стрічка

У Горохові депутатам радили обмотатися прапорами і проголосувати за «довічний» контракт лікарці-пенсіонерці. РЕПОРТАЖ

06 Червня 2018, 15:30
956

Чергова 22 друга сесія Горохівської районної ради не минула без політичних звинувачень. Обранці громади сварились за «червоно-чорний прапор» і не могли дійти згоди щодо реорганізації Горохівського районного центру первинної медико-санітарної допомоги.

Те, що сесія 5 червня має бути скандальною говорила присутність депутата від обласної ради Вячеслава Рубльова. «Укропівець» Рубльов давно поклав око на депутатський округ Сергія Мартиняка, то ж не гає можливості проявити активність на сесіях райради. Цього разу його візит був викликаний голосуванням за рерганізацію медичного закладу, який очолює прихильниця «Укропу» Галина Майко.

Сама героїня сесії прийшла до зали в поганому гуморі:

«Будуть терзати мою душу. Не вгодила комусь…», – жалілася оточуючим Галина Федорівна.

Після урочистого виконання гімну депутати взялися голосувати за надання допомоги хворим та молозабезпечиним мешканцям району. Обранці громади погодились допомогти хворим на рак, цироз печінки, профінансувати операцію на серці.

Під час голосування стався кумедний випадок. Дорожники звернулись до голови районної ради Тараса Щерблюка з проханням прибрати депутатські автомобілі перед адмінбудівлею, адже вони не могли трактором прибрати купу щебеню – робота стала. Одна з автівок, як виявилось належить «свободівцю» Володимиру Корнійчуку. Обранець громади був змушений покинути сесійну залу і відігнати свого «залізного коня».

Після оголошення звернень депутати вирішили змінити порядок денний і спочатку розглянути питання про затвердження передавального акту та статуту Горохівського районного центру первинної медико-санітарної допомоги. Головна лікарка Галина Майко попросила депутатів підтримати це рішення, адже фактично міняється тільки назва установи. Затримка реорганізації може викликати затримку заробітної плати для медиків.

Втім, це питання викликало заперечення у всіх депутатських фракцій, крім «Укропу». В пукті 5 депутатського рішення пропонувалось автоматично призначити Майко на посаду головного лікаря на строк у 5 років. На думку депутатів та голови юридичного управління виникає колізія, коли одночасно будуть діяти два контракти. До того ж контракт треба заключати на умовах конкурсу а не приймати пакетом разом з реорганізацією установи. То ж депутати запропонували виключити пункт 5 з проекту рішення і розглянути питання про заключення нового контракту з Майко на наступній, черговій сесії.

На підтримку лікарки слово взяв В'ячеслав Рубльов. Він пропонує призначити Галину Майко на посаду т.в.о. головного лікаря і прописати цей момент в проекті рішення.

«Ми підтримуємо голову облради Ігоря Петровича Палицю, який сказав, що старша людина має йти додому і нянчити онуків. Хай на посаду приходить нова, молода людина!», – підколов «укропівця» голова райради Щерблюк.

В'ячеслав Рубльов приїхав у Горохів підтримати однопартійку
В'ячеслав Рубльов приїхав у Горохів підтримати однопартійку

 

«Як радник Ігоря Палиці скажу, що він дійсно так говорив, але в розрізі санаторію «Пролісок»», – пояснює свою позицію Вячеслав Рубльов.

Депутат-«укропівець» запропонував лишити Майко при посаді допоки вона не виховає за рік-два собі наступника.

«Ми хочемо Галину Федорівну назавжди», – кричать з останніх місць в сесійній залі медики з групи підтримки Майко, але ця пропозиція потонула в вибухах сміху депутатів.

«Навічно, пожиттєво», – крізь сміх коментували неочікувану пропозицію депутати.

Депутати спробували пояснити медикам, що пункт про призначення Майко без конкурсу суперечить їхньому ж статуту, але безрезультатно. Працівники медустанови сприймали всі заперечення депутатів, як балаканину.


 

Депутати взялися голосувати за рішення, але знову не вгодили Рубльову. Гість з обласного центру зажадав аби по цьому питанню голосували поіменно. На зауваження депутатів що процедура допускає і підняття рук гість кинув зневажливо;

«Ну ви, канєшно, тут демократи!!!»

Після винесення на голосування депутати, в тому числі фракція «Свободи», не проголосували за це рішення і голова райради Щерблюк повідомив усіх що з цього питання незабаром відбудеться позачергова сесія райради.

«Ви подивіться яке політизоване питання? Прийшов депутат облради, пригнали людей, камери, журналістів, все бурлить!!! А як депутати не проголосували, то всі повтікали», – емоційно зауважив депутат Петро Гордіюк з «Батьківщини» очевидно натякаючи на те, що проблеми району Рубльова насправді не цікавлять.

Після того як сесійну залу залишила група підтримки Галини Майко депутати оперативно проголосували за зміни до Програми соціального захисту населення, про внесення змін до бюдету на 2018 рік. «Свобода» і голова фракції «Укроп» (і голова бюджетної комісії Роман Вольчинський) не голосували за ці проекти. Взяли до відома інформацію про обіг та заготівлю лісових ресурсів.

Конструктивна робота дала збій на проекті рішення, яке зачитала «свободівка» Валентина Магурчак. Депутатка запропонувала вивісити на адмінбудівлі Горохівського району червоно-чорний «бандерівський» прапор, і запропонувала перелік 12 визначних дат коли він має бути присутнім на флагштоках установ.

Ця пропозиція «свободівців» викликала роздратування «біло-сердешного» депутата Петра Гордіюка. Глузуючи з Магурчак, він запропонував також вивісити бойовий штандарт Богдана Хмельницького і взагалі обмотатися прапорами по самі вуха.

«Це не те питання, яке щось змінить в житті людей. Червоно-чорний прапор несе агресію», – емоційно переконував колег Гордіюк.

На допомогу «посестрі» Магурчак слово взяв її однопартієць Леонід Кравчук.

«Якщо ми вже говоримо про рішення які щось міняють то давайте подивимось хто з депутатів скільки сесій прогуляв, скільки комісій…», – підсміхаючи «прогульника» Гордіюка, зауважив Кравчук.

Галина Дзецько запропонувала вивішувати «червоно-чорний» прапор тільки два дні у році. Але ні пропозиція «свободівців», ані «аграріїв» не набрала більшості. Схоже, що більшість депутатів підтримувало пропозицію Дзецько, яка пропонувала обмежити використання «червоно-чорного» прапора днем заснування УПА (14 жовтня) і Днем пам’яті загиблих Небесної сотні. За цю пропозицію проголосували 19 депутатів. «За» підняли руки фракція «Блоку Петра Порошенка», «Радикальної партії» та «аграрії». Не добравши трьох голосів пропозиція провадилася. Але Валентина Магурчак пообіцяла виносити це питання на кожну сесію аж до перемоги.

Після суперечки депутати оперативно проголосували за підтримку Звернення Порошенка до Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію і звернулись до Верховної Ради щодо ухвалення Антиолігархічного пакету докорінних перетворень. Розглянувши всього 22 питання депутати розійшлись.

Сергій ШАПОВАЛ

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024