стрічка

Декларації з сімейними лікарями вже уклали 70 тисяч лучан

28 Червня 2018, 20:00
Декларації з сімейними лікарями вже уклали 70 тисяч лучан 1309
Декларації з сімейними лікарями вже уклали 70 тисяч лучан

У Луцьку 70 тисяч містян вже уклали декларації з сімейними лікарями. Це – близько 33%, коли загалом в Україні середній показник – 25%.

Про це розповів начальник управління охорони здоров'я Луцької міської ради Микола Якимчук.

Очікують, що до кінця року і завершення підписної кампанії декларації укладе половина українців, адже кампанія – добровільна, тож є як і прихильники, так і противники реформи.

1 липня завершується перший етап кампанії з укладання декларацій. Медики заспокоюють: без медичної допомоги ніхто не залишиться. Укласти декларації можна до нового року. Наразі для усіх лучан – і тих, хто вже обрав лікаря, і для тих, хто ще не визначився, змін не буде.

Насамперед тому, що на попередньому рівні залишається фінансування медичних установ, що не набули статусу неприбуткових комунальних підприємств та не підписали угод із Національною службою здоров'я. До таких належать усі без винятку Центри первинної медико-санітарної допомоги Луцька. Збільшення фінансування і перехід на принцип «гроші йдуть за пацієнтом» можливий лише за цих умов.

Микола Якимчук
Микола Якимчук

Зараз луцькі медустанови первинного рівня фінансуються за медичною субвенцією із розрахунку 240 грн на пацієнта. Усі вони перебувають на стадії трансформації із комунальних закладів у неприбуткові комунальні підприємства. Рішення про це прийняли на квітневій сесії Луцької міської ради.

У липні депутати міськради мають затвердити їх статути. Наступним етапом стане ліцензування закладів і лише потім – підписання договорів із Національною службою здоров'я України.

Читайте також: Сім міфів про вибір лікаря

Цього року лікування одного пацієнта на первинному рівні для тих закладів, які вже стали неприбутковими підприємствами, становить 370 грн. Лікування дітей перших місяців життя оцінюють в чотири рази дорожче. Удвічі – обслуговування пацієнтів, старших 60 років, також коефіцієнт віку застосовуватимуть для фінансування лікування усіх літніх людей. 

Понад 13 тисяч – таку кількість декларацій від Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги (відомого також як поліклініка на проспекті Волі) зареєстрували в електронній системі E-Health. Загалом, територіально медзаклад обслуговує 52 тисячі осіб. Найбільша кількість декларацій на рахунку лікарів загальної практики – сімейної медицини Зої Дмитрук та Володимира Сороки –  близько тисячі у кожного.

Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги
Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги

«Більшість пацієнтів проживають на дільниці, яку я обслуговую, і загалом я прихильник територіального принципу та принципу пішої доступності медичної допомоги першого рівня. Проте маю і пацієнтів з інших дільниць, адже якщо людина довіряє тобі і довіряє найцінніше – здоров'я, нехтувати цим не можна.

Мої пацієнти – переважно люди старшого віку, адже вони значно частіше звертаються до поліклініки. Також вважаю, що необхідно підтримувати молодих лікарів. Якщо люди приходять до мене з інших дільниць, на яких працюють молоді фахівці, завжди переконую познайомитись ближче, поспілкуватись, довіряти і підтримувати їх, адже саме вони – майбутнє нашої медицини», – розповідає Зоя Дмитрук.

Зоя Дмитрук
Зоя Дмитрук

 

«Більшість моїх пацієнтів також з дільниці, але звертаються і за рекомендаціями знайомих, коли чергую або ж на викликах за невідкладною допомогою. Вважаю, що зміни на первинній ланці позитивні, адже з'являється конкуренція. Для пацієнтів нема територіального принципу, є вільний вибір і можливість змінити лікаря. Це спонукає якнайкраще працювати», – каже Володимир Сорока.

До слова, щоб підписати декларацію в Луцькому центрі первинної санітарної допомоги, не обовязково очікувати прийому лікаря. Якщо відвідувач вже визначився, з ким хоче співпрацювати, це допоможе зробити реєстратор – для них обладнанні спеціальні робочі місця. 

Реєстратура в лікарні на Волі
Реєстратура в лікарні на Волі

 

«Зміни в системі надання первинної медичної допомоги – суттєві, в тому числі й фінансові. Якщо до цього моменту фінансування йшло на кількість статистичного населення за територіальним принципом і вираховувалося 240 грн на одну особу, то з 2018-го року капітаційна ставка значно зросла і є можливість отримувати значно більше фінансування. Це означає, що, нарешті, лікарі зможуть отримувати гідну зарплату – якщо підпишуть необхідну кількість декларацій», – каже головний лікар центру Ігор Гнетньов.

Ігор Гнетньов
Ігор Гнетньов

Нагадаємо, що кожен лікар загальної практики – сімейної медицини має укласти 1800 декларацій із пацієнтами, терапевт – 2 тисячі, а педіатр – 900.

Щоб підписати декларацію в Луцькому центрі первинної санітарної допомоги, не обовязково очікувати прийому лікаря
Щоб підписати декларацію в Луцькому центрі первинної санітарної допомоги, не обовязково очікувати прийому лікаря

Читайте також: Лучан закликають підписувати декларації з сімейними лікарями

Лариса АНДРІЙЧУК

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

 

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024