стрічка

На Ратнівщині не підписують декларацій з лікарями через релігійні погляди

10 Жовтня 2018, 11:30
На Ратнівщині не підписують декларацій з лікарями через релігійні погляди 828
На Ратнівщині не підписують декларацій з лікарями через релігійні погляди

Голова райдержадміністрації Андрій Харлампович провів нараду за участі регіонального координатора з підтримки реформи охорони здоров’я у Рівненській та Волинській областях Василя Височанського, головного лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги Людмили Терещук, завідуючих амбулаторій.

Харлампович повідомив, що, за офіційними даними управління охорони здоров’я облдержадміністрації, стан підписання декларацій з сімейними лікарями в Ратнівському районі становить 53%, ‒ повідомляють у відділі внутрішньої та інформаційної політики райдержадміністрації.

Тому для з’ясування причин такого низького рівня запросив представників первинної ланки медицини, щоб спільно здійснити аналіз ситуації по кожній амбулаторії та для швидкого реагування щодо їх усунення.

Так, у селах Жиричі, Річиця, Піски-Річицькі основною причиною низького рівня підписання декларацій є релігійні переконання громадян; у селещі Заболоття, с Тур – технічні причини, пізнє підключення до електронної системи охорони здоров’я «eHealth».

Регіональний координатор з підтримки реформи охорони здоров’я у Рівненській та Волинській областях Василь Височанський наголосив, що на цьому етапі необхідно підготовитися до підписання договору з Національною службою здоров’я України, щоб у 2019 році почати отримувати кошти напряму від цієї організації.

Вже порахував, що станом на сьогодні капітаційна ставка по Волинській області становитиме 616 гривень, коли на жителя, який не підписав декларацію, лікар отримає приблизно 240 гривень.

У кожному районі капітаційна ставка буде інша, усе залежить від вікової категорії населення, яка впливає на коефіцієнт розрахунку (від 0 до 5 та від 65 років і старше держава буде платити 740 гривень (370 грн. помножити на коефіцієнт 2; від 6 до 18, а також від 40 до 64 коефіцієнт 1,2 – це 444 гривні). Тобто чим більша народжуваність, чим більше молоді, тим більша капітаційна ставка в районі.

Також Височанський зауважив, що вже у жовтні цього року сімейні лікарі, які активно підписували декларації з пацієнтами, відчують медичну реформу у вигляді збільшення заробітної плати. Навів приклад Рівненської області, де лікарі вже отримують заробітну плату в межах 15 тисяч гривень.

Василь Височанський підтримав ініціативу та позицію очільника району в тому, що необхідно активізувати роботу з підписання декларацій, а також якнайшвидшого затвердження на сесії районної ради програми та фінансового плану з відповідними розрахунками на утримання комунальних закладів.

Керівник виконавчої гілки влади в районі Андрій Харлампович доручив активізувати інформаційно-роз’яснювальну роботу в напрямку підписання декларацій, провести зустрічі з представниками релігійних громад та щотижнево інформувати про тенденцію підписання декларацій.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024