стрічка

Українські Су-27: еволюція камуфляжу. ВІДЕОІНФОГРАФІКА

14 Жовтня 2018, 17:57
Українські Су-27: еволюція камуфляжу 9803
Українські Су-27: еволюція камуфляжу

Україна у 1991 році отримала у спадок від СРСР 74 одиниці Су-27 та два прототипи Су-33. Як вони змінилися?

Проте з причин аварій, катастроф і продажу 9-ти бортів, у складі Збройних сил України на 2014 рік залишилось близько 57 важких винищувачів. Втрачено 23%, тобто майже кожен четвертий літак.

З утворенням 17 березня 1992 року Військово-Повітряних Сил України, а подекуди і раніше, в авіаційних бригадах самостійно почали наносити на камуфляж «Радянська флора» українські розпізнавальні знаки. На Youtube-каналі «Військова історія України» опублікувала відео, присвячене еволюції камуфляжу.

Поверх червоних радянських зірок наносили жовто-блакитний рондель або ж кругляк утворений накладанням на більше жовте коло меншого блакитного. Кіль літака маркували малим гербом України – жовтим тризубом, який вписаний в голубий іспанський щит з півколом в нижній частині.

Природньо, що до затвердження офіційних розпізнавальних знаків траплялись випадки нанесення на винищувачі ронделів у зворотному кольоровому виконані. Малий герб України у таких винищувачів на кілі зазнав певного спрощення і був вписаний у синє коло.

Зауважимо, що на кілі усіх українських Су-27 нанесено символ «Крилатого лучника», що є емблемою ВАТ «ДКБ Сухого».

Весною 1996 року борт №36 і №12 отримав новий «Різаний» камуфляж першого типу, розроблений на Запорізькому державному авіаційному ремонтному заводі «МіГремонт». Номер борту написаний темно-синьою переривчастою лінією.   

У тому ж році для показу на авіашоу борт №48 і №57 отримав аналогічний «Різаний» камуфляж першого типу, проте на літак нанесли жовто-блакитні смуги. Бортовий номер винищувачів також виконано темно-синьою переривчастою лінією.

Окрім нового камуфляжу всі літаки, які проходили ремонтні роботи на Запорізькому авіазаводі, отримували маркування у вигляді логотипа підприємства. 

У 1997 році у миргородській техніко-експлуатаційній частині розробили власний «Різаний» камуфляж який має схожу геометрію рисунку як у заводського «МіГремонт», проте синій відтінок у ньому менш яскравий. Номери бортів наносили темно-синім контуром, але згодом вони були зафарбовані.

Близько десяти винищувачів отримали такий «різаний» камуфляж, а також логотип миргородської ТЕЧ у вигляді стилізованого орла, який тримає у кігтях прапор України.

Орієнтовно у 2001 році в озерянській ТЕЧ створили власний «Різаний» камуфляж, який схожий за геометрію рисунку до «МіГремонт».

У порівняні із запорізьким він має значно темніший загальний фон і сірі елементи, а також дещо яскравіші сині деталі. Таке фарбування отримали максмиму вісім літаків.

Кожен винищувач, який був у озерянській ТЕЧ, отримував спеціальне маркування на кілі у вигляді силуету літака Су-27, що вписане в рівнобедрений трикутник. У 2002 році трикутник замінили на український рондель. А з 2004 року логотипом озерянської ТЕЧ став стилізований орел з написом «ТЕЧ».

На початку 2002 року на Запорізькому авіаремонтному заводі розробили новий «Різаний» камуфляж другого типу. Він мав більш цільну геометрію елементів рисунку, які загалом мали значно темніші кольори у порівнянні до першого типу. Зазначене фарбування отримали біля п’яти винищувачів.

Окрім оновлення «Різаного» камуфляжу на запорізькому авіазаводі з початку 2000-х років змінили емблему маркування винищувачів, які проходили ремонт на підприємстві. Тепер вона складалась з стилізованої фігури атакуючого орла, який розміщувався на тлі українського ронделю.

Дещо пізніше, у 2007 році, у миргородській ТЕЧ також розробили новий «Різаний» камуфляж, який досить схожий за кольоровим рішенням до другого типу «МіГремонт». Проте він мав менш насичене кольорове рішення, а форма геометризованих плям була досить монолітною. Такий камуфляж отримали чотири літаки.

У 2008 році Запорізький авіазавод «МіГремонт» втретє оновив «Різаний» камуфляж, який мав дещо агресивніші і більш загострені геометричні елементи, що загалом були значно темніші у порівнянні з першим і другим типом. Таке фарбування отримали сім бортів.

Наступного 2009 року на заміну «Різаному» камуфляжу на авіазаводі «МіГремонт» розробили «Українську флору». Геометрія малюнку була кардинально змінена з довільно-геометризованих гострих форм на аморфні плями рослинного характеру. Цей камуфляж було нанесено до 2012 року на вісім відремонтованих Су-27.

Досить схожий до заводської «Української флори» був однойменний камуфляж розроблений у 2014 році в миргородській ТЕЧ, який дещо відрізняється світлішим кольоровим рішенням. Загалом такий окрас отримали шість бортів.

З 2012 року офіційним камуфляжем для вітчизняних Су-27 є «Український піксель», який рисунком елементів подібний растровому зображенню екрану монітора. Такий тип камуфляжу отримали шість винищувачів.

У 2015 р. «Український піксель» від Запорізького авіазаводу зазнав часткових змін. Він має аналогічну до першого типу геометрію рисунку, але кольори змінені на дещо приглушені відтінки синього і темно-синього, тобто вони не такі яскраві як у першого типу.

Дивіться також:

Все, що ви хотіли знати про катери від США для українського війська. ВІДЕОІНФОГРАФІКА

204-та Севастопольська бригада тактичної авіації: шлях з Криму на Волинь. ВІДЕОІНФОГРАФІКА

«Кентавр» Чорного моря: історія найновішого катера Військово-морських сил України. ВІДЕОІНФОГРАФІКА

Що трапилося під Іловайськом. ВІДЕОІНФОГРАФІКА

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024