стрічка

У Маневичах презентували книгу Петра Мосійчука «Спротив»

13 Жовтня 2018, 15:41
У Маневичах презентували книгу Петра Мосійчука «Спротив» 1213 Джерело: Маневицька ЦРБ
У Маневичах презентували книгу Петра Мосійчука «Спротив»

У Маневицькій центральній районній бібліотеці провели презентацію книги Петра Мосійчука «Спротив». 

На сторінках книги відображене життя автора і його побратимів в мордовських таборах, сповнене небезпечних подій і переживань. Спогади колишнього репресованого звучать не лише як пересторога для майбутніх поколінь, а й як слово-реквієм за вірними синами України.

«Кожній людині призначена своя доля. Буває вона щасливою, буває й трагічною. Здається, що тільки від людини залежить, яку вона собі обере: чи ту, яка заведе до прірви, де станеться крах усіх сподівань та надій, чи ту, яка возвеличить людину, дасть усе, що тільки може дати життя. У кожної людини зовсім різні моральні цінності. Тільки правда людська повинна бути матір'ю, тільки вона повинна стати провідною зіркою в житті людини, як це сталось у житті нашого сьогоднішнього гостя», – зазначила ведуча заходу, бібліотекар читального залу Оксана Ярошик

У юності Петро Мосійчук отримав 25 років сталінських таборів за виготовлення листівок у націоналістичній молодіжній організації. Після повернення із заслання жив на Дніпропетровщині, працював будівельником у колгоспі, художником-оформлювачем, сільським завклубом. Створив там драматичний гурток, але невдовзі повернувся на Волинь. Керував театральним колективом у рідному селі Годомичі, був директором Будинку культури в Колках.

Театральний колектив, яким керував наш автор, за майстерністю акторів та художнім рівнем оформлення вистав вийшов далеко за межі самодіяльної творчості і наблизився до професійного рівня.

Та головним своїм здобутком Петро Мосійчук вважає трьох синів, які успадкували і розвинули таланти батька. Кожен з них  долучився до творення книги.

Незважаючи на пережите він залишається оптимістом, згадуючи минуле з гумором. Життя та активна праця автора книги – приклад віри у власну правоту. Адже серед жорстокої і трагічної реальності таборів він не розгубив доброти душі, не зрадив рідному народу, мові, землі.

Поспілкувалися з неординарною особистістю вчителі, учні Маневицького професійного ліцею, друзі, знайомі та інші  користувачі бібліотеки.

Щирі вітання лунали від Андрія Бурака – першого заступника райдержадміністрації, Ігора Дерлюка – начальника відділу культури РДА, Олександра Гаврилюка – голови селищної ради, Миколи Давидюка – депутата районної ради та Любові Солов'янчик – директора Маневицької ЦБС, яка привітала всіх присутніх з наступаючим святом Покрови Пресвятої Богородиці та з Днем захисника України. Всі бажаючі отримали на добру згадку від автора автограф з побажаннями.









Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024