу можна їсти просто з хлібом, із зеленню та помідорами.  Він додав, що такий сир може зберігатися кілька днів.

Нікос почав займатися сироварінням, бо хотів робити смачний і якісний сир, якого раніше  не можна було купити в селі.

Гуцульський копчений сир, який виготовляє Нікос, смакує по-домашньому і вишукано водночас. Копчений сир солоний. Тому, якщо готуєте  страву із додаванням цього сиру, можна обійтися без солі. Такий копчений сир може зберігатися кілька років.


 

Нікос виготовляє різні види сирів: з козячого, коров’ячого, овечого молока, яке дають його тварини.

У  нього є 30 корів, 20 овець та 30 кіз. На пасовищі тварин  охороняє  голландська біла вівчарка, якій вже 15 років. Корів на господарстві у Нікоса доять з допомогою спеціального  обладнання, а кіз та овець вручну.


 

Більше про бізнес Ніколаса Манолопуса читайте: «Задуп’є заставило»: історія польського грека, який варить сири 40 років

Коти теж допомагають по господарству хазяїну. На подвір’ї Нікоса нас зустріло двоє грайливих  кошенят. Як виявилось, котів у нього котів аж 16.  Коти бігають по всій території й ловлять мишей, які можуть приходити з поля. Тому завдяки котам гризунів ви не побачите, бо їх на подвір’ї та в домі просто немає.


Нікос розповідає, що люди в Польщі його вже знають. Нікос зазначив, що найкраща реклама, коли його хтось комусь порадив. Також у нього є сторінка  власної продукції у Facebook із назвою «Nikosowe Sery Czar PGR-u».

Нікос запропонував учасникам групи разом з ним приготувати запечені  баклажани з сиром, а також пиріг із зеленню. Ми одразу ж погодились.

Цікаво, що страви він робить «на око». Тобто сам приблизно визначає скільки потрібно продуктів для приготування страв. 

Баклажани з грецьким йогуртом

Спочатку треба нарізати смужками баклажани,  розігріти пательню і покласти скибочками баклажани на сковорідку. Солити баклажани не треба, бо начинка з сиром буде солоною завдяки сиру.

До смажених баклажанів потрібно приготувати начинку. Для цього треба потерти свіжий сир моцарела на тертці та огірки, додати часник за смаком, грецький йогурт . Це все перемішати. Далі начинку викласти на баклажани й загорнути «рулетиком».



Баклажани запечені з сиром

Для приготування цієї страви потрібно на деко полити ріпакову олію,  викласти порізані баклажани, полити зверху баклажани оливкою олією й поставити їх пекти в духовку на кілька хвилин. Коли баклажани запечуться, треба їх зверху посипати натертим сиром, додати тушкованих в сковорідці несолених помідорів, посипати свіжою зеленню за смаком.




 

Читайте також: Шляхетські «оливки»: як поляки перетворили забутий кизил на дорогий фуд-сувенір

Пиріг з гичкою 

Ніколи б не подумала, що коли-небудь мені доведеться їсти гичку. Але не просто гичку з буряків, а пиріг з такою начинкою. Коли я приїжджала до своїх дідуся й бабусі в гості в село в дитинстві, то їм допомагала по господарству. Маю досвід збирання гички на городі для свиней. А в Польщі скуштувала вперше пиріг з листям буряка. Але знаєте, що? Гичка з сиром і цибулею порей  у тісті – це справді смачно і мені сподобалося. Щоправда, готувати це було незвично.

Отже, для приготування смачного й соковитого пирога  треба в супермаркеті купити французьке тісто. Можна приготувати також й в себе удома. Далі потрібно замісити борошно з маслом і покласти в холодильник. Найкраще, щоб тісто було в холодильнику з вечора до ранку.





 

Тісто викласти на деко, попередньо змащене олією оливковою. Далі на тісто треба  покласти начинку в тісто. У начинку пирога входить порізана цибуля порей, гичка (листя буряків), копчений сир гуцульський, сир моцарела. Солити начинку теж не потрібно, адже сир солоний на смак.  Пиріг запікати в духовці при температурі 200 градусів.


 

Всім смачного! Діліться враженнями, коли приготуєте ці страви.

 

Мая ГОЛУБ

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024