стрічка

Ковельська міська рада програла суд «Укрзалізниці» відносно плати за землю

18 Жовтня 2018, 19:41
Ковельська міська рада програла суд «Укрзалізниці» відносно плати за землю 1122
Ковельська міська рада програла суд «Укрзалізниці» відносно плати за землю

Публічне акціонерне товариство «Українська залізниця» звернулося з позовом до Ковельської міської ради, щоб суд визнав незаконним та скасував рішення від 22 лютого 2018 року за № 34/15, яке регулює питання сплати земельного податку.

У позові говориться, що міською радою 18 березня 1999 року «Укрзалізниці» надано у постійне користування 259,478 га землі, згідно з планом користування для розміщення будівель та споруд, забезпечення експлуатації залізниці, у зв’язку з чим 21 квітня того ж року видано державний акт І-ВЛ № 000668 на право постійного користування землею.

Відповідно до статуту, «Укрзалізниця» утворена як публічне акціонерне товариство, 100 відсотків акцій якого закріплюються в державній власності.

Рішенням Ковельської міської ради від 22 лютого 2018 року за № 34/15 внесено зміни до Положення про встановлення плати за землю на території міста Ковеля. Додаток до рішення було доповнено пунктом 5.2 такого змісту: «5.2. Встановити ставку податку за земельні ділянки, надані для залізниць у межах смуг відведення, у розмірі 8 відсотків від їх нормативної грошової оцінки». Це є обов’язковим до виконання юридичними та фізичними особами на території міста Ковеля, а отже і для «Укрзалізниці».

Автором даного проекту, за який на сесії дружно проголосували депутати, є начальник відділу земельних ресурсів Вадим Логвінов.

Проте, міська влада при прийнятті змін не врахувала, що вимоги частини другої статті 274 Податкового кодексу України не поширюються на користувачів державної та комунальної форми власності. Ставка земельного податку за земельні ділянки повинна регулюватися приписами частини першої статті 274 ПК України, де ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, оскільки технічна документація з нормативної грошової оцінки земель міста Ковеля затверджена рішенням міської ради від 27 червня 2013 р. за № 39/31.

Міська рада позов не визнала та просила суд відмовити у його задоволенні з тих підстав, що оскаржуване рішення прийняте «на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та законами України, з метою недопущення втрат у дохідній частині міського бюджету від надходжень плати за землю».

Волинський окружний адміністративний суд позов задовольнив. Рішення Ковельської міської ради від 22 лютого 2018 року за № 34/15 визнано протиправним та не чинним повністю. Суд також стягнув з бюджету міста на користь «Укрзалізниці» судові витрати в розмірі 1762 гривні.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024