стрічка

У Горохові презентували збірку творів місцевої поетеси

25 Вересня 2018, 12:00
Олександр Кондисюк, Леся Кос, Валентин Корнієнко та Михайло Кос 2317 Джерело: фото Лесі Влашинець
Олександр Кондисюк, Леся Кос, Валентин Корнієнко та Михайло Кос

Творча еліта Горохівського району зібралася, щоб ушанувати вихід другої збірки відомої горохівчанки, поетеси та громадської діячки Лесі Кос під назвою «Життя. Війна. Кохання. Україна».

Усі, хто був присутній на презентації книги самобутньої горохівської поетеси, пересвідчилися: слово, що йде від серця, завжди проникає в серце. Хоча дійство відбувалося у великій сесійній залі Горохівської районної ради, ведучим Ірині Слюсарчук та Тетяні Малесик вдалося з перших хвилин створити особливу, камерну атмосферу, в якій однаково комфортно почувалися і юні, і збагачені мудрістю літ. А їх завітало справді чимало, і ще до початку імпрези авторка приймала щирі вітання родичів, друзів, знайомих і навіть не знайомих з нею особисто, однак зачарованих її поезією.

Щирі проникливі рядки  лунали з вуст Даринки Войтович, Дмитра Крисюка, Марії Рощини, Інни Яцюри, Валентини Гриб та Наталії Фіялки. Чудовий музичний супровід забезпечив директор РНД «Просвіта» Тарас Гриб.

Чарівні музичні вітання дарував директор РНД «Просвіта» Тарас Гриб. Фото Лесі Влашинець
Чарівні музичні вітання дарував директор РНД «Просвіта» Тарас Гриб. Фото Лесі Влашинець

Особливі слова для поетеси відшукали директор її рідної школи імені Івана Франка Віктор Савчук та вчителька цього навчального закладу, автор передмови до презентованої збірки Світлана Глушко, начальник відділу культури Горохівської райдержадміністрації Діна Колесник та завідувачка відділу обслуговування Горохівської бібліотеки Надія Бочковська, секретар Горохівської міськради Наталія Ковальчук і голова Горохівської районної ради Тарас Щерблюк. Та найдорожчими гостями, безперечно, були наші захисники-учасники АТО – рідний брат Лесі Леонтіївни, військовий комісар Горохівського РВК майор Михайло Кос та його бойові побратими Олександр Кондисюк і Валентин Корнієнко. Їм зал аплодував стоячи…

Лесю Кос щиро вітав Тарас Щерблюк. Фото Лесі Влашинець
Лесю Кос щиро вітав Тарас Щерблюк. Фото Лесі Влашинець

Пані Леся присвятила новий вірш із проханням помолитися за кожного, хто сьогодні на передовій. І попри хвилювання, по-справжньому великою почувалася ця тендітна маленька жінка – проста, але не спрощена, мудра у цій простоті, велична і прекрасна у молитві за мир, за добро, за незрівнянну красу рідного краю, за славних земляків й за кожного, хто любить і шанує її творчість.

«Я у Бога прошу для всієї планети буття». Фото Лесі Влашинець
«Я у Бога прошу для всієї планети буття». Фото Лесі Влашинець

Довідка «Району.Горохів»: Леся Леонтіївна Кос народилася 1 червня 1970 року у місті Горохові Волинської області. Із 1977 по 1987 навчалася у Горохівській СШ №1 імені Івана Франка. У 1994 закінчила філософський факультет Київського держуніверситету імені Тараса Шевченка.

Писати вірші почала змалку. Твори юної поетеси друкували районні й обласні періодичні видання. Зараз, пишучи вірші і ховаючи їх у товстих зошитах, активно займається громадською діяльністю, робить перші кроки у журналістиці.  

Слова вдячності від секретаря Горохівської міськради Наталії Ковальчук. Фото Лесі Влашинець
Слова вдячності від секретаря Горохівської міськради Наталії Ковальчук. Фото Лесі Влашинець

У 2006 році побачила світ перша збірка віршів Лесі Кос «З безодні», яку авторка присвятила своєму синові Денису.

Вільно пише українською і російською мовами. Не любить публічності, не вступає до спілок та організацій. Окрім віршів активно складає сценарії для різних свят чи подій. Проводить свої творчі вечори у бібліотеках міста Горохова та району. Вірші Лесі Кос люблять читати й наші захисники на передовій.

Наталія НОВОСАД 

Обкладинка нової збірки
Обкладинка нової збірки

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024