стрічка

Депутати Любомльської ОТГ проігнорували прохання медпрацівників виділити їм кошти на погашення заборгованості зарплати

13 Жовтня 2018, 17:12
Лікарі на сесії Любомльської ОТГ 1647
Лікарі на сесії Любомльської ОТГ

Уже другий місяць медичні працівники ТМО Любомльського і Шацького районів змушені перебиватися обіцянками та кожного дня з нетерпінням чекають на виплату своєї чесно заробленої зарплатні. Але поки представники влади району, очільники ТМО та об’єднаних громад вирішують, хто має в цій ситуації виділити кошти на погашення боргів, на людей у білих халатах вдома чекають діти, рахунки й інші заплановані та форс-мажорні витрати.

Днями у Любомльській ОТГ відбулася позачергова сесія, на якій депутати зібралися вирішити лише чотири питання, головне з яких – виділення коштів на ліквідацію заробітної плати медичним працівникам. З проханням допомогти до людей, яких же й самі обирали, звернулися чи не всі працівники медзакладу. Безвихідь довела їх до того, що вони залишили свої робочі місця і пішли, образно кажучи, з простягнутою рукою до своїх обранців. Адже станом на 1 жовтня людям заборгували понад 2,5 мільйона гривень.

Ситуацію із заборгованістю заробітної плати медичним працівникам коментує голова районної ради Микола Сушик.

«Через недофінансування медичної галузі з державного бюджету, в ТМО немає коштів на зарплати. Ми неодноразово зверталися у різні інстанції: в обласне управління охорони здоров’я, профільне міністерство, але нічим нам там не зарадили, З початку 2018 року ми оптимізували роботу нашого медичного закладу, після чого було скорочено 23 штатні одиниці. Більше нема куди, адже й так виходить велике навантаження на працівників. А тут ще й почалися затримки із навіть мінімальною зарплатою. За останні кілька місяців 16 медсестер звільнилося за власним бажанням, частина з яких поїхала на заробітки у Польщу. Скоро не буде кому лікувати хворих», – пояснив ситуацію генеральний директор ТМО Володимир Дибель.

«Нам би практично вистачило коштів для закриття захищеної Законом статті, якби депутати Шацької районної ради серед року не надумали вийти зі складу ТМО. Вони своїм рішенням забрали частину медичної субвенції, яка розраховується пропорційно до кількості населення, але їхніх жителів ми продовжуємо обслуговувати у Любомлі,– Фінансову допомогу нам зголосилися надати Рівненська ОТГ – 270 тисяч гривень, Вишнівська – 350 тисяч, Любомльська ОТГ – лише 100 тисяч (це при тому, що в лікарні обслуговують найбільшу кількість жителів саме міської громади). Загалом уже перерахували 720 тисяч гривень. Але ці кошти не вирішують нашої проблеми», – додала заступниця генерального директора з медичної частини Наталія Ліщук.

Очільник Любомльської громади Роман Ющук наголосив, що, мовляв, і за тих 100 тисяч дякуйте:

«Ми не зобов’язані виділяти кошти зі свого бюджету на ліквідацію заборгованості зарплати медичним працівникам. Ваш заклад фінансується за рахунок медичної субвенції з держбюджету. Тому вкотре наголошую, що ми тут ні до чого. Нас просто хочуть зіткнути лобами. Не туди ви прийшли шукати виходу із ситуації, у вас є керівництво, яке мало б подбати про вас, а не перекладати свої проблеми на інших. До того ж, у нас існує дуже багато своїх питань, які потребують негайного вирішення. Два тижні тому негода пошкодила димову трубу у міській школі №3, сильний вітер пообривав лінії електропередач, які вели до районної гімназії. Два дитсадки у Любомлі на межі закриття, якщо ми не ліквідуємо проблеми, які під час перевірок виявили пожежники. Понад мільйон гривень потрібно на вирішення першочергових завдань. Тому при всій повазі до медичних працівників, на фоні тієї ситуації, яка нині є у нас в ОТГ, ми не можемо виділити з бюджету більше, як 100 тисяч гривень на погашення заборгованості зарплати лікарям. Зрозумійте, у нас на одній шальці терезів ви, на іншій – наші діти».

Після його виступу до народних обранців та керманичів ОТГ зазвучали репліки із залу:

«Скажіть, як мені бути: я трьох дітей веду в дошкільний заклад. Там говорять, що поки не заплатите за їхнє перебування, ми не можемо їх прийняти. Де брати гроші? Якщо за два місяці я отримала 1700 гривень…»

«Та медсестринську річну зарплату деякі працівники Любомльської ОТТ отримують за місяць. Можливо, варто переглянути ваші виплати і своїми преміями поділитися з лікарями?!...»

«Ви знущаєтеся з нас, кинули тих 100 тисяч, як собаці кістку…»

«Завтра ми всі понаписуємо заяви на звільнення…»

«Тож усі наші податки із зарплати йдуть у Любомльську ОТГ. У бюджет потім значна сума повернеться. От її й використаєте на вирішення ще якихось нагальних проблем…»

Заступник голови громади Микола Оніщук пояснив, чому не можна забирати кошти з об"єктів на виплату зарплат лікарям.

Ситуацію із заборгованістю зарплати медичним працівникам коментує головний фінансист району Оксана Самойліч.

Депутат Олександр Дець закликав представників влади до діалогу та вирішення проблеми заборгованості зарплати медичним працівникам.

До речі, тих 100 тисяч гривень «зняли» з палацу Браницьких, на який за ті гроші мали робити проектно-кошторисну документацію. Цю пропозицію виставив на голосування Роман Ющук, хоча депутат Олександр Дець відразу запропонував інше вирішення питання: кошти районного бюджету, які ще не використали на схвалені об’єкти, спрямувати на виплату зарплат медичним працівникам.

«Моя пропозиція така: поки в Любомльській ОТГ нема вільних лишків, не надійшов ще акциз, то можна взяти 320 тисяч гривень із спортивного майданчика, який нещодавно відкрили на стадіоні «Колос», 452 тисячі – з ремонту дороги по вулиці Дорошенка у Любомлі, з капремонту дороги Почапи–Руда – 300 тисяч, із палацу Браницьких – 100 тисяч. Уже буде понад мільйон гривень, які зможуть закрити захищену Законом статтю, – аргументував Олександр Дець.

Такий хід конем Роман Васильович категорично не схвалив, аргументуючи це тим, що згідно затвердженого регламенту Любомльської ОТГ на голосування ставиться та пропозиція, яка надійшла першою. Але якщо її не підтримають колеги, то тоді виставлять другу.

Депутат Анатолій Жолоб висловив свою позицію з приводу невиплати зарплат медичним працівникам.

Депутат Олександр Дзядук висловлює свою позицію з приводу ситуації з заборгованістю зарплат медичним працівникам.

Отож, «за» проголосувало 15 обранців: Боярчук Сергій, Дзядук Олександр, Думало Олександр, Дячук Віталій, Зламанюк Володимир, Карпович Ірина, Куць Антоніна, Мікульський Олександр, Оніщук Микола, Теребуха Валерій, Троць Микола, Фурманюк Антон, Чишій В’ячеслав, Ющук Григорій, Ющук Роман; «проти» – Дець Олександр; утрималися – Жолоб Анатолій, Мучак Віталій, Литвиненко Валентина, Рабош Вікторія, Строцюк Роман. Відповідно рішення було прийнято про виділення лише 100 тисяч гривень на зарплату медичним працівникам.

Зі словами «ганьба» розчаровані люди, які давали клятву Гіппократа, залишили зал.

«Я вам бажаю все подальше життя отак стояти з простягнутою рукою, як стоять тут лікарі з 30-40-річним стажем», – з такими «віншуваннями» керманичам громади покинув сесійне засідання анестезіолог Олександр Згоранець.

Депутати продовжили розглядати інші питання, але їх перебив колега Віталій Мучак:

«Мені соромно за це голосування, адже медичні працівники – заручники ситуації. Для чого тоді нас вони ж вибирали, якщо ми не йдемо їм назустріч і не допомагаємо вирішувати проблеми?» – з цими словами він покинув сесію.

Далі буде…

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024